Test: Kia Pro_ceed (2008)
Van muurbloempje tot koppendraaier
- Albert-Jan Cornelissen
- Eerste rijtest
Koreaanse auto's koop je tot op heden niet in de eerste plaats omdat ze er zo verleidelijk uitzien, maar met de driedeurs Pro_cee'd doorbreekt Kia dit stigma. Ten opzichte van zijn wat saaie vijfdeurs broer is de vlot gelijnde Pro_cee'd een verademing. Maar kan hij zijn sportieve pretenties ook waarmaken?
Sinds kort zwaait de Duitser Peter Schreyer – die onder andere de Audi TT tekende – de scepter over Kia's designafdeling, en dat is te merken. Waar Kia's tot voor kort een nogal bloedeloos ontwerp hadden, lijken de heren ontwerpers er bij de Pro_cee'd echt zin in te hebben gehad. Kia heeft zich er niet gemakkelijk vanaf gemaakt door twee deuren uit een Cee'd te trekken en zo een driedeurs voor te schotelen. Nee, voor ons staat een auto waarbij bijna geen enkel carrosseriedeel gelijk is aan de gewone Cee'd. Het is een veel sportiever gelijnde auto geworden die vanaf de A-stijl zijn eigen koetswerk heeft meegekregen. Met zijn gedrongen raampartij, sterk aflopende daklijn, brede heupen en vlak staande achterruit doet hij ons aan de Opel Astra GTC denken. En dat is geen nadeel, want het eindresultaat is een bijzonder verleidelijke kont! Ook fraai is de inkeping die vlak achter de voorwielen begint en naar achteren toe breder wordt, om heel geraffineerd in de achterbumper weer terug te keren. Het draagt allemaal bij aan het feit dat de Pro_cee'd veel lager lijkt dan zijn vijfdeurs broer. Maar schijn bedriegt, want de verschillen zijn verwaarloosbaar. Gelukkig wordt het geslaagde lijnenspel niet verstoord door suffe wieldoppen: elke Pro_cee'd staat standaard op 16- of 17-inch lichtmetaal dat de wielkasten mooi opvult.
Niet onverdienstelijk
Qua uiterlijk is dit dus een snelle jongen, maar kan hij dat ook nog een beetje waarmaken? Nou, er zijn in Korea weliswaar plannen voor een GTI-achtige met dik 200 pk, maar tot die tijd eindigt het motorengamma bij de 143 pk sterke tweeliter benzinemotor. Daaronder bevindt zich een 1,6-liter benzinemotor die een niet onverdienstelijke 126 pk levert. Beide motoren kennen we uit de vijfdeurs als lekker pittig, maar wel wat lawaaiig. Bovendien komen de geclaimde pk's er gevoelsmatig niet helemaal uit. De 1,4-liter met 115 pk die we in de vijfdeurs Cee'd aantreffen, zullen we voorlopig niet terugzien in de Pro_cee'd, omdat men die motor niet helemaal bij het sportieve uiterlijk vindt passen. Of dat een wijs besluit is, betwijfelen we, omdat juist die 1.4 (115 pk sterk) een lekker fel motortje is. Bovendien kan de Pro_cee'd er weer een stukje goedkoper mee worden aangeboden.
Opvallend genoeg verwacht de Nederlandse importeur dat de 1,6-liter dieselmotor het populairst zal worden, aangezien men met de nieuwe telg ook serieus mee wil gaan dingen om de gunsten van de zakelijke rijder. Een ambitieus statement, waarbij het de vraag is in hoeverre de naam Kia daarbij niet in de weg zal zitten. De toekomst zal het gaan uitwijzen.
Hoe het ook zij, met de dieselmotor is helemaal niks mis. Hij levert 115 paarden, maar doet voor het gevoel niet veel onder voor zijn tweeliterbroer die 143 pk's opwekt. Gewoon een puike motor, die redelijk stil zijn werk doet en niet snel om kracht verlegen zit. En hij is nog lekker zuinig op de koop toe ook volgens de fabrikant, met een gemiddeld verbruik dat rond de 1 op 17 moet uitkomen.
