Kia Carnival
Familiefeestje
- Arno Böckling
- Eerste rijtest
Een moment van vervreemding. We weten dat we naar het achterste deel van het interieur van de nieuwe Kia Carnival kijken, maar wat we zien doet heel sterk aan een Renault Espace denken. Er is een tweede zitrij met drie aparte stoelen en een derde zitrij die uit twee stoelen bestaat. Maar ook al komt het ons vertrouwd over, voor de Carnival is het nieuw, want die had tot nu toe een tweede zitrij voor twee en een derde zitrij voor drie personen. Alle stoelen achterin laten zich verschuiven, zijn voorover te klappen, kun je transformeren tot tafeltjes en laten zich uit de auto verwijderen. Op het eerste gezicht lijken ze alle vijf hetzelfde formaat te hebben; maar dat klopt niet. De twee buitenste zetels van zitrij twee en de twee stoelen helemaal achterin zijn 50 cm breed. De middelste stoel op rij twee is smaller. Hij is geen 50, maar 46 cm breed. Zijn alle stoelen aan boord, dan blijft er nog een bagageruimte met een volume van 172 liter over. Ruim je de nieuwe Carnival – achter de voorstoelen – helemaal uit, dan groeit de ruimte voor bagage naar 2.840 liter. Tussen die twee uitersten zijn allerlei variaties mogelijk; elke stoel laat zich immers apart verwijderen. Blijven bijvoorbeeld de twee achterste stoelen thuis, dan heb je al een laadruimte met een inhoud van 995 liter. Mooi. Maar toch vragen we ons af of Kia, toen de nieuwe Carnival werd ontworpen wel de juiste keuze heeft gemaakt. Er komen steeds meer MPV's waarin het zitmeubilair aan boord blijft als de laadruimte wordt vergroot. Neem bijvoorbeeld de Mitsubishi Grandis. De twee achterste stoelen van deze zevenzitter kunnen in de boden verdwijnen en de – uit twee ongelijke delen bestaande – bank op rij twee laat zich 'dubbelgeklapt' tegen de voorstoelen aan schuiven. Dat heeft twee voordelen; de zetels zijn altijd bij de hand en je hoeft – dus – thuis geen ruimte te hebben waar je ze kunt opbergen.
Schuifdeuren
Kijken we voorin, dan zien we een dashboard met meer welvingen dan bij het model dat afgelost wordt. Het instrumentenpaneel met 'gewone' klokken en meters zit onder een eenvoudig koepeltje. De middenconsole komt ver naar binnen en vormt in feite een afscheiding tussen de plaats van de bestuurder en de voorpassagier. Uit die middenconsole steekt de versnellingspook. Dat was bij de vorige Carnival trouwens ook al zo. Bestel je de wagen met automaat – waarbij de versnellingen ook met de hand gekozen kunnen worden – dan vind je op de plaats van de pook de keuzehendel van de automatische transmissie. Het dashboard is uitgevoerd in twee tinten. Het bovenste gedeelte heeft een donkere kleur; het onderste deel een lichtere. De kunststof in het interieur van de nieuwe Carnival ziet er over het algemeen goed uit. Alleen het plastic dat voor het centrale deel van de middenconsole is gebruikt, straalt nog geen hoogwaardige kwaliteit uit. En het simpele digitale klokje bovenaan de middenconsole doet een beetje knullig aan. Mogelijkheden om spullen op te bergen zijn er genoeg. Zo hebben de portieren ruime vakken meegekregen, met vooraan ruimte voor een flesje. Boven het handschoenenkastje komen we nog een tweede kastje tegen en tussen de voorstoelen treffen we een grote console aan, met aan de voor- en achterkant twee bekerhouders en daartussen een flinke aflegruimte. Uit de middenconsole kunnen ook nog eens twee bekerhouders – en een muntenvakje – tevoorschijn worden gehaald. Flessenhouders zijn te vinden in de panelen van de achterste zijportieren – schuifdeuren zijn dat - en bij de achterste zitrij komen we ook weer bekerhouders tegen.
