Mindset
Paleisrevolutie
- Richard Bremmer
- Eerste rijtest
Als je een verandering teweeg wil brengen, kun je maar beter met iets heel radicaals komen. Dat moeten de designers van de Mindset voor ogen hebben gehad toen ze dit apparaat op de wereld hebben gezet; elke vorm van conventionaliteit is simpelweg overboord gezet.
De Mindset staat op smalle 22 inch wielen die van een paardenkoets lijken te stammen, wordt elektrisch aangedreven en is ontworpen om 'mensen die van auto's houden iets te bieden dat ze mooi vinden, in tegenstelling tot de meeste andere elektroauto's'. Aldus ontwerper David Wilkie, die samen met VW's voormalige ontwerpchef Murat Günak tekent voor het ontwerp. Denk nou niet dat dit weer zo'n gekke concept car is waar we nooit meer iets van horen; deze elektrische 2+2-zitter is een geheel functionerend en rijdend prototype, zoals we vandaag zullen ondervinden op het terrein van een deftige villa langs de oever van het Comomeer. We zijn te gast bij de mannen van Mindset Holdings, een klein Zwitsers bedrijf dat als een David tegen de Goliaths van deze wereld wil vechten. Volgens hen is de buitenissige coupé een heel nieuw type elektroauto. Het is geen high performance-machine zoals de Tesla Roadster en Fisker Karma, maar ook bepaald geen zoemend stadskarretje zoals een Aixam.
Klein en schattig
Nee, de Mindset is bedoeld als hip en schoon vervoermiddel voor woon-/werkverkeer. Hij wordt verkrijgbaar als volledig elektrische auto met een actieradius van 100 tot 200 kilometer, maar hij komt er ook met zogenaamde 'range extender' die een 250 cc tweecilinder benzinemotor aan boord heeft om de accu bij te laden waardoor de auto over een reikwijdte van 800 kilometer beschikt. In beide gevallen kan hij in minder dan 7 tellen naar de 100 km/h sprinten en de topsnelheid is begrensd op 140 km/h. Geen traag karretje dus. Maar dat mag ook wel, want de Mindset gaat circa 60.000 euro kosten. En daarmee springt hij in het levensgrote gat dat tussen de Aixam Mega City en de Tesla gaapt.
Op dit moment is het nog slechts een prototype, maar de Mindset bevindt zich wel in een vergevorderd ontwikkelingsstadium; binnen anderhalf jaar kan hij al in productie gaan.
Als je de Mindset op foto's ziet, lijkt de vriendelijk ogende coupé net zo klein en schattig als de Fiat 500. Maar in werkelijkheid is hij stukken groter, hij is maar acht centimeter korter dan een Ford Focus. Hij is wel een stuk lager, maar doordat hij op enorme wielen staat, zie je dat er niet direct aan af. "De gigantische 22 inch-wielen zijn toegepast om de bestuurder hoog te laten zitten voor een prettige zit en een goed overzicht", aldus Wilkie.
De aerodynamica van de Mindset zit 'm in de gladde onderkant, afgeronde neus en abrupt afgekapte Kamm-achterkant. De luchtweerstand zou nog meer gereduceerd kunnen worden door de achterwielen af te dekken, maar men wilde ook een designstatement maken.
Porsche 356
De opzichtige achterwielen en 'het architectonische karakter van de achterkant' contrasteert sterk met zijn vriendelijk ogende voorkant, die met name opvalt door het ontbreken van een grille. "De meeste auto's hebben vandaag de dag grote, agressieve grilles", aldus Wilkie. "De Mindset heeft een voorkant die de wereld vriendelijk benadert. Er zitten een hoop verwijzingen in naar de Volkswagen Karmann Ghia en Porsche 356. En dat is bewust gedaan."
De achterzijde van de Mindset is minstens zo opvallend als de voorzijde, vooral de enorme partij glas en zijn verticaal geplaatste achterruit valt op. In de omlijsting van de ruit zitten rode leds voor de verlichting aan de achterzijde, maar opengaan doet hij niet. De bagageruimte bereik je via twee aan de zijkant opgehangen ruiten die niet even groot zijn, wat voor een asymmetrische aanblik zorgt. Tussen de twee openslaande delen prijkt een groen ledje om de milieuvriendelijke aspiraties van deze auto te onderstrepen, maar deze verlichting is niet legaal en zal op de productieversie dus niet aanwezig zijn.
De productie van de auto zal beginnen met een gelimiteerde serie. Deze eerste serie, die weinig bescheiden 'Icon' is gedoopt, zal worden gebouwd op aluminium frames die bekleed worden met composietmaterialen, maar de reguliere productieversie is waarschijnlijk wat conventioneler van opzet. Dit om de kosten te beperken, want het bedrijf wil jaarlijks zo'n 10.000 exemplaren gaan bouwen.
