Maserati GranCabrio
Een uur tot de knieval
De bekende zwakke punten zijn al zichtbaar voordat je de sleutel hebt omgedraaid. Je stapt immers in met de wetenschap dat de auto een vanafprijs heeft die net boven de twee ton ligt. Da's serieus geld. En vervolgens kijk je aan tegen niet bepaald indrukwekkende klokken, knoppen die doen denken aan een Fiat Bravo en een multimedia-systeem dat Peugeot ademt. Tsja, wat had ik anders verwacht? Het is dat er nog steeds mensen intrappen, maar Maserati is eigenlijk niet meer dan een hype. De Duitser bouwen in dit segment de betere auto's als we kijken naar techniek en als je toch wat bijzonders wilt, bieden Jaguar of Aston Martin betere opties.
Hoe snel kan het gaan. Na een half uur rijden twijfelde ik nog, maar na een uur was ik helemaal om. Zelden heb ik zoveel lol beleefd aan een auto. En dan heb ik het niet over scherpte of verfijning: nee, echt plezier. Dat je met een grijns achter het stuur zit omdat je zit te genieten, omdat de auto lééft. Zo'n omslag bereiken in zo'n korte tijd bij een droogkloot als ondergetekende is echt een prestatie. Maserati flikt het.
Bescheiden
'Jullie gaan zo rijden in wat feitelijk de mooiste auto ter wereld is', verklaart een Spaanse manager van Maserati in gebroken Engels. Zijn gebrek aan bescheidenheid compenseert hij met een overdosis trots en zelfvertrouwen. De GranTurismo is dan ook een waanzinnig ding om te zien. Ja, die neus is kielekiele, maar de Cabrio oogt – zeker in open toestand – net even een tandje minder agressief dan de GranTurismo. Alsof hij altijd zo bedoeld was. De Italianen hebben (gelukkig) gekozen voor een stoffen dak. Niet alleen blijft het meergewicht ten opzichte van de GranTurismo beperkt tot 100 kilo, maar het design profiteert er zowel open (geen dikke kont) als gesloten van. De ruimte achterin is redelijk uniek. Je kunt het niet ruim noemen, maar je kan weldegelijk met vier volwassenen op pad. In de open versies van de Jaguar XK, DB9, 911 (turbo) of Mercedes SL, kan je dat vergeten. Overigens zouden we het dan wel bij flaneren houden: de windoverlast met dak open is achterin wel fors.
Het grootste juweel van de auto is zonder twijfel zijn motor. De V8 is soepel en krachtig, maar vooral het geluid dat hij produceert is weergaloos. Als je de sportknop op de middenconsole indrukt gaan gasrespons, de demping en de besturing erop vooruit, maar er gaan ook extra kleppen open in het uitlaatkanaal. Als je dan open zit en de beschikking hebt over tunnels en bergwanden om het geluid te weerkaatsen, dan weet je niet wat je je overkomt. Gehuil, gebulder en gejank wisselen elkaar af op een manier die letterlijk de rillingen door je lijf laat lopen en soms tegen de pijngrens van je gehoor aanzitten. Het is niet eens het in de toeren jagen of het opschakelen dat het mooiste geluid produceert, maar het bijna gelijk houden van de toeren zo rond de 4.500 tpm. Een soort resonerden huil doet dingen met je lichaam die normaal zijn voorbehouden aan die bekende Italiaanse zuster van Maserati. Als gevolg hebben we eigenlijk alleen de eerste drie versnellingen gebruikt (oké, soms de vierde op de snelweg) om maar constant van het geluid te genieten.
Middenmotor
Maserati heeft de motor volledig achter de vooras geplaatst zodat er eigenlijk sprake is van een middenmotor-concept met een gewichtsverdeling van 49-51. De balans in de auto is daardoor prima. Nog steeds loop je uiteindelijk tegen onderstuur aan als je doorzet, maar dan moet je wel flink je best doen. Althans, als de auto zoals ons testmodel op Pirelli P Zero's staat. Het sturen gaat erg licht, maar wel mooi direct. Bovendien blijft de GranCabrio mooi vlak. Het mag dan wel geen sportauto zijn, als GT slaagt de Italiaan met vlag en wimpel: het is echt een rijdersauto. Enkel de remmen zijn simpelweg onder de maat, iets waar ook de andere Maserati-modellen last van hebben. Ze zijn gewoon niet bijterig genoeg, terwijl de snelheidspotentie van de auto wel vraagt om een stevige remmerij. En dan hebben we het nog niet eens over het fading, want ook op dat vlak presteert de auto niet vlekkeloos. Zeker omdat de cabrio op andere vlakken (motor, onderstel) wel op niveau is, vallen we zo over dit punt. Goed vooruitkijken dus, dan kan je met waanzinnige snelheden over kronkelende wegen door de bergen knallen.
De automaat van ZF is voldoende, maar niet zo snel als de beste generatie volautomaten. Mercedes (E63/SL63) Lexus (IS-F) en Infiniti/Nissan (370Z, FX) laten zien dat het een stuk sneller en sportiever kan. Desondanks deed het geen afbreuk aan de complete beleving van de auto. Want beleving, daar gaat het om. Je hoeft niet eens hard te rijden. Kachel door een dorpje heen en zie de hoofden draaien en de monden openvallen. Mensen aanbidden de auto. Laat je vervolgens net je gas los bij geparkeerde scooter, dan zorgt het geknal uit de uitlaat dat het alarm van de tweewieler afgaat.
Ja, er zijn voor twee ton vergelijkbare auto's verkrijgbaar die technisch beter in elkaar steken dan deze Maserati. Maar de hoeveelheid levensplezier en geluk die een autoliefhebber voor dat geld terugkrijgt is zeldzaam. Je koopt zo iets bijzonders, zo iets moois zo iets vol passie. Deze scepticus is in ieder geval om. Het koste precies een uur rijden. Maar langer mag ook.
Prijs
De GranCabrio kost niet minder dan € 201.109.Vervolgens begint het grote personaliseren, want dat is natuurlijk de kracht van zo'n auto. De kleur van de het stoffen dak (binnen en buiten), de interieurdelen, het leer, de houtensoorten die je wilt gebruiken enzovoort. Uiteraard word je indien gewenst begeleid door een persoonlijk adviseur die met de potentiële koper een mooi geheel samenstelt. Nederland kent op dit moment drie Maserati-dealers: Hessing, Munsterhuis en Driessen Autogroep.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Lezersreacties (22) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.