Fiat 500X - Peugeot 2008 - Renault Captur - Triotest

Supermini’s voor superprijzen

Cross-overs Fiat 500X Peugeot 2008 Renault Captur
AutoWeek 19 2020
AutoWeek 19 2020

Je leest het in AutoWeek 19 2020

Het hoeft niet groot te zijn, als het maar mooi en kostbaar is: een inhalige zakenman schijnt dat ooit te hebben gezegd op het moment dat hij een relatiegeschenk aan voelde komen. Dit is voor hem dé autotest. Maten doen er niet zo toe, prijs evenmin. Maar verfijndheid en luxe des te meer.

Je zou kunnen zeggen dat het een verschijnsel uit Parijs is: compacte auto’s, met het uitrustingsniveau van een paar klassen hoger. Het ideale vervoer voor in dergelijke steden, waar mensen verwend zijn met geld, maar ruimte des te schaarser is. Lang geleden al kwam Renault daarom met de Baccara’s, terwijl Peugeot het Roland Garros-label in het leven riep. Inmiddels hebben we van de vorige recessie geleerd dat het allemaal best een maatje kleiner mag, met name om het verbruik te drukken. Maar het gaat ons nu weer goed genoeg om voor iets leuks te kiezen. Een prima voedingsbodem voor het aloude principe, en daarom hebben we vandaag drie compacte cross-overs bijeengeroepen waarbij alles uit de kast is getrokken: de krachtigste motor, uiteraard een lekkere automaat én de meest riante uitvoering.

SUBTIELE RETRO

De Fiat 500X is de oudgediende van deze test. Het model werd in de herfst van 2014 op de autosalon van Parijs aan de wereld getoond als een cross-over-versie van de zo succesvolle 500. Dat is alweer een hele tijd geleden, maar anderhalf jaar terug is de 500X stevig gefacelift, met als resultaat de auto die we vandaag in ons midden hebben. Je kunt het de Italianen in elk geval wel toevertrouwen om subtiel om te gaan met retro. Dat zag je al aan de wedergeboorte van de 500 en dat zie je aan de manier waarop ze de stijlelementen hebben weten te behouden op de stevig ogende 500X. Net als de kleine 500 en de grote 500L heeft ook de X nu die typische achterlichten met een eilandje in de lakkleur, waardoor de indruk van een atol wordt gewekt. Mogen we bij deze gelegenheid de term atollichten officieel introduceren? De koplampen hebben halvemaanvormige led-dagrijverlichting. Hoewel het interieur van de 500X bij de facelift nog grondig op de schop ging, heeft hij hier de meest behoudende cockpit.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (12) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum