Audi RS4

Geen grootspraak

Audi RS4
Audi RS4Audi RS4Audi RS4Audi RS4Audi RS4Audi RS4Audi RS4Audi RS4
AutoWeek 38 2005
AutoWeek 38 2005

Je leest het in AutoWeek 38 2005

Een sportauto die geschikt is voor dagelijks gebruik, zo ziet Audi de nieuwe RS4. Op basis van het curriculum vitae van de 4,2-liter V8-motor – 420 pk en 340 Nm koppel - kunnen we het Duitse merk niet betichten van grootspraak.

Luid brullend klimt de 4,2-liter achtcilinder in de toeren. De donkere roffel doet even denken aan die van een vijfcilindermotor en niet direct aan een achtpitter. Imponerend, dat is het krachtige geluid van deze V8 zeker. Met het grootse gemak klimt hij in de toeren; basgeluiden blijven overheersen; de donkere roffel verwordt nimmer tot een gil of snerp, hoe hoog je het toerental ook laat oplopen. Pas bij 8.250 tpm grijpt de toerenbegrenzer ongenadig in. Het maximale vermogen van 420 pk komt vrij bij 7.800 tpm. De direct ingespoten FSI-krachtbron stamt uit de A8. De zuigers zijn echter gemodificeerd en ook heeft de krachtbron nieuwe drijfstangen en een nieuwe krukas gekregen. De cilinderkoppen zijn eveneens onder handen genomen. De directe inspuiting zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de brandstof/luchtmix in de verbrandingskamers en de koelende werking van de direct ingespoten brandstof verhoogt de verdichting van het mengsel waardoor de compressieverhouding verhoogd wordt. Het resultaat is een hoogtoerige achtcilinder. Negentig procent van de maximale trekkracht van 430 Nm is beschikbaar tussen de 2.250 en de 7.600 tpm. Er is altijd voldoende kracht voorhanden.

Door het gebruik van aluminium, deels in de carrosserie, maar vooral bij het onderstel legt de RS4 1.650 kilogram in de schaal. Zo heeft elke pk van dit paradepaardje uit Ingolstadt slechts 3,93 kg te verstouwen; een pk/gewichtsverhouding die normaal gesproken slechts aan exclusieve sportauto's is voorbehouden.

De prestaties van de RS4 zijn dan ook om je vingers bij af te likken. Van 0 naar 100 km/h sprint de Audi in een schamele 4,8 seconden. 11,8 Seconden later doorbreekt 'ie schouderophalend de 200 km/h-grens. De V8 spoort de RS4 aan tot deze imponerende prestaties zonder dat hij daarvoor de hulp van een turbocompressor nodig heeft. Het is voor het eerst dat huistuner quattro geen slakkenhuis monteert op een RS-model. Daarmee schaart het zich achter BMW's M-afdeling, dat tegenwoordig ook zonder gebruik van turbo's hoge vermogens uit z'n motoren weet te peuren.

Kunstwerkje

Audi combineert het hoge vermogen van z'n RS'en traditiegetrouw met vierwielaandrijving. Dat verhoogt weliswaar het gewicht, maar vergroot uiteraard ook de grip in snelgenomen bochten. Een Torsendifferentieel verdeelt het vermogen naar behoefte over de voor- en achteras. In principe is de verdeling 40/60 procent voor/achter, maar indien noodzakelijk kan het hele vermogen op één as worden overgebracht. Door de 40/60-verdeling ervaar je geen hinderlijke aandrijfinvloeden in het stuur in snelle bochten. In het grensbereik toont de RS4 zich koersvast. Bij plotseling liften van het gaspedaal, draait de Audi merkbaar scherper de bocht in, maar voor overstuur hoef je niet bang te zijn; de grip lijkt schier oneindig. Gaat het echt te hard, dan houdt Audi's jongste versie van het elektronische stabiliteitsprogramma, ESP 8.0, de boel in het gareel door in te grijpen via de afzonderlijke remmen. In ESP geïntegreerd zijn ABS, elektronische remkrachtverdeling (EBD) en aandrijfslipregeling (ASR). Wie geen interventie wenst van de elektronica, kan de beschermengelen in twee stadia het zwijgen opleggen; ASR kan uit, waarbij ESP blijft waken en ook ESP kan op non-actief worden gesteld, waarna je als bestuurder volledig op jezelf bent aangewezen en je het moet hebben van je eigen stuurmanskunsten.

