Daihatsu Young RV 1.3 16V Turbo (2002)

Sportief zonder poken

Daihatsu Young RV 1.3 16V Turbo (2002)
Schakelen is sportief, de automaat is voor bejaarden. Oh ja? Hoeveel bejaarden hebt u al in zo'n gele Daihatsu Young RV Turbo voorbij zien denderen? Die mening moet dus worden bijgesteld. Sportief met automaat, anders dan anders. Go! Go! Go!

Naar adem happend graaien we naar onze zonnebril als we naar de Young RV Turbo lopen. Want hij is niet een klein beetje geel: hij is oer-knal-knetter-kanariegeel. Hij spettert je tegemoet. Loop eromheen en meteen zullen je de zeer eigentijdse achterlichtunits opvallen. Om nog maar te zwijgen van de knots van een luchthapper boven op de motorkap. Nee, met zo'n YRV Turbo ga je alles- behalve anoniem door het verkeer. Hou daar effe rekening mee.

Alleen met automaat
Nog iets bijzonders: Daihatsu levert hem alleen met automaat, een vrij conventionele viertraps met één bijzonderheid: je kunt hem ook vanaf het stuurwiel schakelen. Da's F1 man! Hoor je sommigen roepen. Zo ligt het niet helemaal...
Nog even over dit kleintje; Daihatsu's Young RV kent u natuurlijk. Een geinige auto, met een opvallend uiterlijk en een hippe naam maar... hij voegt niet zo gek veel toe aan de recente automobielhistorie. Hij rijdt weliswaar kwiek maar toch gemiddeld, hij biedt aardig wat binnenruimte maar laat wel punten liggen op bagageruimte. Verder is 'ie vanbinnen nu al gedateerd en voor je gevoel rekent deze Daihatsu nog steeds niet af met het wat blikkerige gevoel van de Japanners van vroeger. Goed, da's de gewone YRV. Deze is niet gewoon want... Turbo!

Hou je vast
Daihatsu vond het wel leuk om een viercilinder zestienklepper van 129 pk (!) dwars voorin de YRV te hangen. Zoveel pk's in zo'n relatief lichte auto, dat moet wel bijzonder zijn. Welnu, dat ís het. Want kickdownen met de viertraps is afgeschoten worden als... als de motor eindelijk oppakt. Wie intrapt, krijgt een twijfelende automaat die zich lijkt af te vragen 'wil het baasje echt helemaal voluit?', houd je (rechter)poot stijf en daar komt 'ie dan uiteindelijk. Een lawine van motorkracht wordt losgelaten op de voorwielen en je katapulteert naar hoge snelheden. Maar geraffineerd verloopt het zeker niet. Het is rauw, rauw en nog eens rauw. Maar, dat maakt het wel leuk. Want we krijgen weer visioenen van dé pretauto van weleer van Daihatsu, de Charade GTti. Met die maffe driecilinder, twaalfkleps turbomotor van 101 pk. Met de koelvloeistoftemperatuurmeter voortdurend tegen het rood aan en die imposante tussenacceleratiecijfers. Toen was Japans compact rijden nog leuk. En Daihatsu lapt 't 'm weer met deze YRV Turbo. Hij is leuk.

Niet alleen feest
Maar, het is niet alleen feest. Zo staat het stuur nog altijd te laag. Verder zijn de stoelen niet sportief genoeg om ons zwaar gespierde bovenlijf op z'n plek te houden. Verder moet deze kar eigenlijk gewoon tractie-controle hebben. Want ga je een bocht in met je voet flink op het gaspedaal, dan raakt het binnenwiel hopeloos van slag. Verwacht ook niet veel comfort in deze Turbo. De herrie liegt er niet om (motortje) en het veercomfort is evenmin hoogstaand. De Young RV Turbo is dan ook verre van af.
Even terug naar de automaat. Naast de aansteker, ergens diep onder in het dashboard, zit een vreemd knopje met het opschrift Steer Shift. Druk dat in en je kunt de automaat zelf op- en terugschakelen met knoppen op de spaken van het lekkere stuurwieltje. Aan elke kant zit een + (opschakelen) en een – (terug). Da's wennen in bochtenwerk – als het stuur om moet – en van ons hadden de spaken ook hoger mogen zitten op een tien-voor-twee-stand; nu is het 20 over 8. Op zich functioneert het stuurschakelen goed en het voegt absoluut een extra dimensie toe als je sportief onderweg gaat met de Dai. Maar die beleving stijgt niet uit boven de algehele indruk die de YRV Turbo achterlaat. De Young RV Turbo is aardig veelzijdig speelgoed, dát is het.
PS: niet schrikken als je in de toerenbegrenzer duikt, wanneer je op stuurschakelen staat. In tegenstelling tot veel andere automaten, schakelt deze niet automatisch op bij het maximumtoerental. Moet je zelf doen of h-i-k-k-e-n-d verder rijden. Past bij zijn 'pure' karakter, zullen we maar zeggen.

Signalement

Merk Daihatsu
Model Young RV 1.3 16V Turbo
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 16.999

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.298 cc
Maximaal vermogen 95 kW / 129 pk bij 6.400 tpm
Maximaal koppel 170 Nm bij 2.800 tpm
Inhoud brandstoftank 40 l
Lengte / breedte / hoogte 3.765 mm / 1.620 mm / 1.550 mm
Wielbasis 2.370 mm
Massa leeg 902 kg
Laadvermogen 498 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 350 kg
Banden175/55R15Prijzen
Topsnelheid 195 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,4 s (fabrieksopgave: 8,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D - s
Acceleratie 80-120 km/h in D 8,5s
Brandstofverbruik 7,0 l/100km
CO2-uitstoot 165 g/km