Brave borst
Tijdens het rijden blijkt de Pro_cee'd een brave borst te zijn die zijn werk keurig doet, maar waar de dynamiek nu niet direct vanaf spat. Ten opzichte van de vijfdeurs staat hij op stuggere dempers, maar vreemd genoeg is dat alleen het geval bij de uitrustingsniveau's X-ecutive en X-clusive, de basisversie X-tra moet het zonder de sportievere afstelling doen. Een echte bochtenridder wordt de Pro_cee'd echter ook dan niet. Het is een braaf ondersturende auto die qua weggedrag net niet over scherpte van een Ford Focus beschikt. Niks mis mee, maar met zo'n uiterlijk verwacht je onwillekeurig wat meer. Ook de elektrische stuurbekrachtiging kan ons niet echt bekoren. Hij is volgens Kia aangepast voor meer directheid en daarmee zit het ook wel snor, maar je voelt niet goed wat de voorwielen doen. Bovendien laat de snelheidsafhankelijke bekrachtiging zich in snel op elkaar volgende bochten nog wel eens verrassen, alsof hij de stuurbewegingen net niet helemaal kan bijbenen. Op lage snelheden stuurt hij erg licht, wat gelukkig bij hogere tempi niet het geval is. Maar het geheel blijft wat klinisch aanvoelen.
Zodra je de Pro_cee'd echter gaat bekijken als een gezinsauto die er toevallig vlot uitziet, wordt het verhaal een stuk positiever. Want hij rijdt lekker comfortabel en beschikt over een ruim interieur met puik zittende, stevig-Duits aandoende stoelen. Ook achterin kunnen zelfs langlijvigen een goed plekje vinden, wat gezien de dalende daklijn keurig genoemd mag worden. Hij is achterin niet gek veel krapper dan de vijfdeurs versie en ook de bagageruimte is met een inhoud van 340 liter keurig voor elkaar. Met de praktische bruikbaarheid zit het dus wel snor.
Prettige metgezel
Ook met de leefbaarheid aan boord zit het wel goed. Het dashboard is overzichtelijk, ziet er speels uit en de gebruikte kunststoffen kunnen over het algemeen de toets der kritiek goed doorstaan. Op detail laten de Koreanen het echter nog een beetje liggen. De bovenzijde is bijvoorbeeld afgewerkt met zacht aanvoelend materiaal, maar de overkapping van het instrumentarium weer keihard. En het is jammer dat de deurgrepen binnenin van zilverkleurig plastic zijn, daar had toch wel een stukje metaal vanaf gekund? De instrumenten zijn overzichtelijk vormgegeven, de oranje verlichting van het geheel is een kwestie van smaak. Saai is het in ieder geval niet.
Het windgeruis is op hogere snelheden redelijk aanwezig, maar de motor blijft keurig op de achtergrond. Ook over het veercomfort geen klachten: ondanks de straffere dempers worden hobbels keurig weggewerkt en blijven de inzittenden gespeend van stoten en andere ellende. Al met al is de Pro_cee'd een prettige metgezel, die bovendien goed in zijn spullen zit. De basisversie heeft al een geïntegreerde radio/cd-speler, een airco, zes airbags, centrale portiervergrendeling met afstandbediening en zoals gezegd lichtmetalen wielen aan boord. Ook met het veiligheidsniveau zit het wel snor. De vijfdeurs Cee'd haalde de hoogste score van vijf sterren bij de Euro NCAP-crashtest en het ligt in de verwachting dat de driedeurs versie net zo goed presteert. Daarnaast wordt iedere Pro_cee'd uitgerust met dubbele airbags voorin, zijairbags vóór, gordelvoorspanners en spankrachtbegrenzers. ESP is standaard vanaf de X-ecutive-uitvoering, voor de basisversie X-tra is de stabiliteitsregeling als optie leverbaar. Op garantiegebied valt er eveneens weinig te mekkeren. De Pro_cee'd krijgt 7 jaar of 150.000 km garantie mee. Daar zitten wel wat haken en ogen aan trouwens, even de kleine lettertjes in de folder lezen dus.
De Pro_cee'd staat in de showroom vanaf 18.996 euro voor de 1.6 benzine. Daarmee is hij exact even duur als de vijfdeurs, bovendien staat hij ten opzichte van die auto altijd standaard op lichtmetaal. Als je de achterste portieren niet per se nodig hebt, zouden wij het wel weten: neem de Pro_cee'd!