Hyundai Elantra

Elantra maakt doorstart

Hyundai Elantra
AutoWeek 2003 nummer 29
AutoWeek 2003 nummer 29

Je leest het in AutoWeek 2003 nummer 29

Drie jaar na z'n introductie heeft de Hyundai Elantra een kleine facelift gekregen. Zelfbewust kijkt hij de wereld in; klaar voor de volgende fase in z'n loopbaan.

Wij in Nederland merken dat de laatste jaren niet zo, maar voor het Koreaanse merk Hyundai is de Elantra een heel belangrijke auto, want de Elantra is buiten Korea de best verkopende Hyundai. Het model zoals we dat nu nog kennen, stamt uit 2000. We zijn nu drie jaar verder en dan wordt het in de autowereld tijd voor een facelift. Die heeft de Elantra nu gekregen. Hoe zie je dat je met een Elantra modeljaar 2004 te maken hebt? De vorm van de motorkap, de grille, en de koplampen werd licht gewijzigd, waardoor Hyundai's kleine middenklasser nu z'n neus wat meer in de wind steekt. Die indruk wordt ook versterkt door de nieuw vormgegeven bumperspoiler, die veel opener is geworden. Ook de achtersteven kreeg een lichte retouche; de achterlichten ondergingen een kleine wijziging. Van opzij zie je de nieuwe sportief ogende wielplaten.

In het interieur veranderde hier en daar ook wat. Zo heeft de wagen een nieuw instrumentenpaneel gekregen; er zit voortaan reliëf in de wijzerplaten. De luchtroosters veranderden van model. Het digitale klokje ging omhoog en heeft nu een plaats gekregen tussen de twee luchtroosters in de middenconsole. Een bescheiden nieuwtje is een creditcardhouder in dezelfde middenconsole.

Variabele kleptiming
Kopers van een Hyundai Elantra hebben en houden de keuze uit een drietal krachtbronnen. Het motorenprogramma begint met een 1,6-liter viercilinder. Daar verandert niets aan. De zestienklepper met dubbele, bovenliggende nokkenas levert een vermogen van 105 pk bij 5.800 krukasomwentelingen per minuut. Het maximumkoppel van 143 newtonmeter wordt bereikt bij 4.500 tpm. Aangedreven door de 1,6-litermotor kan de Elantra een top van 182 km/h halen. In hoeveel seconden de gefacelifte Elantra van nul naar honderd kan optrekken, is officieel nog niet bekend. Tot nu toe gold een tijd van 11 seconden en daaraan zal wel niet veel veranderen. Wat wel verandert, is het gecombineerde brandstofverbruik. Dat zakt van 7,4 naar 7,1 liter per honderd kilometer.
Benzinemotor nummer twee is een 2,0-liter viercilinder. Dat was al zo, maar voortaan is deze krachtbron voorzien van continu variabele kleptiming. Voor vermogen en koppel maakt dat niet veel uit. In plaats 141 pk levert de machine nu 143 pk bij 6.000 tpm. Het maximumkoppel steeg van 182 naar 186 Nm en wordt, onveranderd, bij 4.500 tpm bereikt. De topsnelheid is van 206 naar 208 km/h gegaan, terwijl het gecombineerde brandstofverbruik van 8,2 naar 7,6 l/100 km zakte. Of er aan de acceleratie van nul tot honderd – tot nu toe 9,1 s – iets verandert, is nog niet bekend.
Behalve de twee benzinemotoren is ook de diesel – de 2.0 CRDi – gebleven. Deze common-raildiesel bracht en brengt bij 4.000 toeren 112 pk op de been. Bij 1.800 tpm ontwikkelt hij een koppel van 235 newtonmeter. Dankzij een wat betere stroomlijn steeg de topsnelheid van 187 naar 190 km. Het gecombineerde brandstofverbruik ligt – onveranderd – op 6,4 l per 100 km. En we mogen aannemen dat de Elantra 2.0 CRDi nog steeds 11,7 seconden nodig zal hebben om van nul naar honderd op te trekken.

Betere geluidsisolatie
Uit tests herinneren we ons de Elantra als een stevig aanvoelende auto; een wagen die dankzij een behoorlijk straf afgestemd onderstel strak door de bocht gaat. Een auto ook met een eerder wat zwaar dan licht werkende besturing. Kortom, een automobiel met het soort rijkarakter waar de Europese automobilist op gesteld is. Dat karakter heeft de Elantra na z'n facelift nog steeds, maar er zijn ook dingen veranderd. In het verleden waren we niet zo te spreken over het schakelen. We vonden bijvoorbeeld dat de versnellingspook zich niet zo soepel liet verzetten. Maar de kennismaking met de vernieuwde Elantra gaf ons geen aanleiding om wat op het schakelen aan te merken.
Een ander punt waar we in het verleden aanmerkingen op maakten, was de geluidsisolatie. Motorgerucht was in het interieur te nadrukkelijk hoorbaar. In de gefacelifte Elantra is de geluidsisolatie duidelijk beter, al hoorden we aan boord van de 2.0 CRDi nog wat meer dieselgeluiden dan we prettig vinden. Met z'n stevige koppel helpt de zelfontbrander de Elantra trouwens best soepel en vlot vooruit. En de prestaties van de Elantra met 2,0-literbenzinemotor kun je bijna sportief noemen.

Concurrentiestrijd
De Hyundai Elantra concurreert met wagens als: de Daewoo Nubira, Skoda Octavia, Ford Focus, Seat Toledo, Honda Civic, Toyota Corolla en Mitsubishi Carisma. Om de strijd aan te kunnen, krijgt hij een behoorlijke standaarduitrusting mee. Zo is de Elantra voorzien van ABS met elektronische remkrachtverdeling (EBD). Voor het uitvoeren van een optimale noodstop is daar remassistent (BAS) aan toegevoegd. Standaard zijn ook elektrisch bedienbare ramen voor en achter, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, middenarmsteunen voor en achter, uitstapverlichting in de voorportieren en een boordcomputer. Behalve airbags voor bestuurder en bijrijder zijn ook zijairbags standaard, net als mistlampen voor, een elektrische antenne, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening en – als het een 2.0i is – cruise control.