Denza

Daimler's eerste Chinese EV

Denza
DenzaDenzaDenzaDenzaDenzaDenzaDenzaDenzaDenza
AutoWeek 19 2015
AutoWeek 19 2015

Je leest het in AutoWeek 19 2015

In China kreeg AutoWeek als eerste Nederlands medium de kans om met de Denza te rijden, de elektrische auto uit de samenwerking van Daimler en BYD. Is het ook iets voor ons of moeten ze hem daar maar houden?

Exact vijf jaar geleden kondigden Daimler en het Chinese BYD aan gezamenlijk auto's te gaan bouwen, elektrische auto's om precies te zijn. Dat laatste is niet heel verbazingwekkend: BYD is één van de grootste accu- en batterijfabrikanten ter wereld, de kans dat er een BYD-product in je telefoon zit is aanzienlijk. Daarnaast bouwen ze ook auto's en bussen, maar dat telt nu even niet. In de joint venture is BYD alleen verantwoordelijk voor de accu plus elektromotor en Daimler voor de auto er omheen. Het resultaat van de gemeenschappelijke inspanningen is de Denza, een volledig elektrische auto die sinds een paar maanden in het Chinese Shenzhen van de band rolt. Het is de eerste volledig buiten Duitsland door Daimler ontwikkelde auto met een koets die getekend is in de Pekinese designstudio's van het Duitse concern.

Flink platform

Van een afstandje lijkt de Denza een onopvallende hatchback, het ontwerp heeft in de verte iets weg van de Renault 16 met het derde zijraampje en de dieper liggende achterruit. In tegenstelling tot die klassieke Renault is de Denza echter geen hatchback maar een sedan, de achterruit gaat bij het openen van de achterbak (460 liter) niet mee omhoog. Hoewel gezegd wordt dat de auto gebaseerd is op de vorige generatie van de Mercedes B-klasse (die had een dubbele bodem waar een accupakket in gehuisvest zou kunnen worden) is de Denza beduidend groter, z'n wielen staan zowel in lengte- als in breedterichting zelfs verder uit elkaar dan bij de E-klasse. En dat valt ook direct op wanneer we instappen, niet alleen voorin maar vooral ook achterin heb je als langere Europeaan niets te klagen. Wat verder opvalt is het hoge afwerkingsniveau, zeker voor Chinese begrippen. Hier wordt duidelijk geprofiteerd van het Duitse kwaliteitsdenken. Alles wat je beetpakt voelt goed aan en op de materiaalkeuze valt weinig aan te merken, of het moet zijn dat de hoogglansvlakken een beetje gevoelig zijn voor vette vingers.

Functie voor vorm

Het dashboard is weinig spannend en overduidelijk getekend met een zakelijke Duitse pen; tierelantijnen en andere overbodigheid zitten er niet aan. Opmerkelijk dat er geen knoppen van Mercedes-origine te vinden zijn. Zelfs in Tesla's en Chryslers zijn die te vinden. Het instrumentarium is niets anders dan een groot en overzichtelijk ingedeeld display waarin de centrale snelheidsmeter geflankeerd wordt door een accu- en een vermogensmeter. En bij een elektrische auto minstens zo belangrijk: ook de actuele actieradius wordt duidelijk geprojecteerd. De middenconsole bestaat uit een groot glimmend zwart vlak met daarin een centraal touch screen, een fysieke volumeknop en een trits in de pianolak weggewerkte tiptoetsen, keurig en functioneel. Kortom, de bediening vraagt weinig gewenning om er snel mee uit de voeten te kunnen.

Lijvig

Een druk op de startknop, pook in D, voet op het stroompedaal en daar gaan we – vrijwel geruisloos. Vlot beweegt de 2.090 kg zware Denza met het verkeer mee. In sportmodus stijgt het vermogen van 91 naar 115 pk, maar daar heb je alleen iets aan wanneer er niemand in de weg rijdt. Niet echt iets voor in de drukke spits, het gaat alleen maar ten koste van de actieradius. En wanneer je het pedaal helemaal intrapt is het kick-down-effect nog altijd vrij bescheiden, overdreven rap is de lijvige Denza niet. Wanneer de snelheid omlaag moet, remt de auto keurig af op de motor, al gaat dat niet zo agressief als bij bijvoorbeeld de BMW i3, het rempedaal hebben we dan ook veelvuldig nodig.

