Cadillac SRX
Stationwagon op niveau
- Henny Hemmes
- Eerste rijtest
Tien jaar geleden had je niet durven dromen dat GM's topdivisie ooit iets anders zou bouwen dan luxe personenauto's. Totdat Cadillac in 1998 de enorme Escalade SUV op de markt bracht. En daarbij is het niet gebleven. In 2001 presenteerde Cadillac de Vizón, een concept car voor een crossover. Daarmee haakte Cadillac snel in op de toen nét nieuwe trend van lichte SUV's met de rijkwaliteiten van een personenwagen. Die trend was vijf jaar geleden al gezet door Lexus, dat met zijn geciviliseerde RX300 in de luxeklasse al spoedig heel wat kopers voor zich wist op te eisen.
Cadillacs crossover is er dan ook betrekkelijk snel gekomen. De rauwe styling van de Vizón werd gelukkig bijgeschaafd en afgelopen januari werd hij in Detroit voorgesteld als SRX, de eerste Cadillac van de nieuwe S-serie. Hij wordt gebouwd op de Sigma-bodemplaat, die voor het eerst is gebruikt voor de CTS en die is ontwikkeld voor het gebruik van achterwielaandrijving. Daarmee gaat Cadillac nóg een nieuwe fase in, want jarenlang bouwde het merk uitsluitend voorwielaandrijvers. En ook de STS sedan, de opvolger van de Seville die in januari wordt onthuld, zal z'n vermogen via de achterwielen op het asfalt brengen.
Elektrisch opbergen
Al bij de eerste aanblik is de SRX herkenbaar als een Cadillac van de nieuwe generatie, waarvan de styling is gebaseerd op het Art & Science-thema. Hij vertoont dan ook duidelijke familiegelijkenis met de CTS, de Escalade en met de XLR roadster, die zojuist is geïntroduceerd. Met de standaard dakrails is hij onmiskenbaar een soort stationwagen. We schreven 't al eerder: de Amerikanen hebben de combi herontdekt, al presenteren ze die bij veel modellen nu in de vorm van een crossover.
De SRX moet niet alleen uiterlijk het gat opvullen tussen de sedans en de grote Escalade, ook qua binnenruimte vervult hij die functie. Bij de ontwikkeling van de SRX heeft Cadillac veel aandacht besteed aan de ruimte voor passagiers en bagage. Daarom biedt de nieuwe auto ook de mogelijkheid om zeven personen te vervoeren. Hiertoe kun je (als optie) een derde zitrij bestellen, die je met een druk op de knop elektrisch in de vloer kunt opbergen. Rij twee kan helemaal plat, zodat een grote, vlakke laadvloer ontstaat. Op de tweede zitrij hebben de passagiers volgens GM trouwens de meeste beenruimte in deze klasse. De auto is net zo hoog als de nieuwe Lexus RX330, maar hij is 21 cm langer en de wielbasis meet 24 cm meer. Cadillac claimt bovendien dat de opbergruimte achter de tweede zitrij tweemaal zo groot is als van een andere concurrent, de BMW X5.
Aparte laadbak
Uiteraard treffen we in de SRX voldoende opbergruimte aan in de vorm van ruime portiervakken, tassen aan de rugleuningen van de voorstoelen, een middenconsole met twee vakken en aan de achterkant een vak dat bereikbaar is voor de achterpassagiers. Wie geen derde zitrij bestelt, kan als optie nog het zogenaamde cargo management system nemen. Dat is een apart deel met drie opbergvakken, inclusief een uitneembare bak. Standaard zijn de grote opbergvakken aan de zijkanten van de bagageruimte.
Het interieur straalt vooral luxe uit, met hout en leer, dat leverbaar is in lichtbeige, lichtgrijs en zwart. Over gebrek aan licht hoeven SRX-inzittenden niet te klagen, want de nieuwe Cadillac heeft het grootste glazen dak dat op een model voor de Amerikaanse markt wordt aangeboden. Cadillac noemt het Ultra View. Boven de eerste twee zitrijen beslaat het open dak bijna een halve vierkante meter, terwijl boven de derde rij een glazen paneel voor licht zorgt.
Lesje geleerd
Cadillac heeft al geleerd van de CTS, die alleen met een relatief krachtige V6 wordt geleverd (volgend jaar komt de 400 pk sterke V8 in de CTS-V). Daarom debuteerde de SRX deze zomer met de nieuwe 4,6-liter Northstar V8 met variabele kleptiming, die zijn première beleefde in de XLR Roadster. De V8 levert 320 pk en heeft een maximumkoppel van 427 Nm bij 4.400 tpm. Dat is op de Amerikaanse markt, zeker gezien het gewicht van bijna 2.000 kg, geen overbodige luxe. Daarmee is 't mogelijk om een aanhanger te trekken van 1.588 kg, wat niet eens overdreven zwaar is.
Voor wie minder power nodig heeft, is er over een paar maanden ook een 3,6-liter V6 beschikbaar met 194 pk en 342 Nm bij 2500 tpm. Die versie heeft echter een trekgewicht van slechts 454 kg. Beide motoren worden geleverd met een 5-trapsautomaat, al zijn de transmissies niet identiek.
Cadillac levert de SRX standaard met achterwielaandrijving en biedt vierwielaandrijving aan als optie. De SRX is de eerste auto waarin de Northstar V8 wordt gecombineerd met AWD. Verwacht daarbij geen terreinkwaliteiten als van de Porsche Cayenne, maar wél de mogelijkheid om slechte omstandigheden van weg en weer probleemloos het hoofd te kunnen bieden.
Welgemanierd
Met zijn onafhankelijke wielophanging (overgenomen van de CTS, maar aangepast), Stabilitrack-stabiliteitssysteem en de zich continu aanpassende schokdemperafstelling Magneride geeft de SRX je niet het gevoel dat je in een grote sport ute rijdt. Ook al zit je 10 cm hoger dan in de CTX. Hier komt het woord crossover dan ook tot z'n recht. Bovendien voelt de nieuwe Cadillac aan als een sedan. Hij is niet oncomfortabel, helt niet al te veel over in bochten en heeft een welgemanierde wegligging. Met zijn sterke V8 accelereert de SRX moeiteloos binnen 7,5 s naar 100 km/h. Tractiecontrole zorgt dat we zonder gillende banden van onze plaats komen en ook tijdens het intrappen van de kickdown hoor je het motorgeluid alleen maar ver op de achtergrond. Even later schakelt de automaat nauwelijks merkbaar door de versnellingen. De vijftrapsautomaat is dezelfde als in de XLR Roadster, heeft een sportstand en biedt de bestuurder ook de mogelijkheid zelf te schakelen.
Met al deze kwaliteiten moet de Cadillac SRX in staat zijn op zijn thuismarkt een behoorlijke klantenkring aan te boren. Of hij naar Europa komt? Dat weten we (nog) niet.