Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Overland

Opperhoofd

Jeep Grand Cherokee
AutoWeek 2001 week 49
AutoWeek 2001 week 49

Je leest het in AutoWeek 2001 week 49

Baas boven baas. Na twee jaar produktie van de huidige Grand Cherokee vond Jeep het tijd voor een topmodel: de Overland. Met 4,7-liter V8 High Output van 258 pk schopt deze Amerikaanse SUV het meteen tot opperhoofd van de wereldberoemde Jeep 4x4-lijn. Zo snel als een GTI!

'Stuur maximaal naar rechts en dan een beetje bijremmen', maakt één van de 4x4-instructeurs duidelijk. 'Dan kun je je zonder gevaar naar beneden storten!' We zitten in een Jeep Grand Cherokee V8 HO (High Output) en ploegen daarmee een stukje Hongaars platteland om. Da's niet alleen leuk, het is verbazingwekkend om te zien wat het nieuwe topmodel van de Grand Cherokee-lijn in terrein presteert. Voor ons gevoel verticaal storten we ons in een afgrond. Met een autootje van anderhalve (geld) én twee (gewicht) ton. Als dát maar goed gaat...

Tuurlijk gaat het goed. Vooraf is door specialisten (uit Spanje overgevlogen) een gelikt parkoers uitgezet, waarin alle voor de hand liggende proeven zijn opgenomen. Heel steil klimmen, bijna loodrecht naar beneden. Steilewand rijden, voor de helft door een put, en tegelijk met de andere helft over een heuvel. Wielen verdwijnen onder een doodenge hoek (breekt 'ie niet af?) de wielkasten in, wielen graaien naar grip, af en toe kraakt de auto in zijn voegen. Maar hij geeft niet op. Jeep won de Tweede Wereldoorlog, zo'n stukje Hongaarse poesta is daarbij vergeleken een 'peace of cake'.
Proeven rijden is leuk en leerzaam, een vrije rit in de bossen is echter het einde. Een konvooi van acht dikke Jeeps ploegt door bos en hei. En het is ook nog eens heuvelachtig hier. Grote wolken stof werpen onze voorgangers op, terwijl even later de ramen heel snel dicht moeten vanwege rondvliegende modderprut. Op sommige stukken bos komt de zon namelijk nooit en blijft het nat.
Goed allemaal leuk en aardig, terreinrijden en terreinproeven, begeleid door 4x4-professionals, in een gebied dat met de plaatselijke autoriteiten is 'georganiseerd'. Maar nu terug naar de overvolle A2 in het bijna volledig verharde Nederland. Want vanaf eind januari kunnen we ook hier van de Overland gaan genieten. Hoe doet de auto het op de straat?

Er kan geaccelereerd worden!
Als je wil, kun je beestachtig met de Overland tekeer gaan. Hij biedt namelijk het prestatieniveau van een compacte GTI. De bekende (en nog steeds leverbare) 4.7 V8 werd opgekieteld van 223 naar 258 pk (andere klepzittingen, nokkenassen en compressieverhouding) om het onderscheid te maken. Exclusieve topmotor voor de Overland. Dat biedt dus perspectieven om zo goed als iedereen bij het verkeerslicht een afstraffing te geven. In iets meer dan 8 seconden van 0 naar 100 km/h met een imposante Grand Cherokee met indrukwekkende grille, da's echt een kleine sensatie. En wat denkt u van een begrenzer, die er bij 210 km/h op de teller eindelijk een keer inkomt onder het motto 'en zo is het welletjes'? We durfden niet te kijken naar de boardcomputer, die het gemiddelde verbruik aangeeft, maar de Overland is simpelweg een achterlijk snelle SUV waarvan de hele nieuwe aandrijflijn (met vijftraps automaat) behoorlijk overtuigt.
Met het onderstel hebben we meer moeite. Vooral op matig wegdek schiet het veercomfort van de auto tekort. Oneffenheden worden onvoldoende verwerkt door het onderstel. Zolang het glad en vlak blijft, is alles goed.
Het is natuurlijk altijd een probleem: een auto die goed presteert in terrein en die tevens (en eigenlijk vóóral) op verhard nauwelijks onderdoet voor 'gewone' auto's. Krijgt de Overland niet helemaal voor elkaar.

Toch nog Amerikaans genoeg
Het interieur van alle Grand Cherokee's is, met de komst van de Overland (en een nieuwe dieselversie, zie kader) ook licht aangepast. Er is meer ruimte gemaakt op de achterbank, het wegklappen van de hoofdsteunen is vernieuwd en de Jeep-achterbank is ISOFIX-proof gemaakt. Onzichtbaar maar present: side curtain airbags. Als je om je heen kijkt voorin de Grand Cherokee, dan valt het grote aantal knoppen op. Airco en audio zijn beide overladen met knoppen, geregeld met die typisch Amerikaanse teksten. Een Overland heeft niet alleen een dikke V8, hij heeft tevens nóg meer uitrusting dan Grand Cherokee's in Laredo- of Limited-uitvoering. Een elektrisch schuifdak is standaard, evenals red wood-afwerking (hout dus) van instrumentenpaneel, middenconsole, portieren en stuurwiel. En fraaie lichtmetalen velgen. Daarbij heeft de Overland standaard het meest geraffineerde 4x4-systeem dat Jeep momenteel maakt: Quadra-Drive.
Een Overland is de topper van de reeks, het opperhoofd van alle Grand Cherokees. Hij is akelig snel, mag wel wat comfortabeler, oogt ongehoord imposant en zit prima in uitrusting- en veiligheidstoebehoren. Zoek je een superSUV, dan moet deze in het rijtje kandidaten.

De nieuwe diesel: 2.7 CRD
Bovenaan de modelserie dus de Overland, maar op dieselgebied is er ook Grand Cherokee-nieuws. In plaats van de 3.1 Turbodiesel huist er nu de 2,7-liter common rail 5-cilinder turbodiesel in de grootste Jeep. Juist ja, die Mercedes-krachtbron uit de C-, E- en M-klasse. Vergeleken met de 3.1 is dit op alle fronten een vooruitgang: meer vermogen & koppel, lager verbruik. DaimlerChrysler in optima forma dus: een oer-Amerikaanse Jeep met een oer-Europees motorconcept, een diesel van Das Haus. Ook de diesel (vanaf december in Nederland) probeerden we uit. Als je net uit de V8 komt, is het even wennen aan de dieselprestaties. Hoewel heus snel (in 11 seconden naar de 100 en een top van 182 km/h) laat deze aandrijflijn op het punt raffinement wat ons betreft wat punten liggen. Af en toe een trilling hier, een vibratie daar, verraadt dat we een dieselaar onder handen hebben en dat waren we nu bijna ontwend met al die moderne superdiesels in personenauto's. Ook bij kick-downen brult het af en toe iets meer dan past bij een SUV van bijna f 120.000. Ook hier moet je ten aanzien van het veercomfort gewoon concessies doen als je kiest voor deze auto. Maar z'n uitstraling & afkomst maken veel goed.