Audi A8
Lichtend voorbeeld
- Niek Schenk
- Eerste rijtest
Nadat Mercedes-Benz eerder dit jaar de compleet nieuwe S-klasse introduceerde, kon Audi niet achterblijven. De A8 onderging een subtiele facelift, werd iets zuiniger en blijkt met zijn innovatieve koplampen wederom een trendsetter in lichttechniek.
Autofabrikanten moeten er hard aan trekken in het topsegment. Dit zijn de auto's waarmee een merk moet laten zien wat het allemaal in huis heeft. Mercedes-Benz bewees dit jaar met de nieuwe S-klasse wederom toonaangevend te zijn als het gaat om technische innovaties en topcomfort. Audi, dat nog altijd 'voorsprong door techniek' propageert, kan dan niet achterblijven, natuurlijk.
Toch doet Audi dat eigenlijk wel, zo blijkt bij de kennismaking met de vernieuwde A8. De innovaties in het opgefriste vlaggenschip van Audi zijn namelijk op de vingers van één hand te tellen. Hier geen 3D-audiosysteem, radarbewaking op kruisingen of een door een camera geregisseerd onderstel dat de auto bijna onmerkbaar over verkeersdrempels tilt. Nee, in de nieuwe A8 maakt eigenlijk alleen de nieuwe Matrix-lichttechniek echt indruk. Anders dan bij de concurrentie worden de dynamische koplampen niet mechanisch, maar elektronisch bediend. Dat kost minder energie en leidt tot een kleinere kans op het verblinden van tegenliggers. In de lagere klassen gebeurt dit door automatisch terug te schakelen van groot- naar dimlicht. Maar in de topklasse is het inmiddels gebruikelijk dat het grootlicht in deze situatie gewoon blijft branden. Het verblinden van de tegenligger wordt dan voorkomen door alléén de betreffende auto of fietser in de lichtbundel te ontzien.
De nieuwe S-klasse doet dit met een mechanisch systeem dat razendsnel een soort lensdopje voor de koplamp schuift. In de nieuwe A8 werkt het systeem geraffineerder en volledig elektronisch door een aantal van de 25 diodes tellende led-verlichting uit te schakelen of te dimmen. Het Matrix-systeem, dat helaas niet standaard is, kan acht verschillende soorten weggebruikers onderscheiden en bijna een miljard verschillende lichtconfiguraties creëren. Al even slim is de bochtverlichting van de nieuwe A8, die eveneens elektronisch werkt. Het navigatiesysteem helpt mee om vroegtijdig bochten te zien aankomen en de koplampen alvast in de juiste positie te zetten. Op basis van de digitale kaarten wordt er bovendien voor gezorgd dat de auto automatisch het grootlicht inschakelt, zodra hij de bebouwde kom verlaat.
Geen flitsen op dieren
De A8 beschikt nu over een soort spotlicht, waarvan concurrent BMW ooit de primeur had. Geholpen door de nachtzichtassistent met infraroodcamera merkt hij een voetganger in zijn buurt direct automatisch op. Het spotlicht beschijnt hem of haar met drie snelle lichtflitsen, zodat de wandelaar en de bestuurder beiden gewaarschuwd zijn. Ander nieuws is dat het (optionele) nachtzichtsysteem voortaan niet alleen voetgangers, maar ook overstekend wild herkent. Alleen blijven de lichtflitsen van de dynamische koplampunits bij dieren achterwege, zodat ze niet schrikken.
Het moet gezegd dat de bescheiden visuele update de A8 zeer goed staat. Hij oogt net wat chiquer, vooral door de montage van enkele verchroomde sierstrips, waarvan er één de iets lager vormgegeven achterlichten doorsnijdt en ze optisch met elkaar verbindt. In het interieur is weinig veranderd. Alleen is in de kofferbak 10 liter aan extra ruimte gewonnen door een paar computeronderdelen kleiner te maken en deze deels uit de achterwand te verwijderen.
Minder verbruik en CO2
Het rijgedrag van de A8, die op bijna alle uitvoeringen standaard Quattro-vierwielaandrijving heeft, was al heel goed, en wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Hij profiteert nog steeds volop van z'n relatief lichte carrosserie, dankzij het aluminium spaceframe, waardoor hij zich in de bochten verrassend goed gedraagt voor een auto van dit kaliber. Daar helpt de nieuwe, elektromechanische stuurhulp, die de hydraulische stuurbekrachtiging van de alweer drie jaar oude A8 vervangt, nu ook aan mee. De limousine stuurt er heel precies mee. Overigens voert de Audi A8 nu voor het eerst ook zelf kleine stuurcorrecties uit als hij onbedoeld buiten de rijstrook belandt. Maar terwijl de Mercedes-Benz S-klasse je zelfs in de file het stuurwerk uit handen neemt, moet je in de A8 nog wel gewoon zelf de koers in de gaten houden.
Audi heeft bij de vernieuwing van de A8 ook de motoren nog eens onder handen genomen en ze voldoen nu alle aan de Euro 6-emissienormen. De ingenieurs hebben waar mogelijk de wrijving verminderd, de software herschreven en lichtere onderdelen toegepast. De brandstofbesparing van gemiddeld een paar procent ging als dit kon gepaard met iets meer kracht. Bij de 3.0 TDI, in Europa de meest verkochte motor, is het verbruik gereduceerd met een half litertje per 100 kilometer, oftewel zo'n 8 procent. De CO2-uitstoot daalde tegelijkertijd met 14 gram op iedere 100 kilometer. In de praktijk blijkt dat je met deze populaire motorversie nog steeds niets tekortkomt. Zijn vermogen steeg met 8 pk en ook het koppel nam toe, en wel met 30 Nm. De zescilinder dieselmotor kan de A8 nog steeds gemakkelijk aan, alleen het geluid doet je soms naar een wat zwaarder gemotoriseerde versie verlangen. Daar heeft de firma Audi er zoals te doen gebruikelijk meer dan genoeg van in de aanbieding: van kloeke achtcilinders tot de almachtige W12.
Weliswaar blijft de A8 ook nog als benzine-hybride verkrijgbaar, maar daar is nauwelijks vraag naar. Hij is niet zuiniger dan de kleinste diesel en mist de standaard vierwielaandrijving, die alle andere motorvarianten wél hebben. En ofschoon de prijs van de nieuwe A8 hybride nog niet bekend is, leert de ervaring met de vorige generatie dat hij ook niet eens goedkoper is. Oftewel, Audi: hoe onverkoopbaar wil je een hybride eigenlijk maken?
Lees ook
Lezersreacties (44) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.