Test: Lexus LS 600h (2007)
Elektrische impuls
3 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Een 445 pk sterke limousine rijden en tegelijkertijd een zuiver milieugeweten houden? Het lijkt nogal tegenstrijdig, maar dat kan Lexus er niet van weerhouden de LS in een hybride uitvoering op de markt te zetten.
Als je een jaar Toyota Prius hebt gereden, ben je niet verbaasd als je de nieuwe Lexus LS 600h start en… er gebeurt niets. Nou ja, behalve wat lichtjes op het dashboard dan. Je staat ook niet raar te kijken dat als je wegrolt vanaf stilstand… je nog steeds niets hoort! Bij voorzichtig gasgeven bij optrekken rijdt de tweeënhalve ton zware LS tot ongever 45 km/h gewoon op stroom. Vraag je meer versnelling, dan komt de benzinemotor erbij. En wat voor één. Lexus boorde de 4,6-liter V8 uit de LS 460 op tot bijna vijf liter en veroordeelde deze nieuwe motor tot samenwerking met een elektromotor en een accupakket. De fulltime hybride LS peurt er maximaal 445 pk uit, is afgeregeld op 250 km/h top en snelt in 6,3 seconden vanuit stilstand naar de 100. Kortom, het is ronduit een snellerik, die het trio Mercedes (met de S), BMW (met de 7) en Audi (met de A8) aankan. Dankzij een – we kunnen niet anders zeggen – perfecte en geraffineerde samenwerking tussen elektromotor en V8, gekoppeld aan een traploze automaat. Aandrijflijnen van Lexus zijn beroemd; deze is een puist ingewikkelder, maar werkt subliem. En dan dat verbruik. Lexus geeft een gemiddeld verbruik op van 9,3 liter per 100 km, dat is 1 op 10,7. Voor deze prestaties is dat ronduit goed. Een cijfer dat geen concurrent haalt. Dat gaan we uiteraard nog checken.
Deze LS heeft 4WD
Karl Schlicht, vice-president van Lexus Europe, verwoordde het duidelijk tijdens de internationale presentatie van de LS 600h in Berlijn. "Mensen die het milieu en de toekomst serieus nemen, willen niet per se genoegen nemen met minder prestaties." Met andere woorden: wij van Lexus bieden beide. En het moet gezegd: geen topmerk biedt voor dit geld, deze prestaties met dit verbruik. Sterke nieuwkomer dus, die LS 600h, alleen… wilt u elektrisch rijden? Wat zijn de nadelen? Hoe ga ik verkopen dat ik milieubewust ben terwijl ik voorin mijn zakenauto een 5-liter V8 heb hangen? Waarom de kracht van de elektromotor niet gebruikt om een 3-liter V6 benzinemotor voorin te plaatsen. En dus nog veel zuiniger uit te komen? Omdat je dan wordt uitgelachen door de gevestigde orde. In de klasse van de LS kun je met minder geen genoegen nemen. Niet als je zo ambitieus bent als Lexus is.
Nadelen? Net als de LS 460 geeft ook de 600h je geen sportief gevoel, ondanks zijn potentieel. De zitpositie is toch te veel van die van de chauffeur, niet van de coureur. In de zoektocht naar perfectie is de communicatie tussen mens en machine toch wat te veel ten onder gegaan. De LS is geen auto die je aantrekt en overal inprakt. Je gaat omzichtiger te werk, vooral door de erg lichte, gevoelloze besturing. Verder is het onderstel, hoe verzorgd ook, niet perfect. Er zijn topklasse-sedans uit Duitsland die oneffenheden beter absorberen, koersvaster zijn, de Adaptive Variable Suspension – die drie verschillende standen stugheid van vering en demping mogelijk maakt – ten spijt. Opvallend is ook dat er nagenoeg niets merkbaar is van de permanente vierwielaandrijving die deze 600h wel heeft en de 460 niet. De voorwielen doen altijd mee, van minimaal 30% tot maximaal 50%, om het grote vermogen elegant op de weg te krijgen (door middel van een doorontwikkeld Torsen-differentieel), maar een verschil met de achterwielaangedreven 460 is bij normaal gebruik niet voelbaar.
Kampeerspullen
Dat de accu achterin ruimte kost, is bekend. Het komt de LS op een kofferruimte van 330 liter te staan en dat is met voorsprong de krapste van zijn klasse. Aangezien dit soort auto's meestal niet worden ingezet voor het vervoer van al de kampeerspullen lijkt dat nadeel voor de clientèle overkomelijk. En het gewicht dan? Met 2,5 ton schoon aan de haak, is de LS meer een sumo-worstelaar dan een geisha en dat voel je toch wel in de auto. Hij kan zijn kilo's niet helemaal verbloemen.
Maar dan heb je de nadelen van deze eerste kennismaking wel gehad. Veiligheids- en luxeniveau alsmede de afwerking van ook deze LS-variant staan niet ter discussie. Dus blijft het feit dat niemand in deze klasse dit totaalplaatje kan bieden. Lexus is de eerste om toe te geven dat hybride an sich niet zaligmakend voor altijd is. Maar in de tussentijd gaat de firma slim en overtuigend door met het maximaal uitnutten van dit door haarzelf gecreëerde fenomeen. En daar zal deze sloep zeker aan bijdragen.
Lezersreacties (3) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.