Het is niet ongebruikelijk dat MPV's in twee maten worden aangeboden. Zo heeft Renault naast de Espace de Grand Espace en kent Chrysler behalve de Voyager ook de Grand Voyager. Ook de Carnival is er in twee maten. Kia bouwt een 5,1 meter lange versie en een uitvoering die in de lengte 4,8 m meet. De langere versie heeft ook een langere wielbasis. Kia brengt de Carnival met die lange wielbasis – onder andere – in Amerika uit; de korte uitvoering is voor Europa. Dat betekent dat ons continent nu een kortere Carnival krijgt, want het vorige model was er maar in één maat, met een lengte van 4,9 m. De kortere Carnival heeft ook een kleinere draaicirkel; die ging van 6,3 naar 5,82 m. En voor lagere snelheden, zoals bij parkeermanoeuvres, kan de draaicirkel nog kleiner worden gemaakt. Een als optie leverbaar systeem, maakt het mogelijk – met een druk op een knop – de cirkel terug te brengen tot 5,51 m.
Strak in de hand
In Europa biedt Kia kopers van de nieuwe Carnival de keus uit twee motoren; een 2,7 liter V6 die op benzine loopt, en een 2,9 liter diesel. De voor ons continent zo belangrijke diesel is een 2.902 cc viercilinder die een vermogen van185 pk ontwikkelt en een koppel van 343 newtonmeter produceert. Standaard wordt het motorvermogen via een handgeschakelde vijfversnellingsbak op de voorwielen overgebracht. Dan maakt de zelfontbrander een sprint van nul naar honderd in 12,9 seconden mogelijk, en een top van 197. Als optie kan de dieselmotor gecombineerd worden met een vijftrapsautomaat. Dan zakt de topsnelheid drie kilometer en neemt de tijd die nodig is om vanuit stilstand naar honderd te accelereren toe tot 14,6 s. De andere motor voor de Carnival – de benzinegestookte 2.656 cc V6 - heeft met 189 pk iets meer vermogen dan de diesel, maar blijft met 249 Nm ver bij de zelfontbrander achter als het om koppel gaat. Het resultaat is dat de Carnival met benzinemotor de diesel niet helemaal kan bijbenen. Met de 2,7 liter V6 onder de kap ligt de top bij 192 en moet de MPV in 13,9 s van nul naar honderd kunnen optrekken. Ook de benzinemotor kan aan een automaat gekoppeld worden; in dit geval een viertrapsautomaat. Dan gaat de topsnelheid omlaag naar 182 en stijgt het aantal seconden nodig voor het accelereren van nul naar honderd naar 15,7. Nou ja, Van een MPV verwacht je geen flitsende sprinttijden. Wagens als de Kia Carnival zijn immers geen bolides, maar praktische gezinsauto's die de familie comfortabel moeten kunnen vervoeren. En dat doet de Carnival dan ook. Het comfort is er op vooruit gegaan doordat er nu een multi-link achteras wordt gemonteerd, in plaats van de starre as waarmee het vorige model was uitgerust. Week is de afstemming van het Carnival-onderstel niet en de carrosserie helt in bochten ook niet hinderlijk over. Daardoor laat de MPV zich zonder mankeren door snelle bochten mennen. De besturing helpt ook een handje mee, want de bekrachtiging doet z'n werk terughoudend en geeft je als chauffeur het gevoel dat je de zaak strak in de hand hebt. Keerzijde van de medaille van het stevig afgestemde onderstel is dat korte oneffenheden wel duidelijk voelbaar worden doorgegeven. Vrij duidelijk hoorbaar is de dieselmotor; in ieder geval als hij net gestart is. Later verdwijnen de typische zelfontbrandergeluiden naar de achtergrond. De nieuwe Carnival staat intussen bij de dealer.