Honda Civic 1.4i LS (2001)

De gulden middenweg

Honda Civic 1.4 LS
In de eerste berichten over de Civic bleek al dat Honda het over een heel andere boeg gooit. Zowel in prijs als omvang groeide de vijfdeurs Civic fors. Bijna tot ruimtewagen-maat. Is hij daarmee een middenweg tussen kleine middenklasse en MPV?

Honda wilde met de vijfdeurs Civic duidelijk iets aparts maken. Iets anders dan doorsnee vijfdeurs gezinsauto"s, maar ook anders dan de midi-ruimtewagens waarvan er nu zoveel zijn. Hoe dan ook, we hebben ter test een Civic 1.4 LS, ten bedrage van vrijwel f 44.000 (e 20 mille). De vijfdeurs Civic heeft een uitzonderlijk lange wielbasis: 2,68 m - daar zou een auto uit een klasse groter nog trots op zijn. Je kunt ook zien dat Honda de neus van de nieuwe Civic zo kort mogelijk maakte, dus de aandrijflijn naar voren schoof. Daarnaast is bijzonder dat die Civic een nagenoeg vlakke vloer heeft. We herinneren nog maar eens aan die andere, veelbesproken bijzonderheid van de Civic: een versnellingspook die uit het dashboard steekt, in plaats van uit de middentunnel (die is er immers helemaal niet). Alles om een maximaal nuttig interieurvolume te scheppen. Dat leidt tot de logische vraag: wat levert het op? Heel kort is dat veel hoofdruimte voor en achter, aanzienlijke beenruimte bij de achterbank, en ook nog een behoorlijke kofferbak. Drie rolgordels achterin zijn standaard, maar een derde hoofdsteun is er niet bij - ook niet als extra. Ook vreemd is dat Honda in de verbijsterend lange cabine voorstoelen met zulke korte zittingen zet, er is toch plek zat?

Een ruimtewagen, dus?

Zo ruim als de vijfdeurs Civic op zich is, het is geen ware ruimtewagen. De talloze truuks met voor elke inzittende een bergvak of vier, verbouwingsmogelijkheden met de stoelen, klaptafeltjes aan de voorstoelleuning, verplaats-bare hoedenplank: dat mist de Honda allemaal.
Het interieur zit mooi strak in elkaar, maar het materiaal heeft niet de luxe uitstraling van bijvoorbeeld een Volkswagen. Het is net te simpel, een enorme misser is dat achter-onder het middenconsole allemaal leidingen en kabels open en bloot hangen.
In de testauto is alles blauw gehouden, iets vrolijker dan we van Japanners gewend zijn, maar een beetje meer kleurvariatie zou absoluut beter staan. Je zit vrij laag, daardoor is de sterk aflopende neus van de Civic totaal niet te overzien. En hij is vrij lang, zoals je merkt bij keren of in een parkeerplek steken. Honda vergeet niet om de kofferbak mooi te stofferen, maar wel om geluiddempingsmatten in de portieren te plakken Ð die bepaald blikkerig klinken bij het dichtslaan. Op zich rammelt de Honda totaal niet, hoewel zijn totaal vlakke bodem in principe ongunstig is voor de stijfheid van het koetswerk. Maar daar lijkt niets mis mee te zijn.
Ieder die in de Civic reed, prijst hoe makkelijk het gaat. De vering is van hoog niveau, comfortabel maar totaal niet week, heel goed in balans. Hij schakelt als het spreekwoordelijk mes door de warme boter, kan niet beter. En nu de "maren". Het sturen gaat erg licht, wat indirect en weinig gevoelig. Op zich gaat deze Civic aardig neutraal door bochten.
Maar, nu komt het: de afstelling van het onderstel klopt niet. De Civic heeft last van zijwind, moet rechtuit veelvuldig iets gecorrigeerd worden. En ga nooit overmoedig snel een bocht in, want bij gas loslaten wordt de lange achtersteven behoorlijk licht. Met een ferme zwiep komt de staart naar de buitenbocht duwen bij gas lossen. Het lijkt voor een zo grote auto wat weinig, maar de bekende 1,4-liter met 90 pk doet het weer best in de nieuwste Civic. Goed, je moet geen flitsende acceleratie verwachten. Maar het motortje loopt keurig, trekt goed als je niet al te laag in toeren rijdt, en blijkt zich uitstekend te kunnen meten met het gemiddelde verkeer. Verder zit de Honda LS goed in de spullen; heeft zelfs standaard een behoorlijke radio/cassettecombinatie en een airco. Tot op zekere hoogte houdt Honda met deze vijfdeurs Civic inderdaad het midden. Stukken ruimer dan een gewone gezinsauto, maar niet zo handig multifunctioneel als een mini-MPV. Toch een soort gat in de markt. Velen gebruiken lang niet alle mogelijkheden van een ruimtewagen en zouden uitstekend geholpen zijn met de Civic. Die op veel punten ook zijn best doet aan een hoge kwaliteitsindruk en een probleemloos rijgedrag te komen. Helaas moeten daarvoor nog wel wat dingen gebeuren aan de Civic, zoals het stuurgedrag en de afwerking.
Pas dan is "ie zijn (verhoogde) prijs helemaal waard - grijp uw kans, meneer Honda.

Signalement

Merk Honda
Model Civic 1.4i LS
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 20.320

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.396 cc
Maximaal vermogen 66 kW / 90 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 130 Nm bij 4.300 tpm
Inhoud brandstoftank 50 l
Lengte / breedte / hoogte 4.285 mm / 1.695 mm / 1.495 mm
Wielbasis 2.685 mm
Massa leeg 1.095 kg
Laadvermogen 505 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.200 kg / 500 kg
Banden185/70R14Prijzen
Topsnelheid 175 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,8 s (fabrieksopgave: 11,8 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 12,7 s / 16,2 s
Brandstofverbruik 6,4 l/100km
CO2-uitstoot 153 g/km

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.