Audi A6 Allroad Quattro

Audi's Januskop

Audi Allroad Quattro
Audi AllroadAudi Allroad QuattroAudi Allroad QuattroAudi Allroad quattroAudi Allroad
AutoWeek 19 2006
AutoWeek 19 2006

Je leest het in AutoWeek 19 2006

Het gaat goed bij Audi; de A6 loopt lekker en van de onlangs geïntroduceerde Q7 hebben ze het target voor dit jaar al bijna gehaald. Ter verhoging van de feestvreugde is er nu een opgefriste Allroad, een Audi met twee gezichten, zeg maar een kruising tussen stationcar en terreinwagen, een stevige auto met een dito prijs.

Is het u wel eens opgevallen hoeveel verschillende soorten jam er in de supermarkt staan? Diverse merken, uiteenlopende soorten fruit (en daar dan ook nog 's combinaties van), verschillende hoeveelheden, dure en goedkope, extra of light. Allemaal lekker, alleen wanneer je je erin verdiept, wordt het genot beperkt door de ingewikkelde keuze die je moet maken om tot jouw pot jam (of confiture dan wel marmelade) te komen. Dit probleem speelt nu ook als je bij Audi een lekkere vierwielaandrijver met praktische eigenschappen wilt hebben.

Ooit was het simpel, er was alleen een 100 Avant (later de A6 Avant). Om aan te haken op de trend van lifestyle-auto's, zeg maar de SUV-achtigen, kwam Audi in 2000 met de Allroad op de proppen, een opgehoogde A6 Avant met vierwielaandrijving. Over het nut van zo'n auto kun je nog een flinke boom op zetten, maar ze hebben er wel 90.000 stuks van verkocht. Dat smaakte in Ingolstadt blijkbaar naar meer, want vorige jaar werd er een über-SUV gelanceerd, de Q7. En nu staat vanaf juli de nieuwe A6 Allroad bij de dealers. Het kiezen wordt er niet makkelijker op, als je al van plan zou zijn om je alleen tot het merk Audi te beperken.

Pseudo-offroader

De nieuwe Allroad is wederom een hoog op de poten gezette A6. En daar blijft het niet bij; om de indruk te wekken dat de auto alles aankan, wordt een aantal optische trucs uit de kast gehaald die we ook kennen van pseudo-offroaders zoals de Volkswagen CrossFox. Zo steken er voor en achter roestvrijstalen bodembeschermplaten onder de bumpers vandaan, is de auto voorzien van verbrede wielkasten (al dan niet in carrosseriekleur gespoten), zitten er onderaan de portieren dikke lijsten (naar keuze aluminiumkleurig) en zijn de bumpers ook iets stoerder getekend. En natuurlijk mogen we de grille niet vergeten; het single frame rooster bevat verchroomde verticale spijlen en is iets korter dan bij de A6, omdat de bodembeschermplaat als een tong onder de bumper vandaan omhoogsteekt. Het ziet er al met al imposant en avontuurlijk uit.

Maar hebben we nu ook met een echte terreinwagen te maken? Nee, dat niet. De A6 Allroad is een cross-over avant la lettre. In feite is het nog steeds de prettige A6 Avant, alleen is de spoorbreedte iets groter geworden en kan de bodemvrijheid nu met een druk op de knop in vier stappen met 6 centimeter vergroot worden tot maximaal 18,5 centimeter. Wanneer het terrein serieus geaccidenteerd wordt, moet de A6 Allroad de Q7 voorlaten, daar is de hoogpotige A6 niet voor bedoeld. Maar in combinatie met optionele all-terrainbanden (245/45R18) en de als extra verkrijgbare beschermplaat onder de motor moet je met de A6 Allroad toch zeker in staat zijn om net even verder te komen dan met een normale A6 quattro.

