Audi S4
Hoe zullen we 't S4-en?
Als Audi met S-en en R-en gaat strooien, gaan bij liefhebbers de oogjes fonkelen. Een S of RS-versie van een Audi-model staat immers garant voor pure power van de meest ingetogen soort. Alleen echte spotters hebben in de gaten wanneer ze met zo'n beest uit Ingolstadt van doen hebben.
De rest heeft 't waarschijnlijk alleen in de gaten als de bestuurder van een S of RS op het gas gaat staan en de auto binnen no-time uit het gezichtsveld verdwijnt. Dat recept gaat ook op voor de nieuwe S4: je moet even goed kijken, want 't zijn z'n subtiele details die 'm als 'S' ontmaskeren.
Ten eerste ligt de koets 20 millimeter dichter op het asfalt dan z'n stalgenoten die een A in plaats van een S voor de 4 hebben staan. Oké, dat kun je nog over het hoofd zien. Met de verchroomde buitenspiegels wordt dat al lastiger, die (bescheiden) achterspoiler hebben we nog niet eerder op een A4 gezien en die twee dikke uitlaten zijn ook niet bepaald alledaags. De echte spotter ziet nog een afwijkende, meegespoten voorbumper, een aluminiumkleurige 'gaasgrille', dorpels in carrosseriekleur, zwarte beschermstrips op de portieren, xenon-koplampen met titaniumkleurig binnenwerk en niet te vergeten de 18-inch Avus-velgen, plus de kleine S4-logootjes op de grille en achterklep. Ziet er strak uit, maar dat waren we niet anders gewend van Audi. Waar we wel van opkijken – en daarmee komen we bij het échte nieuws van deze S4 – is dat Audi besloten heeft dat zes cilinders en turbo niet meer voldoende zijn voor een S4; de 2,7-liter biturbo van 265 pk is vervangen door een 344 pk sterke V8 van 4,2 liter die door enkele aanpassingen (zoals een achterliggende distributieketting) 52 millimeter korter werd en zo precies onder de kap van de S4 past. Je zou denken dat er met zo'n V8 meer gewicht op de voorwielen zou komen te liggen; de grap is echter dat de achtcilinder met z'n 195 kg precies even zwaar is als de dubbelgeblazen V6.
Onrust stoken
Twee cilinders meer ten opzichte van de vorige S4 betekent in dit geval dat het koppel met een bescheiden 10 Nm toenam, maar dat het vermogen met 79 pk steeg. Maar stijgen deed ook het wagengewicht, zodat de nieuwe en de oude S4 elkaar qua prestaties weinig ontlopen: de stopwatch staat nog steeds na exact 5,6 seconden stil als de 100 km/h bereikt is en de top is ook nog altijd begrensd op 250 km/h. Toch is de pk-gewichtsverhouding verbeterd. Maar het grote verschil zit 'm in de beleving: in plaats van het wat onrustige karakter van een turbomotor horen we nu continu het prachtige geluid van een nest tevreden grommende jonge beren uit het vooronder vandaan komen. Maar stook je met je rechtervoet onrust in dat nest dan is de spreekwoordelijke beer ook meteen goed los: de V8 blijft maar sleuren aan de S4, in alle versnellingen. Dat zijn er zes bij de handbak, die je met lekker korte slagen bedient. Nog geen 6-traps Tiptronic-automaat voorlopig, die komt ongeveer een halfjaar na de marktintroductie van de S4 in maart. Geheel in de traditie van sportieve Audi's is ook de S4 voorzien van quattro-vierwielaandrijving. Een mooi systeem, dat er voor zorgt dat de S4 prachtig 'ligt' in bochten en je wel behoorlijk tekeer moet gaan voordat 'ie toegeeft aan de G-krachten. Het zijn de voorwielen die als eerste rechtdoor gaan; als je de auto 'zet' kun je ook overstuur opwekken. Dan moet je wel al het ESP uitgeschakeld hebben, anders komt het niet eens zo ver en behoedt de techniek je (tot op zekere hoogte) voor ernstige schuivers.
Bijzonder
Voordelig voor een rotsvaste wegligging en scherp stuurkarakter maar nadelig voor het comfort zijn de harde vering en demping van de S4. 't Hoort absoluut bij een sportieveling als deze, maar toch zou je op langere ritten wensen dat je het onderstel in 'standje comfort' kon zetten. Een compromisloze auto wat dat betreft. Gelukkig biedt Audi je wel de keuze het interieur naar eigen smaak samen te stellen. Standaard op een S4 zijn in elk geval een set heerlijke, elektrisch verstelbare Recaro-stoelen in een combi van stof en leer. Achterin tevens Recaro-meubilair. Top. Het dashboard wordt af-fabriek voorzien van een horizontale lijst in carbon-look, die de S4 net dat sportieve tintje geeft. Dat wordt verder benadrukt door grijze wijzerplaten en een leren driespaaksstuurwiel met S4-logo. Dat logo vind je ook weer terug in de dorpels. Wat voor de buitenkant geldt, gaat dus net zo goed op voor de binnenkant: je moet even goed kijken om bevestigd te krijgen dat je met iets bijzonders te maken hebt. Aan al dit bijzonders hangt helaas ook een bijzonder prijskaartje: de S4 moet de lieve som van € 72.900 opbrengen, voor de Avant betaalt u iets meer dan 2.000 euro extra. Toch nog altijd flink 'goedkoper' dan een Mercedes C32 AMG bijvoorbeeld. En die heeft mooi geen achtpitter.