Hoe futuristisch het ding ook oogt, de instap in de Mindset is heel conventioneel. Er zijn geen halsbrekende toeren nodig om achter het stuur te belanden, de grote wielen zorgen ervoor dat de zit op de voorbank hoog is. Een voorbank? Jazeker, net als in een Amerikaan uit de jaren '50 zit je gezellig met zijn tweeën ononderbroken naast elkaar. In de zitting is een bedieningspaneel geïntegreerd met de knoppen voor het laten bijspringen van de benzinemotor, voor de stoelverwarming en de vooruit- en achteruitversnelling.
Het interieur van de Mindset is een oefening in minimalistische luxe. Het dashboard is slank, met een fraai gelijnde, bescheiden instrumentarium, en zijn deuren zijn bekleed met simpele vlakke panelen, maar de mix van hoogwaardig leder, aluminium knoppen, het hoogpolige tapijt op de vloer en de zijde-afwerking in het handschoenenkastje geven een gevoel van luxe. "Elektroauto's zijn duur om te bouwen, dus ze moeten speciaal zijn", vindt Wilkie.
Drie pedalen
Net als met de meeste elektroauto's is het rijden met de Mindset ongekend simpel. Het enige waar je even aan moet wennen, is dat je praktisch niets hoort tijdens het rijden. In tegenstelling tot de meeste soortgenoten heeft de Mindset drie pedalen in plaats van de gebruikelijke twee. Links zit namelijk nog een extra rem die de auto afremt met behulp van de regeneratie van de remenergie, maar die gebruikt de remmen zelf niet. Daarvoor dient nog altijd het pedaal rechts. Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je in de meeste gevallen volstaan met het linker pedaal, zodat er minder energie verloren gaat. Zo krijgt remmen met de linkervoet een heele nieuwe betekenis!
Denk trouwens niet dat rijden met de Mindset saai is. Zodra het aanzienlijke koppel van 219 Nm van de 94 pk sterke elektromotor vrijkomt - en dat doet het al bij 1 tpm - schiet het 900 kg wegende karretje enthousiast van zijn plek. Zó gretig zelfs dat de voorwielen even spinnen onder begeleiding van een zacht gehuil en een lichte schaatsneiging. We weten dat elektromotoren hun maximumkoppel direct vrijgeven, maar het is altijd weer een leuke gewaarwording. Hoewel ons exemplaar verre van uitontwikkeld is, schitteren de gebruikelijke rammeltjes en kraakjes waarmee prototypes over het algemeen kampen door afwezigheid. Met zijn bouwkwaliteit lijkt het dus wel snor te zitten.
Strakke wegligging
De vering van de Mindset is behoorlijk straf – té straf volgens ontwikkelingschef Stephan Hartmann – maar zijn strakke wegligging en goede zicht rondom maken het eenvoudig voorstelbaar om deze auto over de bergweggetjes rondom zijn geboorteplaats St. Niklausen te zien jagen. Dat goede overzicht is vooral te danken aan het feit dat de A-stijlen veel meer rechtop staan dan bij moderne auto's gebruikelijk is, en het gevoel van ruimte wordt versterkt door het gedempte licht dat door het dak met zonnecellen en de grote zijramen valt. Voorin heeft hij ongekend veel ruimte te bieden door de vlakke vloer en de afwezigheid van een middenconsole, een gevolg van het feit dat deze auto direct als elektroauto is ontwikkeld. "De Mindset is specifiek als elektroauto ontworpen en geen afgeleide van een bestaand model", legt Wilkie uit. "Als we Ford of General Motors zouden zijn, waren we gedwongen om bestaande onderdelen te gebruiken, maar wij hadden de mogelijkheid om alles zelf te ontwerpen en dat is een enorm voordeel." Zodoende kon het accupakket onder de vloer worden ondergebracht om een laag zwaartepunt te creëren en is de vloer geheel vlak 'waardoor we een bijzonder interieur konden ontwerpen'.
Dit is zonder twijfel een bijzondere auto. Maar het mooiste van alles is dat dit een liefhebbersauto is waarvan je ongegeneerd mag genieten, met dank aan een CO2-uitstoot van slechts 79 gram per kilometer. En dat geldt dan alleen als je de benzinemotor erbij inschakelt, want in elektromodus is er uiteraard geen enkele uitstoot van schadelijke emissies via de uitlaat. Klinkt ideaal toch?
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Lees ook
Jan-Kees zijn eerste auto was een Ford Escort XR3, het antwoord op de Golf GTI
Waarom de Denza Z9 GT geen Porsche-concurrent is
Test: Mitsubishi Outlander PHEV – Te laat op het PHEV-feestje?
Test: Opel Grandland 1.6 Turbo Plug-in Hybrid - Is deeltijdstekkeren een goed idee?
Test: Hyundai Ioniq 9 - op elke zitrij zit je ruim, groter dan Kia EV9 en zeer comfortabel
Lezersreacties (18) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.