Wanneer de A6 Allroad in juli in de showroom staat, zal dat in eerste instantie met drie motoren zijn, een 180 pk sterke 2.7 TDI, een 233 pk leverende 3.0 TDI (beide met een roetfilter) en een 3.2 FSI die goed is voor 255 pk. Pas in het najaar wordt het programma naar boven afgerond met een vierde krachtbron, de 350 pk sterke 4.2 FSI. De Allroad is hiermee meteen de eerste A6 met de 4.2 FSI, in de overige A6'en zit nog de indirect ingespoten variant.

Prettige rijmachine

Doordat de A6 Allroad net wat hoger op z'n poten staat dan de A6 Avant ligt het zwaartepunt ook iets verder boven het asfalt. Toch is Audi erin geslaagd om van de Allroad een erg prettige rijmachine te maken. Tijdens de introductie (in het buitenland) kruisten we met snelheden die in Nederland ver boven het wettelijke maximum liggen, maar de auto blijft stabiel en koersvast alsof er niets aan de hand is. Een belangrijke bijdrage hieraan wordt geleverd door de actieve luchtvering die zelfstandig de dempingskarakteristiek van de schokdempers aan de omstandigheden aanpast. Van hellen in bochten is geen spraken. De Allroad doet weinig onder voor een standaard A6 en dat geldt ook voor de drie zescilindermotoren, die net zo plezierig hun werk doen. Alleen kort na de koude start laten de zelfontbranders even horen dat ze aanwezig zijn. Eenmaal op temperatuur liggen ze aan de andere kant van het schutbord te zoemen alsof Rudolf Diesel nooit bestaan heeft. Het reageert allemaal voorbeeldig op het gaspedaal; geen aarzeling, geen wanklank of vreemde vibraties, maar direct aan het werk. Audi, het merk dat op verschillende fronten Mercedes-Benz al is voorbijgestreefd en BMW het vuur aan de schenen legt, maakt het de concurrentie ook op motorisch vlak erg lastig. Dat wordt zeker nog eens onderstreept met de 4,2-liter V8 FSI-motor waar we ook alvast mee hebben kunnen rijden. Deze machine haalt het slechte in je boven. Met het onderstel in de stand 'Dynamic' vergeet je dat je in een wannabe terreinwagen zit en verslind je de kilometers op brute wijze.

Prijzenslag

Audi verwacht jaarlijks zo'n 8.500 Allroads te verkopen, waarvan 300 in Nederland en in tegenstelling tot het vorige model niets in de Verenigde Staten. Inderdaad, de nieuwe Allroad gaat niet naar Amerika. Daar moeten ze zich maar redden met de Q7, en waarom ook niet? Wanneer we naar de prijzen kijken, is de Allroad gewoon erg duur: gemiddeld 6.000 euro duurder dan een vergelijkbaar gemotoriseerde A6 Avant Quattro. De goedkoopste versie, de 2.7 TDI gaat bij ons 66.190 euro kosten. Een 3.0 TDI met automatische tiptronic-versnellingsbak kost € 72.690 en is daarmee 2.590 euro duurder dan een Q7 met dezelfde motor en bak. Oeps! Dat zijn heelveel potjes kersenjam, aardbeienconfiture of sinaasappelmarmelade. En dan is de prijs van de 4.2 FSI nog niet bekend, maar kijkend naar de andere uitvoeringen mogen we verwachten dat de Allroad V8 minimaal 95.000 euro gaat kosten. Ter informatie: een A6 Avant 4.2 Quattro kost E 89.290 en een Q7 4.2 FSI Quattro staat voor E 89.800 in de prijslijst. Eerlijk is eerlijk, die Avant ligt net iets beter op de weg dan de Allroad, waarmee waarschijnlijk niemand de verharde weg verlaat. En mocht dat laatste wel de bedoeling zijn, dan is de Q7 toch de serieuzere partner die trouwens ook op het asfalt z'n mannetje staat (zie ook de test in AutoWeek 13). Bij Pon, de Nederlandse Audi-importeur, verwachten ze ook een aantal Allroads te slijten aan mensen die in de markt zijn voor een Volvo XC70. Als die dan maar niet schrikken van de prijs; zo'n stoere Zweed kost namelijk 'maar' 49.545 euro.

PRIVATE LEASE Audi A6

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum