Cadillac SRX
- Rob van Ginneken
- Eerste rijtest
Een Caddy als golfcaddy? Het is misschien een tikje overdreven. Je kunt er immers een complete flight van vier man in vervoeren en dan is er nog plek over voor wel tién golftassen. Aan de andere kant kom je dankzij de vierwielaandrijving natuurlijk wel overal op de golfbaan om je balletje te zoeken. Met deze wel heel alternatieve golfcaddy trek je op de links een boel bekijks. Zoals we zelf in Tsjechië konden vaststellen.
Wat zegt u? Een tikje zwaar? Dat wel, maar met pakweg twee ton is de nieuwe Cadillac SRX niet eens de zwaarste SUV in zijn klasse. Een BMW X5 en Volvo XC90 bijvoorbeeld hebben meer vetrolletjes. Dat is opmerkelijk, want de Amerikaan is met een lengte van bijna vijf meter verreweg de grootste van het spul en staat ook nog eens op een enorm lange wielbasis. Het is een sierlijke jumboformaatauto met een manshoge daklijn, maar de karakteristieke kubistische Cadillac-vormgeving staat hem goed.
Sterker nog, met deze SRX kon de Cadillac-trein in Europa wel eens echt op gang komen. Juist in deze klasse stappen de kopers veel makkelijker over. Ook als er een keertje geen BMW of Mercedes op de neus staat. Neem bijvoorbeeld de immens succesrijke Kia Sorento. Bij een grote SUV kijken de kopers éérst hoeveel auto ze voor hun geld krijgen en dan pas welk merk er op staat.
Veel auto
Als dat klopt, heeft de SRX ook kansen. Het is werkelijk een joekel met enorm veel ruimte en een krachtige uitstraling. In de Sport Luxury-topversie is de uitrusting méér dan riant en zelfs de rijeigenschappen zijn (voor zo'n dikke SUV) verrassend dynamisch. Kortom, veel auto voor je geld. Letterlijk en figuurlijk.
Als modale consument word je wel even stil van een prijskaartje van € 80.950 aan de SRX 4.6 liter V8. Die wordt in eerste instantie leverbaar. Iets later volgen soepeler geprijsde 3.6 liter V6-uitvoeringen. Die zijn er vanaf 60 mille.
Het eerst dat opvalt, is de stationwagenachtige bouw van de Cadillac. Hij staat op hetzelfde (Sigma) platform als de nieuwe limousinemodellen. Maar dan een flink stuk verlengd en met langere wieldraagarmen om de wielen ook in de breedte een tikje verder uit elkaar te schuiven. En hij is ook iets verhoogd. Meteen na het wegrijden merk je dat de SRX de bijpassende rijeigenschappen heeft. Subtiel kun je het allemaal niet noemen, maar toch zijn de Amerikanen erin geslaagd om iedere overeenkomst met een klassiek off-road-model glad te strijken. De SRX is bijvoorbeeld zo stil dat je al gauw gezellig keuvelend met 160 tot 180 kilometer per uur over de autobaan kruist. Bij wijze van spreken begeleid door een licht geruis van de wegstromende brandstof in de tank. Dat wel...
Comfort en pit
De vering is zeker niet te stevig, maar in een bocht houdt de Amerikaan toch heel behoorlijk zijn lijn. De elektronica waakt voortdurend, zodat je de boel onder controle kunt houden. In de Magnetic Ride-vering van de SRX V8 wordt een magnetische schokdemperregeling toepast. Die verandert de werking van het onderstel in fracties van een tel én per veereenheid afzonderlijk.
Het enige dat je de Caddy kunt aanwrijven, is een wat stoterig effect in het onderstel. Dat wordt veroorzaakt door de zware wielen en banden. Toch hebben de techneuten met allerlei aluminium onderdelen in de wielophanging getracht om het onafgeveerde gewicht terug te dringen. De auto ligt in elk geval opmerkelijk stabiel en vlak in een bocht, terwijl ook de (rem) ingrepen van de stabiliteitstechniek nauwelijks merkbaar zijn.
De remmen geven geen krimp. Ook al een opmerkelijk gegeven, want bij de Cadillac XLR-sportwagen kun je dat zeker niet onder alle omstandigheden zeggen. Overigens heeft de toekomstige V6-basisuitvoering Elegance geen Magnetic Ride, maar alleen Nivomat-hoogteregeling.
Dikke V8
De 4,6 liter V8 (32 kleppen) Northstar-motor heeft met zijn 325 pk en 427 Nm weinig moeite met de ver bovenmodale massa van de Cadillac SRX. Hij gaat er met een diepe brom en enorme stappen vandoor. Zo flitst hij in minder dan 8 tellen naar de honderd. Daar zal de 428 Nm trekkracht veel aan bijdragen.
De combinatie van de ultramoderne V8 en de in Frankrijk gebouwde automatische vijfversnellingsbak is zeer geslaagd. Met een tikje naar rechts zet je de pook in een 'intelligente' bedieningsstand, waarbij de elektronica op je rijstijl inspeelt. Zo gauw je de pook in die positie ook nog een keer met de hand voor- of achteruit drukt om zelf te schakelen, werkt de bak verder als een sequentieel handmatig geschakeld systeem. Zo kun je de Caddy verbluffend sportief rijden. Een directe concurrent voor de BMW X5. Ook zijn top van 225 kilometer per uur past daar bij.
Uiteraard heeft de Sport Luxury een geweldige uitrusting in huis. De SRX overtuigt ook door zijn opvallend strakke afwerking, een bijna on-Amerikaans strak design van het interieur en – natuurlijk – een zitruimte om eng van te worden. Tot slot nog drie zaken die opvielen. Zo is er voor een kleine drie mille een enorme glazen zonnedak beschikbaar en krijgt de V8 standaard elektrisch verstelbare pedalen mee. Met een knopje op de stuurkolom laat je het hele pedaalblok een handbreedte naar je toe zoeven. Maar het alleropvallendst is, dat er voorin twee bekerhouders zitten. En dat is misschien wel het beste bewijs dat de Amerikanen de Europese kopers echt serieus beginnen te nemen.