Mercedes-Benz GL-klasse
Groot & geweldig
Voordat we gaan sturen over het afgrijselijk mooie, ruige eiland is het misschien zinvol om even stil te staan bij de verschillen tussen de GL van 'daar' en 'hier'. Tenslotte houden 'wij' in Europa nou eenmaal niet zo van een weke onderstelafstemming. En zou u willen dat een auto als de GL, die zo'n 2,5 ton weegt, ook nog eens zou deinen en door de knieën zou gaan bij praktisch elke bocht of heuvel? Precies, dat vinden wij waardeloos. De Amerikanen daarentegen vinden dat wel lekker. En dat geeft ook niet, want op de Amerikaanse snelwegen gelden doorgaans maximum snelheden van rond de 100 km/h en dat is hier ook wel anders. En dus lost Mercedes dat op door de Europese versie te voorzien van ADS, een adaptief dempersysteem. Het is een elektronische toevoeging aan de luchtvering die ervoor zorgt dat de auto zich sportief gedraagt als er sportief gereden wordt en lekker soepel als je het rustig aan doet. Bovendien kun je als bestuurder nog met een knopje op het dashboard omschakelen tussen een comfort- en sportstand. Dan kun je je natuurlijk afvragen waarom je op een auto die een lengte-breedte-hoogte heeft van 5,09/2,13/1,84 m een sportonderstel zou monteren. Nou – we zouden willen dat het kon- u zou er zelf eens mee moeten rijden. Mercedes levert zulke overpotente motoren dat de GL met slechts geringe beroering van het pedaal vooruit wil. En als hij dan ook nog eens lekker stevig op z'n benen staat, dan is de noodzaak flink in de ankers te gaan voor de bocht steeds kleiner. Het gaat 'm allemaal zo gemakkelijk af dat hij zeker niet zo lomp en onbehouwen aanvoelt als hij eruitziet.
Het andere verschil zit 'm meteen in het andere uiterste. 'Wij' krijgen het Off-road-Pro-pakket op de auto, dat bestaat uit een elektronisch inschakelbare lage gearing en sperren voor het het midden- en achterdifferentieel. Daarbij kent de luchtvering een hoogteverstelling om de bodemvrijheid in drie standen te vergroten. Liefhebbers van 4x4-en kennen de voordelen daarvan wel.
Ook een heel aardig elektronisch snufje is de DSR, een afdalingshulpje. In feite is het een cruise control om een helling af te dalen. Je bedient hem ook via het stokje van die snelheidsregelaar. Een kind kan de was doen: Boven aan de helling bepaal je je snelheid, bijvoorbeeld 5 km/h en daarna hoef je alleen maar te sturen. En dat de zwaartekracht graag vaart wil maken met een auto van 2.450 kg is wel te horen, want het interieur wordt gevuld met het gezucht en geratel van het ABS als we die verraderlijke afdaling maken. En ook al maakt de GL wat onzekere geluiden, hij komt zonder een centje pijn beneden.
Oliebollen
In Europa tanken we graag diesel – zo graag zelfs dat ze er bij Mercedes vanuitgaan dat ongeveer 80 procent van de GL-en een dieselmotor heeft. En dus zitten er twee in het programma. Een V6 met 224 pk en een nieuwe V8 met 306 pk en een onvoorstelbaar koppel van 700 Nm. Stel, u bent ooit in de gelegenheid een GL te bestellen – neem die. Het is natuurlijk niet de meeste economische optie, maar die motor is zo krankzinnig sterk. Schijnbaar moeiteloos sleurt hij die 2,5 ton over de weg. Heuvel op, volle belading, volle snelheid: het doet er niet toe. De minste beroering voor het gaspedaal zorgt voor geweldige versnelling. En het lijkt ons dat je er zonder enige moeite nog een knoeperd van een caravan, paardentrailer of oliebollenkraam van a naar b sleept. De GL 320 CDI is dan de instapper, maar ook dan zul je niet snel in de problemen komen. De motor laat zich niet horen en ook met deze krachtbron heb je niet het idee in een terreinwagen te zitten.
Welke motor je ook kiest, hij is altijd gekoppeld aan de 7G-Tronic automatische transmissie. En die zevenbak verdient alle lof, want er is werkelijk niets op aan te merken. Hij doet ongemerkt z'n werk en weet altijd het juiste verzet te vinden. Je kunt hem trouwens ook zelf bedienen en dat is juist weer handig als je afdaalt, want dat is een verschijnsel dat hij niet altijd snapt en hij blijft dan in een hoge versnelling hangen.
Het IJslandse wegennet is natuurlijk in geen enkel opzicht vergelijkbaar met dat van ons, maar de GL lust die slingerende, heuvelachtige weggetjes rauw. Het is verbazingwekkend hoe lichtvoetig de GL aanvoelt voor de bestuurder. Je hebt een fijn gevoel in het stuur en overhellen of andere typisch zeecontainergedrag is hem volstrekt vreemd. Je hebt als bestuurder echt de controle en het zijn niet de natuurkundige wetten die met het gewicht aan de haal gaan. Hier is echt topwerk geleverd door Mercedes. Maar ook op die lange, kaarsrechte wegen die óók veel in IJsland te vinden zijn is de GL een fijne reisauto. Zet de dempers op standje comfort en de GL is een vliegend tapijtje.
Een tapijtje dat naar wens zeven zitplaatsen heeft, want voor 2.200 euro krijg je een derde zitrij geleverd, die je elektrisch in de bodem kunt opvouwen. Met een vanafprijs van ongeveer 90.000 euro is de GL natuurlijk niet goedkoop, maar aan de andere kant: wat voor concurrentie is er eigenlijk? Andere SUV's zijn wat sportiever en kleiner – zoals Mercedes' eigen ML. Een dikke Land Cruiser misschien? Nou, da's toch te veel een terreinauto. Een Hummer H2? Die komt nogal wat kwaliteit in het onderstel te kort. Alleen de Range Rover zou je als competitie kunnen aanwijzen. Want ook die kan verschrikkelijk veel in het terrein, is heerlijk op de autosnelweg en heeft in onze ogen net wat meer uitstraling. Want die GL is indrukwekkend, maar het uiterlijk mist wat pit. Het is wel érg middle of the road.
GL is geen G
De GL is niet de opvolger van de aloude G. Die blijft nog een jaar of wat in productie. De GL wordt gebouwd in het Amerikaanse Tuscaloosa, Alabama waar ook de R en ML gemaakt worden. De GL is op deze auto's gebaseerd. De GL heeft de zelfde wielbasis als de lange R-klasse. De dashboard van de GL is trouwens in grote lijnen identiek aan dat van de ML en zo zijn er technisch nog heel veel andere overeenkomsten. De 420 CDI-motor die in de GL debuteert, is vanaf nu ook leverbaar voor de ML.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Dit zijn de nieuwe youngtimers van 2021: SUV's

Mercedes-Benz GL 320 CDI 4Matic (2007)

Mercedes-Benz GL 450 (2006) - Test

Praktijkervaring Honda Jazz: eigenaren over hun hybride mini-MPV

Designreview Volvo C40: ‘voldoet aan alle verwachtingen, en dat is een probleem’

De Citroën Méhari is 55: op pad met de leukste badeend
Lezersreacties (1) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.