En sturen, dat doet de RS4 meesterlijk. De besturingsinstallatie mist net de scherpte die BMW er in kan leggen, maar veel doet 'ie er niet voor onder. De mate van bekrachtiging is precies goed gedoseerd, en laat voldoende gevoel en precisie in de besturing.

Het stuurwiel zelf is een klein kunstwerkje. Het is aangenaam klein, waardoor het perfect in de hand ligt en heeft verchroomde spaken en een lekker dikke rand, waarvan de onderkant is afgeplat. Op de linkerspaak zit een knop met de letter S erop. Wanneer je die indrukt, moet de respons van de motor op bewegingen van het gaspedaal sneller worden. Dat is niet zo duidelijk waarneembaar, maar da's eigenlijk nauwelijks een bezwaar gezien de wijze waarop de Audi zonder het indrukken van de knop presteert. Wel waarneembaar is dat direct nadat je met je linkerduim de Sport-knop hebt ingedrukt de lendesteunen van de kuipstoel aan de bestuurderskant worden vol geblazen met lucht, zodat je in de bocht nog beter wordt omvat. De Sport-knop functioneert ook als een volumeknop voor de motor. Zowel het geluid als de klank van de krachtbron verandert, zodra je de knop beroert. De boel klinkt ineens een stuk agressiever.

Niet Spartaans

En dat past prima bij het uiterlijk. Want Audi heeft op tamelijk subtiele, maar niet mis te verstane wijze de koets van de RS4 wat wilder gemaakt, zodat hij zich onderscheidt van de doorsnee lease-A4. De wielkasten zijn uitgeklopt om plaats te kunnen bieden aan de machtige 19-inch wielen met 255/35-banden, die voor 37 mm en achter 47 mm verder naar buiten staan. Ook niet te missen is de forse voorspoiler met grote luchtinlaten, die over het asfalt lijkt te slepen. De RS4 is ten opzichte van de A4 met 30 mm dichter bij het wegdek gelegd. De achterzijde van de snelle Audi is het minst spectaculair. Slechts de grote ovale uitlaatpijpen aan weerszijden van de auto hinten naar het potentieel van de RS. Wie goed kijkt, ontwaart bovendien nog een klein, maar effectief spoilertje op de kofferklep.

De sportiviteit die de Audi aan de dag legt en die het exterieur uitstraalt, wordt onderstreept door het interieur. Daarin eisen de kuipstoelen voorin onmiddellijk de aandacht op. Eenmaal innig omarmd door die kuipen, kijk je uit op een dashboard met koolstofvezel panelen en het genoemde sportstuur, alleen al een reden om de RS4 direct in je hart te sluiten. Aluminium pedalen mogen niet ontbreken, en dat doen ze dan ook niet; sportief en gewichtsbesparend.

Een compromisloze Spartaanse sportauto is de RS4 echter niet. Het fraaie interieur behelst comfortverhogende zaken als een automatische airconditioning en een navigatiesysteem. En naast veiligheidsitems als tweetraps front- en knieairbags heeft de Audi Dynamic Ride Control (DRC), dat overhel- en rolbewegingen van de koets vermindert. Ondanks het verlaagde onderstel en de laagprofielbanden is de RS4 niet extreem stug. Lange afstanden kun je dus in comfort afleggen, terwijl de Audi op het circuit evenmin een slecht figuur slaat. De toevoeging sportauto voor alledag past de RS dus uitstekend, en berust geenszins op grootspraak van de constructeur.

De RS4 ,die aan het einde van het jaar leverbaar wordt, verlangt een investering van 106.900 euro.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum