Dodge Caliber SRT4

Zwaar kaliber

Dodge Caliber SRT4
Dodge Caliber SRT4Dodge Caliber SRT4Dodge Caliber SRT4Dodge Caliber SRT4Dodge Caliber SRT4Dodge Caliber SRT4Dodge Caliber SRT4Dodge Caliber SRT4
AutoWeek 15
AutoWeek 15

Je leest het in AutoWeek 15

De automobiele groentrend lijkt gecompenseerd te worden door het ene na het andere pk-monster dat ons de laatste tijd om de oren vliegt. De nieuwste toevoeging op spierballengebied is de door Chryslers Street and Racing Technology onder handen genomen Dodge Caliber. De SRT4 heeft liefst 295 pk op de voorwielen. Je moet maar durven!

Hoezeer we hier op de redactie onze hersenen ook pijnigen, verder dan 280 pk komen we niet in de geschiedenis van voorwielaangedreven auto's. Dit respectabele aantal staat op het conto van de Opel Vectra OPC. In het C-segment, waarin we de Caliber kunnen scharen, durft de Mazda 3 MPS het aan om 260 pk naar de neus te dirigeren. De Audi S3 en de BMW 130i hebben er weliswaar nog vijf stuks meer, maar die zijn voorzien van respectievelijk vierwiel- en achterwielaandrijving, wat de tractie uiteraard ten goede komt.

Met andere woorden, het is nogal wat, die 295 pk van de Dodge Caliber SRT4. Kunnen de 225 millimeter brede en negentien inch grote Goodyear Eagle F1 Supercar voorbanden die krachten een beetje bolwerken, of is het alsof je wordt voortgetrokken door een wild snuffelend pitbullmannetje dat een loops teefje op het spoor is?

Het zou een dooddoener zijn om te volstaan met de opmerking dat je behoorlijk wat reacties in het stuur voelt als je op het gas gaat, want dat is vanzelfsprekend het geval. Zo heftig als in de Mazda 3 MPS gaat het er echter niet aan toe. Die snelle Japanner is namelijk voorzien van een mechanisch sperdifferentieel tussen de voorwielen. Bij de Caliber ontbreekt zo'n installatie. Dat heeft als voordeel dat er minder aandrijfreacties voelbaar zijn, groot nadeel daarentegen is dat je zonder sper je krachten minder goed kwijt kunt.

Turbo doet het werk

De technici van SRT hebben dit deels opgelost door het ESP grondig te herprogrammeren. Middels korte remingrepen wordt wielspin in de bochten tegengegaan. Ook al zet je de tractiecontrole uit, het stabiliteitssysteem blijft altijd werken. Dat gaat echter wel ten koste van de voorwaartse snelheid. Als je tijdens het sturen gas geeft, voel je overduidelijk hoe de Amerikaan continu met korte schokjes wordt afgeremd. Gelukkig zijn er lekkere grote ho-ijzers gemonteerd (340 millimeter schijven voor), anders zou de boel in no time in de fik staan. Zelfs nu begin je ze al te ruiken na een paar rondjes circuit. Aardig detail is trouwens dat de remmen afkomstig zijn van de Dodge Charger politieauto.

Staat de auto eenmaal recht, dan heb je wél wat aan die 295 pk. En niet te vergeten aan het het 363 Nm sterke koppel. Het belangrijkste verschil met de gewone 2.4 is dat er een turbo op de viercilinder is geschroefd, die, zoals we tijdens het rijden kunnen aflezen op de meter links op het dashboard, maximaal 12 psi (ofwel, ruim 0,8 bar) druk levert. Uiteraard zijn diverse andere onderdelen aangepast om de krachten en de daarmee gepaard gaande hogere temperaturen te kunnen bolwerken.

Het duurt even voordat de turbo op stoom is, maar daarna schiet de SRT4 als een kogel vooruit. Het maximale koppel wordt over een breed toerengebied uitgesmeerd, van 2.000 tot 5.600 toeren per minuut. Daarna nemen de pk's het naadloos over, tot de begrenzer bij 6.500 omwentelingen ingrijpt. Al met al goed voor een zeer soepele en continue versnelling. De sprint van 0 naar 100 km/h wordt door de 1.355 kilo zware Caliber afgelegd in 6,7 seconden, maar dat is volgens de mannen van huistuner SRT een voorzichtige opgave, in de praktijk moet het nog wel een paar tienden sneller kunnen. De onbegrensde top van de Caliber SRT4 is 245 km/h.

Dodge legt er graag de nadruk op dat het motorgeweld níet ten koste gaat van de efficiency. Sterker nog, met een CO2-waarde van 211 g/km claimt de fabrikant de laagste uitstoot per pk per kilometer te realiseren. Ook het geclaimde verbruik van één op elf en een beetje mag keurig worden genoemd voor een krachtbron met dit vermogen.

Geen gooi- en smijtkar

Uiteraard is er meer veranderd dan alleen de motor. Ook het onderstel is flink onder handen genomen. Dat mag ook wel, want de gewone Caliber blinkt op z'n zachtst gezegd niet uit in stuurgedrag. De SRT4 is vóór 28 en achter 22 millimeter lager dan zijn donor, daarnaast zijn de vering en Sachs-demping zo'n vijfentwintig procent harder geworden.

Helaas maakt het de Caliber nog steeds geen lichtvoetige, scherpe GTI-achtige. Met het oog op het compromis tussen dagelijkse bruikbaarheid en sportiviteit is de comfortliefhebbende Amerikaanse consument duidelijk niet uit het oog verloren. Vooral de voorzijde van de auto voelt nog steeds aan de zompige kant, wat gelijk al bij het insturen resulteert in een behoorlijke portie onderstuur. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we de SRT4 tijdens deze eerste kennismaking alleen op een circuit hebben kunnen rijden. Hoe hij het op straat doet, houdt u van ons tegoed.

Wil je een Caliber die wél aan de Europese sportmaatstaven voldoet, dan kun je terugvallen op de aftersales onderdelen die Mopar voor de SRT4 heeft ontwikkeld. Daarmee komt de auto nóg een stuk lager bij het asfalt en wordt het onderstel een flink stuk harder. Tel daarbij het extra camber van de voorwielen, en de SRT4 'by Mopar' levert indrukwekkend veel grip en scherpte. Voor straatgebruik wellicht iets té, al hebben we ook dit niet kunnen staven.

Dik, dikker, dikst

Waar moet de snelste Caliber het dan, naast die bak vermogen, nog meer van hebben? Nou, daarvoor hoef je alleen maar naar een plaatje te kijken. Het van huis uit al stoere, hoekige uiterlijk is speciaal voor de SRT4 nog eens extra aangedikt. Kijk maar eens naar de voor- en achterbumper, de zijskirts en de spoiler achter op het dak. Als je écht wat anders wilt, dan ben je bij Dodge aan het juiste adres. De wijzigingen zijn echter niet alleen voor de show, maar dienen ook een doel. De extra grote openingen in de neus en de gaten in de motorkap zorgen voor de broodnodige extra verkoeling van het mechaniek. Aerodynamisch zijn de delen dusdanig gevormd dat de lift op hogere snelheden is gereduceerd tot nul.

Binnenin moet je genoegen nemen met alleen een stel SRT-sportstoelen – die overigens perfect zitten – een stel sportpedalen en een met leer bekleed stuurwiel. Voor de rest is er, op wat details na, weinig anders in het door plastic overheerste interieur.

Naast het uiterlijk en de pk's heeft de Dodge Caliber SRT4 nog een unique selling point, namelijk zijn prijs. Als de karaktervolle Amerikaan de tweede helft van juni in de showroom staat (er komen er in de eerste twaalf maanden 150 naar Nederland), hangt daar een kaartje aan van E 37.114. Zie maar eens een andere auto met rond de 300 pk te vinden voor dat geld.