Ondanks het lage zwaartepunt (t.g.v. het accupakket in de buik) helt de Denza in bochten toch nog redelijk over. Dit is het directe gevolg van het soepele onderstel, dat is namelijk erg geriefelijk afgestemd en filtert ongerechtigheden in het wegdek (en daar hebben ze er genoeg van in China) moeiteloos weg. De besturing is naar Europese maatstaven aan de lichte en gevoelloze kant, maar dat mag de pret niet drukken, alles lijkt gericht op het verhogen van het comfort voor bestuurder en passagiers en dan met name in stedelijk gebied. Eenmaal op tempo maakt de Denza een stabiele indruk.

Potentie

Denza is een fantasienaam die fonetisch lijkt op het woord 'tengshi' wat in het Chinees staat voor zoiets als potentiële energie en kracht. Die potentie is er zeker, onder de voorstoelen en achterbank zit een 47,5 kWh accupakket waarmee de auto met de nodige beheersing van de rechtervoet 335 kilometer ver zou moeten kunnen komen. Tijdens onze kennismaking meldt de actieradiusmeter een veel realistischere reikwijdte van 266 km, en da's ook nog altijd heel erg netjes wanneer je het vergelijkt met wat we hier gewend zijn. Het is in elk geval meer dan genoeg voor wat de gemiddelde automobilist dagelijks aflegt. En mocht je toch verder willen dan kun je een lege accu met een 100 kW gelijkstroomlader in een half uur weer volgooien. Uiteraard kan de auto ook aan een reguliere laadpaal of gewoon thuis aan het stopcontact. In dat laatste geval duurt het laadproces bijna 15 uur (als de accu helemaal leeg is). Dat één en ander gewoon met een telefoon-app te sturen valt, da's anno 2015 natuurlijk vanzelfsprekend.

Westers genoeg?

Of het nu is omdat China geen olie in de grond heeft of omdat de luchtvervuiling nog altijd groot is, de overheid zet nog altijd flink in op elektrische auto's. In Peking worden maar mondjesmaat nieuwe kentekens uitgegeven (slechts 140.000 per jaar) terwijl er een paar miljoen wachtenden zijn. Tenzij het om een elektrische auto gaat, dan ben je meteen aan de beurt. Daarnaast zijn er ook tal van financiële stimuleringsmaatregelen. De Denza kost in basisuitvoering RMB 369.000 (met onze lage euro bijna € 56.000), daar gaat echter RMB 120.000 (ruim 18.000 euro) subsidie vanaf, dat scheelt een flinke slok op een borrel. Of dat aantrekkelijk genoeg is? We zullen de verkoopstatistieken in de gaten houden. En mocht de Denza toch te prijzig blijken … een zegsvrouw van Denza laat weten dat er ook nog een compacter model op de rol staat, wellicht werkt dat drempelverlagend. Wat op de Chinese markt wel voor de Denza pleit is dat-ie Westerse genen heeft. De gemiddelde Chinees heeft bij voorkeur liever geen auto van een Chinese fabrikant, niet alleen omdat-ie z'n neus ophaalt voor de kwaliteit van lokale merken, maar vooral ook omdat een auto van Europese of Amerikaanse origine statusverhogend werkt. Ondanks dat auto's van buitenlandse merken duurder zijn dan Chinese, zijn het toch importmerken die de verkoopstatistieken aanvoeren. Dat een Chinees merk als Qoros z'n auto's bij ons aan de man wil brengen zou volgens insiders vooral bedoeld zijn om op de thuismarkt te kunnen zeggen dat de Qorossen ook in Europa verkocht worden en dus oké zijn. Bij Denza volgen ze die strategie niet. Wel wordt geen kans onbenut gelaten om de betrokkenheid van Daimler c.q. Mercedes-Benz te benadrukken, dat is ze Westers genoeg, want van exportplannen is (vooralsnog) geen spraken. Jammer, het zou een mooie verrijking zijn van het elektro-aanbod.

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.