Test: Citroën C4 (2008)
Fitnesskuur
- Albert-Jan Cornelissen
- Eerste rijtest
Kersverse concurrenten als de VW Golf VI, de nieuwe Renault Mégane en de volgend jaar debuterende Opel Astra zetten de ouder wordende Citroën C4 onder druk. Hoogste tijd dus voor een opfrisbeurt. Nieuwe motoren en een licht bijgepunt uiterlijk moeten de extravagant gestileerde Fransoos weer fit maken.
Het leven is hard: in 2004 verving Citroën de oersaaie Xsara met de gedurfd vormgegeven C4, die toch niet aan het succes van zijn voorganger kon tippen. Vooral de driedeurs oogt tot de dag van vandaag verfrissend en modern, maar blijkbaar is het een beetje te veel van het goede voor de gemiddelde autokoper. De behoudender gestileerde vijfdeurs neemt namelijk het leeuwendeel van de verkopen voor zijn rekening. Ook daarvan hollen de verkoopcijfers de laatste jaren echter hard achteruit, zodat de facelift geen moment te vroeg komt. Wat uiterlijk betreft, moet je goed kijken om de verschillen te spotten: de motorkap werd wat boller om de voetgangersbescherming verder te verbeteren, de grille werd in de stijl van de C5 uitgevoerd en de bumper kreeg een grote centrale luchtinlaat. Ook kwamen er nieuwe achterlichten. Onderhuids vonden de belangrijkste wijzigingen plaats: de gedateerde 1,6- en 2,0-liter ruimden het veld voor de samen met BMW ontwikkelde 1,6-liter die we al kennen uit diverse modellen van Mini en Peugeot. De VTi is met technieken als variabele kleptiming en directe benzine-inspuiting goed voor 120 pk, de door ons geteste THP geeft dankzij toepassing van een twinscrollturbo 150 pk aan de voorwielen door. Ook op dieselvlak is nieuws te melden: de tweeliterdiesel met 140 pk voldoet voortaan aan de Euro 5-norm en werd net als zijn zwakkere broeders met 90 en 110 pk dankzij toepassing van banden met een lagere rolweerstand een tikje zuiniger.
Typisch Frans
Binnenin zien we in de C4 nog altijd een groot centraal display, waarin voortaan ook de toerenteller is opgenomen. Handig is het nog altijd niet: het ligt ver uit je blikveld, zodat je je ogen van de weg moet halen om het af te lezen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Ook in andere opzichten is het van nieuwe materialen voorziene dashboard van de C4 geen toonbeeld van een goede ergonomie. Op de middenconsole zitten de bedieningspanelen met hun vele kleine knoppen nogal diep geplaatst. En als we toch aan het mopperen zijn: de stoelen hebben érg geprononceerde wangen die je nadrukkelijk in je zij voelt, terwijl het gedeelte daartussen juist te weinig steun biedt. Zodoende slaagden we er niet in om een comfortabele zitpositie te vinden.
Terwijl de C4 in andere opzichten juist heel goed scoort op comfortgebied. Zo ligt het geluidscomfort op het niveau van een middenklasser, helemaal als je de optionele extra gelamineerde zijruiten besteld. En de vering is typisch Frans: de softe afstelling van zowel veren als dempers zorgt ervoor dat hij soepel over oneffenheden glijdt; ook met bijvoorbeeld putdeksels en drempels wordt adequaat afgerekend.
Nadeel van die op comfort gerichte afstelling is het feit dat hij qua rijdynamiek niet het niveau van de Golf en Focus haalt, ondanks een redelijk directe en communicatieve besturing. Grootste handicap is het gebrek aan tractie dat zich bij de 150 pk turbomotor regelmatig openbaart: de voorwielen geven al snel aan het niet helemaal te kunnen bijbenen wanneer je enthousiast gas geeft. Ze gaan dan al snel 'schaatsen' – niet bevorderlijk voor een sportieve rijstijl.
Levendig
Terwijl de turbomotor je daartoe wel aanspoort. Het is een heerlijk levendig machientje, dat al bij 1.400 tpm een koppel van 240 Nm uitdeelt. Hij doet dat op beheerste wijze. Het is bepaald geen turbo die er in één keer inhakt; de vermogensafgifte is keurig gelijkmatig. Goed nieuws is verder dat de hakerige en met lange wegen schakelende vijfbak van PSA bij deze motoren het veld heeft geruimd voor een veel beter aanvoelende zesversnellingsbak. De schakelwegen zouden gerust nog wat korter mogen zijn, maar hij is absoluut prettiger in de bediening. Voor wie 150 pk wat te gortig vindt, is er de VTi met 120 pk. Wat vermogen betreft, lever je niet gek veel in, maar qua trekkracht wel degelijk: je moet tot 4.250 tpm doorhalen om het maximumkoppel van 160 Nm te krijgen. Een heel verschil met de THP, die dan ook onze voorkeur heeft. De motor houdt zich bovendien mooi op de achtergrond en is vooral bij constante snelheden lekker stil.
De gefacelifte C4 heeft een scherpe vanafprijs van E 17.490 voor de 1.4 Ligne Séduction in de fraai gestileerde Coupé-uitvoering, die standaard reeds hoofd- zij- en gordijnairbags, elektrisch verstelbare buitenspiegels en cruisecontrol aan boord heeft.