Mercedes-Benz GLK
Typisch, maar geen doorsnee
"Onze klanten willen geen softroader", verklaart Ger Offringa, 'lifecyclemanager' van de nieuwe Mercedes-Benz GLK. Een opvallende uitspraak, want wat is de kleinste Mercedes SUV van dit moment dan wél?
De vloedgolf aan modellen in het segment van de compacte, luxueuze SUV's is in volle gang. Enkele weken terug kon je in AutoWeek al te lezen over de nieuwe Audi Q5 en de Volvo XC60, en dat zijn precies de modellen die Mercedes-Benz in het vizier heeft met de nieuwe GLK. Met de komst van de compacte neef van de GL is de keuze in het segment (waar de BMW X3 het een aantal jaar geleden nog helemaal alleen voor het zeggen had) opnieuw wat rianter geworden.
De concurrentie is moordend, mogen we zeggen, en Mercedes-Benz zal van goeden huize moeten komen om de nieuwe concurrenten het hoofd te kunnen bieden. Als we aan de lifecyclemanager (die term kenden we nog niet, maar duidt op een soort productmanager) vragen hoe de nieuwe telg uit Stuttgart zijn stukje van de taart moet veroveren, blijkt het toverwoord 'karakter' te zijn. "Onze klanten willen geen typische softroader, maar een model dat eruit knalt tussen zijn concurrenten. Een auto met een eigen gezicht en eigenschappen die je nergens anders vindt", aldus Ger Offringa.
Nu kunnen we een hoop zeggen over het uiterlijk van de nieuwe GLK, maar onderscheidend is het wel. Zeker als je de concurrenten uit Ingolstadt en Götenborg erbij pakt, valt op hoe de GLK breekt met de huidige trend van steeds rondere en gestroomlijnde modellen. Bij de GLK zien we geen gladgestreken neus, maar een opvallend hoekige motorkap met ver vooruit stekende grille. Die hoekigheid is kenmerkend voor de hele koets. Kijk naar de hoek van de voorruit ten opzichte van de motorkap, die in vergelijking met andere moderne modellen ongewoon scherp is. Dat heeft een aantal voordelen, daar komen we later op terug, maar van buiten gezien geeft het de GLK vooral een eigen gezicht. De criticus zal hem afdoen als een sterk gekrompen GL, maar dat doet de 'Gross Leicht Kurz' tekort. Toegegeven, we zien wel érg veel lijnen, maar het is zeker geen inwisselbaar model in zijn klasse.
Wanneer we het voorportier opentrekken, blijkt dat die hoekige lijnvoering ook in het interieur is doorgevoerd. Als bestuurder stap je achter een keurig afgewerkt dashboard met fraaie, zachte materialen dat zich laat kenmerken door strakke, scherpe lijnen. Het tellerblok is gevat in een hoekige overkapping en ook over het centrale beeldscherm boven de middenconsole is het 'vierkant' wat de klok slaat. Een duidelijk onderscheid met het afgeronde dashboard van de C-klasse, waar de GLK van is afgeleid. De rest van de bedieningselementen kennen we uit andere modellen, en dat betekent dat het met de ergonomie wel snor zit. De zitpositie is ruim en prima, terwijl je door de rechte vooruit een fijn uitzicht hebt zonder dat de spiegel – zoals bij sterk hellende voorruiten – hinderlijk in het gezichtsveld zit.
Alleen met 7G-Tronic
De GLK wordt vanaf oktober leverbaar met drie verschillende motoren; twee V6-benzinemotoren en een V6-dieselblok. Begin 2009 volgt nog een nieuwe viercilinder diesel, en ook een 200 pk sterke twinturbo diesel is aangekondigd. De diesels zullen volgens Offringa het leeuwendeel van de verkopen voor hun rekening nemen, dus we stappen eerst maar eens in de GLK320 CDI, voorzien van V6 diesel met 224 pk en 540 Nm koppel. Een bekende motor, en ook in de GLK presteert-ie uitstekend. Alle motoren worden standaard gekoppeld aan de eveneens bekende automatische 7G-Tronic-transmissie, en die werkt fijn. De eerste twee versnellingen zijn wellicht wat schokkerig, maar tussen versnelling 3 en 7 laveert de bak zonder het duidelijk aan zijn inzittenden door te geven.
Die mate van comfort is kenmerkend voor Mercedes, en we voelen het ook in de GLK. Het standaard chassis is vrij comfortabel en standaard voorzien van Agility Control, een systeem waarbij de schokdempers zich in zekere mate aanpassen op de wegomstandigheden. Merkt het systeem veel korte hobbels achter elkaar, wordt de demping minder straf, maar zodra je over wat langere glooiingen rolt verhoogt het systeem de weerstand en voorkomt het dat de auto gaat deinen. Ons valt vooral op dat de GLK mooi stil is; het enige geluid is afkomstig van de wind die rond de spiegels giert, en de banden die over het asfalt suizen. De banden bepalen trouwens voor een groot gedeelte hoe de GLK zich onderweg gedraagt. Onze 320CDI stond op 19-inch wielen en die gedragen zich al vrij straf, terwijl de 20-inchers (!) onder de 220CDI die we later reden (zie kader) te hard zijn voor de auto. De platte banden laten de GLK oncomfortabel trillen op korte richels, dus wat dat betreft, zijn de standaard 17-inchvelgen een betere keus. Die dikke wielen staan dik, maar welbeschouwd rijdt het voor geen meter.
Twee karakters
We stuurden de GLK ook nog even de 'jungle' rond Düsseldorf in, en daarbij blijkt de auto over bovengemiddelde terreineigenschappen te beschikken. Mercedes-Benz spreekt zelf graag van het 'G-gen', dat de GLK geërfd zou hebben van de G-klasse, de terreinverwoestende zeecontainer die al sinds 1982 in productie is. Feit is dat de Merc leverbaar is met een terreinprogramma dat de schakelmomenten van de automaat aanpast, het gaspedaal beter doseerbaar maakt en de ingrepen van het 4ETS-tractiesysteem aanpast aan de omstandigheden. Gevolg is dat je een GLK zonder veel problemen een steil modderpad op dirigeert. Opvallend is dat je vooral gas moet geven, waarna het systeem alles zelf regelt; spinnende wielen worden gecorrigeerd en de kracht gaat naar de wielen met de meeste tractie. Dit is dus niet alléén een softroader; mocht je met deze 'Sex and the City-tractor' de blubber in willen, dan kan dat.
Natuurlijk is er bij een auto als de GLK niets zo belangrijk als uiterlijk, dus ontwikkelde Mercedes twee verschillende looks. Het sportpakket 'Exterieur' zet de auto op 19-inchwielen en behelst een aantal opvallende chroomaccenten, terwijl het off-road-stylingpakket bestaat uit een grille met twee lamellen (in plaats van drie), treeplanken langs de flanken en matzwarte dakrails. De uiterlijke verschillen zijn al met al niet zo groot als bij de diverse C-klassevarianten, maar als je het wilt, kun je een GLK uiteraard volledig aanpassen aan je eigen smaak. Al met al is het een frisse toevoeging aan het segment, die GLK, die met een onderscheidend voorkomen en gedegen merkwaarden vast een zeker zijn stukje van de klantentaart zal opslokken.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen