Jeep Grand Cherokee

Koppel en kwel

Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand CherokeeJeep Grand CherokeeJeep Grand CherokeeJeep Grand CherokeeJeep Grand CherokeeJeep Grand CherokeeJeep Grand CherokeeJeep Grand CherokeeJeep Grand Cherokee
Meer dan een jaar geleden maakten we al kennis met de nieuwe Jeep Grand Cherokee, die op de New York autoshow debuteerde. Twee maanden geleden startte de Europese productie in het Oostenrijkse Graz. Met een beresterke V6-diesel en een minstens zo krachtige Hemi V8 plus verbeterde aandrijflijnen lijkt de nieuwe Cherokee tegen elk kruid gewassen.

Een vluchtige blik zou de indruk kunnen wekken dat we slechts met een facelift te maken hebben, maar niets is minder waar. De nieuwe Grand Cherokee is echt nieuw, maar nog wel zeer herkenbaar. Ten opzichte van zijn voorganger groeide hij in de lengte met 13 centimeter, zodat hij in dat opzicht precies tussen een X5 en een Discovery in zit. Toch oogt de Jeep ranker, compacter. Afgezien van de grote, verchroomde grille (voorbehouden aan de Limited-versie) doet de jongste Grand Cherokee niet typisch Amerikaans aan. Dat geldt eveneens voor het interieur. Althans, wat vormgeving betreft. Het dashboard is strak van opzet en ziet er opgeruimd en overzichtelijk uit. Ook wat materiaalkeuze betreft, heeft Jeep weer een stap voorwaarts gemaakt, hoewel de kunststoffen nog steeds niet de hoogwaardige uitstraling hebben die we van de meeste Europese merken gewend zijn. De nieuwe neus, met de ronde welvingen over de motorkap en traditioneel zeven sleuven in de grille, is geslaagd. De voorruit helt iets meer achterover en de taillelijn zit vrij hoog, wat de auto een krachtige uitstraling bezorgt en zijn inzettenden een veilig gevoel.


Twee nieuwe motoren
Onderhuids laat de Grand Cherokee veel nieuwe techniek zien. Allereerst op motorisch gebied. Aan de basis staat nu een 4,7-liter V8, gekoppeld aan een vijftrapsautomaat. De volgende V8 is een ware krachtpatser die we al kennen uit de Chrysler 300C. We hebben het dan over de Hemi 5.7 V8 met 326 pk en meer dan 500 Nm koppel. Deze achtcilinder is voorzien van het zogeheten Multi Displacement System (MDS). Dat schakelt onder bepaalde omstandigheden vier van de acht cilinders uit. De bediening van de kleppen stopt en er wordt geen brandstof meer ingespoten, zodat de helft van de zuigers voor spek en bonen op en neer beweegt. Jeep claimt tot wel twintig procent brandstofbesparing. Toch wordt deze machtige V8 wat koppel betreft overschaduwd door de 3.0 V6 CRD. We hebben het in dit geval over de drieliter dieselmotor die Mercedes-Benz onlangs in de C-klasse introduceerde. Deze geweldenaar pompt er bij slechts 1.600 toeren al 510 Nm uit! Daar kan geen V8 tegenop. Het piekvermogen bedraagt 218 pk. Wat absolute prestaties betreft, blijft de Hemi V8 hem uiteraard voor, maar de diesel kan zich gemakkelijk meten met de 4,7-liter achtpitter. In alle gevallen hangt er achter de motor een vijftraps automatische transmissie, die de grote hoeveelheid koppel naar alle vier de wielen transporteert.


Quadra-Trac II & Quadra-Drive II
Jeep zou Jeep niet zijn als het niet veel aandacht zou schenken aan de aandrijftechniek. Tenslotte geldt dit merk als één van de pioniers op dit terrein. Alle uitvoeringen hebben permanente vierwielaandrijving, dus elk wiel krijgt altijd 25 procent van de totale aandrijfkracht. Afgezien van het basismodel, de 4.7 Laredo (met Quadra-Trac II), zijn alle versies uitgerust met Jeep's Quadra-Drive II. Het grote verschil tussen deze twee technieken zit m in de mogelijkheid om de aandrijving per as of per wiel te kunnen regelen. Het spreekt voor zich dat het laatste het geval is bij Quadra-Drive II. Via meerdere differentiëlen weet dit systeem razendsnel (slechts 45° wielslip) de aandrijving naar het wiel met de meeste grip te sturen. Waar eenvoudigere systemen een wiel slechts afremmen, wordt er in dit geval alleen maar tractie weggenomen en ergens anders naar toe gestuurd. En waar de vorige versie van Quadra-Drive nog met hydraulische koppelingen werkte, heeft het verbeterde systeem plaatkoppelingen. Deze Electronic Limited Slip Differentials (ELSD) bespeuren in een fractie van een seconde gripverlies en verdelen het koppel zo optimaal mogelijk. Vanzelfsprekend hebben we één en ander op een speciaal parcours getest, waaruit we hebben kunnen concluderen dat de tractie onder alle omstandigheden indrukwekkend is.


Opperhoofd Newton spreekt
Nóg belangrijker dan de terreinvaardigheid is het weggedrag op de verharde paden. Want daar slijt de Grand Cherokee grotendeels zijn dagen. We gaan van start met de 5.7 V8. De besturing voelt in ieder geval precies aan, zo merken we al snel. De onderstelafstemming is vrij stevig, maar door de starre achteras is de achterpartij vaak wat deinerig. Op de vele onverharde wegen die we rond Sienna rijden, blijkt de Jeep oneffenheden goed te absorberen. De stoelen zouden meer zijdelingse steun mogen bieden en ook de achterbank biedt matig zitcomfort. Een nadeel van de verder achterover geplaatste voorruit is er ook: de binnenspiegel zit hinderlijk in het gezichtsveld. De machtige achtcilinder presteert moeiteloos en geruisloos, precies zoals je het wilt in een auto als deze. Vervolgens is de diesel aan de beurt. Deze motor maakt eigenlijk nóg meer indruk dan de Hemi V8. Hij is extreem soepel, zorgt voor een fikse duw in de rug en laat nauwelijks van zich horen. Hij reageert zelfs alerter op het gaspedaal dan de V8. De gigantische lading koppel (meer nog dan de 5.7) is op elk moment op afroep beschikbaar. En de basismotor? Die was niet beschikbaar voor een testrit, maar we verwachten dat deze 4,7-liter V8 met zijn 410 Nm koppel verre van onderbemeten is voor de Jeep.


Gunstige prijsstelling
Jeep levert de nieuwe Grand Cherokee in twee uitvoeringen: de Laredo en de Limited. De versie met 5,7-litermotor is er alleen als Limited. De Laredo beschikt over 17-inch lichtmetaal, elektrisch verstelbare voorstoelen, een boordcomputer, gescheiden airconditioning, een radio/cd-speler, een controlesysteem voor de bandenspanning, gordijnairbags en ESP. De Limited heeft onder meer 18-inchwielen, elektrisch verstelbare pedalen, leren bekleding, een automatisch dimmende binnenspiegel, een regensensor, verstelbare roofrails en een uitgebreide geluidsinstallatie met 276 watt versterker en cd-wisselaar. Als opties zijn zaken als stoelverwarming, een navigatiesysteem, een dvd-systeem voor de achterpassagiers en parkeersensoren beschikbaar. De instapversie, de 4.7 Laredo, staat voor E 59.400 in de prijslijst. Gezien de uitrusting en motorisering (een V8) absoluut scherp. Bij de concurrentie ga je altijd over de E 70.000 voor een V8. De dieselversie is er vanaf E 61.300. Als totaalpakket is de jongste Grand Cherokee wel in orde. Fijne motoren met veel koppel, goed uitgerust en wat besturing en weggedrag betreft een sterke vooruitgang ten opzichte van de huidige versie. De kwel in de vorm van iets minder fraaie materialen in het interieur en de niet zo verfijnde achterwielophanging zijn hem daardoor iets gemakkelijker te vergeven.