Hyundai Sonata
Kleren maken de Sonata
Het zou een interessant experiment zijn om een nagelnieuwe Hyundai Sonata te ontdoen van z'n merk- en typeplaatjes. En dan gewoon aan de argeloze voorbijganger vragen wat voor auto hij of zij denkt dat het is. Zouden ze zeggen 'o, dat is een Hyundai, dat zie je zo' of zou het eerder de kant opgaan van 'Mmm, de bijna dubbele koplampen, chromen potkacheltje voorop, sierstripjes, bijzondere achterlichten, tsja, een Mercedes misschien of een Jaguar'?
Interessant, want Hyundai steekt het niet onder stoelen of banken: de neus van de Mercedes C-klasse en de achterkant van de Jaguar S-TYPE stonden model voor de facelift van de Sonata. Die auto moest een meer aansprekend gezicht krijgen om de triester dan trieste verkopen op te peppen (zie verkoopcijfers in AW 22/2001). En de Koreanen zijn ervan overtuigd dat je dat zó moet doen.
Hoe nieuw is nieuw?
Ho, wacht even. We hebben het over een facelift? Maar is de 'nieuwe' Sonata dan al zo lang op de markt? Welnee, net tweeënhalf jaar, maar kennelijk is dat lang genoeg om 'm toch wel ingrijpend te wijzigen. Op het eerste gezicht is het echt een andere auto.
Als je wat beter kijkt, blijven de zichtbare wijzigingen beperkt tot een nieuwe neus en kont, en het stuk daartussen is nog precies hetzelfde. Van binnen werd het dashboard ook lichtjes gerestyled met als belangrijkste verschil de verwarming, die nu laag in het dashboard zit zodat de radio omhoog kon. Onzichtbaar zijn de inspanningen om de auto beter af te werken, stiller en veiliger te maken. Een remhulp en zij-airbags zijn nu standaard.
De facelift was ook meteen aanleiding om de 2.5 V6 te vervangen door de sterkere 2.7 uit de Trajet en Santa Fe. Nieuw is ook de automatische versnellingsbak met de mogelijkheid zelf te schakelen. U kent het systeem wel: de pook naar rechts zetten en dan is naar voren duwen opschakelen en naar je toe trekken terugschakelen. H-matic noemt Hyundai Deze automaat is standaard op de 2.7 en een gratis optie op de ongewijzigde tweeliter viercilinder. Wie veel rijdt en liever een diesel zou willen hebben, moet nog wachten tot 2003 als de vijfcilinder common rail-motor klaar is. Geloof ons, dat is pas in de vólgende Sonata.
Zingen, reutelen en ratelen
Helaas had Hyundai tijdens de introductie geen Sonata's 2.0 met die H-matic beschikbaar, zodat we het moesten doen met de handbak. Een bak die, zo blijkt al na een paar kilometer, niet helemaal vrij is van bijgeluiden. Af en toe zingen, reutelen en ratelen de tandwielen zachtjes mee. Een beetje storend is dat wel, net als de rammeltjes die we in het dashboard hoorden. En ook de banden geven opvallend veel geluiden door in het interieur.
De Sonata is verder geen 'rijdersauto', maar wat afstandelijker dan z'n Europese concurrenten. Hij staat merkbaar strakker op z'n wielen door nieuwe schokdempers, maar het blijft nog steeds te veel deinen en hellen. En ook de besturing heeft nog niet de scherpte die meeste concurrenten wel hebben. Het blijft een beetje gokken als je een bocht inzet.
In de 2.7 die we reden, zat uiteraard wel een automaat – bij deze motor is hij standaard. Hij schakelt soepel en gaat graag een trapje terug als je het pedaal intrapt. Soms misschien weer iets te graag en dat past weer niet goed bij dat afstandelijke weggedrag waar we het net over hadden. De motor houdt zich stil als je rustig aan doet, maar bij accelereren brult 'ie stevig.
Staar je niet blind
Wie op zoek is naar een auto die op z'n tijd in is voor een lekker potje sturen op binnenweggetjes, die moet de grote Hyundai laten staan. Maar alle anderen zouden prima moeten kunnen leven met de nieuwe Sonata die als sterk punt z'n prijs heeft. Voor de f 55.963 heb je de 2.0 GLS die van binnen behoorlijk ruim is, maar die afgeleverd wordt op lichtmetalen velgen, met vier airbags, een automatische airco, cruise control en een alarm. Een automaat zou je er voor nop bij kunnen nemen.
De 2.7 V6 Executive kost f 65.439 en heeft als extra's nog leren bekleding, stoelverwarming, traction control en grotere velgen. Maar staar je niet blind op de prijs: grote Aziatische auto's als de Sonata zijn op de occasionmarkt niet populair. En dat merk je als je over drie jaar gaat inruilen.
Lees ook

Hyundai Sonata 2.0i GLS (2001)

Test: Hongqi E-HS9 – Premium of wannabe?

Citroën C5 Aircross ook als mild-hybride

Wat kost het verzekeren van een elektrische auto?

Toyota Yaris krijgt nieuwe sterkere hybride aandrijflijn
