Audi A3
A3 krijgt technische oppepper
- Niek Schenk
- Eerste rijtest
De meest verkochte Audi is gefacelift. Maar veel belangrijker zijn de technische vernieuwingen, waaronder de komst van een driecilindermotor. Is de A3 daarmee nog wel een 'premium' auto?
Audi durft. Met de nieuwe, slechts 1,0-liter grote driecilinder benzinemotor in de A3 loopt de 'premium' merkbeleving, waar Audi altijd zo op hamert, gevaar. Onze aandacht voor de eerste kennismaking met de vernieuwde A3 is dan ook vooral gericht op deze krachtbron, die uit het magazijn van de Volkswagen Groep komt. Voor de persintroductie staat hij klaar in de uitvoering met S tronic automaat. Een veilige keuze, want juist het gemak en het comfort daarvan geven je meteen het gevoel dat je niet in een uitgeklede Audi bent beland.
Daar is eigenlijk toch al geen sprake van, want waar mogelijk heeft Audi het interieur van dit vier jaar oude model naar een nog hoger niveau getild. We kennen de keuze voor mooie materialen en de voorbeeldige afwerking van het interieur. Maar nu verwent de A3 ons ook nog eens met de virtual cockpit, bekend van de TT, Q7 en A4. Het volledig digitale instrumentarium biedt mogelijkheden om de vormgeving naar persoonlijke smaak aan te passen: heel simpel, met de View-knop op het stuur. Desgewenst kan ook de navigatiekaart in panoramaformaat pal voor de neus van de bestuurder worden vertoond. En dat staat wel heel hightech.
Met dit soort details benadrukt Audi dat de A3 afstand neemt van al die andere compacte middenklassers, waaronder de VW Golf, Peugeot 308 en Renault Mégane. Maar geeft de nieuwe driecilindermotor óók het gevoel dat je in een auto uit de topklasse bent beland? Na het indrukken van de startknop is het motorgeluid van de 1.0 TFSI nauwelijks hoorbaar: dat gaat goed. En ook op de snelweg weet Audi prima te verbergen dat er een driepitter onder de motorkap schuilt.
Dan toch maar even flink het gas erop, voor een snelle inhaalmanoeuvre. Nu lukt het echt niet meer om de kleinere cilinderinhoud te verhullen: de motor begin licht te kreunen en het lijkt of de 1.0 TFSI knarsentandend laat weten dat hij hiermee niet echt blij is. Premium klinkt anders. Soms duurt het ook even voordat de A3 reageert, als je om de maximale acceleratie vraagt. Maar zolang je het toerental hoog genoeg houdt, heb je daar geen last van. Bovendien blijkt de driepitter meestal snel genoeg (0-100 km/h in 9,7 sec.) om ook op dat vlak teleurstellingen te voorkomen. Conclusie: voor de dagelijkse ritten blijft het premium gevoel met de nieuwe driecilinder onaangetast. Pas bij een nadrukkelijk sportieve rijstijl blijkt dat je wel degelijk met de instapper onderweg bent. Daar staat tegenover dat hij lekker zuinig is: op papier belooft Audi 1 op 22,2 en dat is heel netjes. Bovendien draagt de lage CO2- uitstoot in het Nederlandse belastingklimaat eraan bij dat de driedeurs A3 met deze motor en handbak al vanaf € 26.050 te koop is. De driecilinder is niet het enige nieuws op motorengebied. Zo is de 2.0 TFSI (190 pk), bekend uit de A4, nu ook in deze Audi beland en gecombineerd met een al even nieuwe zeventraps S tronicautomaat. En de snelle S3 met zijn 2.0 TFSI motor levert nu 310 pk, oftewel 10 pk meer dan voorheen. Bovendien zijn de elektronische stabiliteitsregeling en de lamellenkoppeling van deze sportieve variant aangepast om de bestuurder iets meer uitdaging te bieden.
Nieuw front
Uiterlijk is de vernieuwde A3 herkenbaar aan het nieuwe front, dat de gezichtstrekken van de recente Audi's toont. Standaard heeft de A3 voortaan xenon-koplampen en een ingebouwde simkaart voor internettoepassingen. Nieuwe opties zijn computergestuurde (Matrix) ledkoplampen, een radar die waarschuwt voor kruisend verkeer bij achteruitsteken én een vak onder de midden-armsteun waarin je je smartphone draadloos kunt opladen en met de dakantenne kunt verbinden. Een andere optie is emergency assist. Die brengt de auto op een veilige manier tot stilstand als de bestuurder niet meer actief blijkt te zijn na enkele waarschuwingen. En tot slot is de A3 als eerste auto in dit segment leverbaar met een volwaardige fileassistent. Bij snelheden tot 65 km/h wordt niet alleen automatisch opgetrokken, geremd en afstand gehouden, ook het stuurwerk wordt dan uit handen genomen. Daarmee zet Audi ook met de A3 een belangrijke stap op weg naar de volledig zelfrijdende auto.
- +Nieuwe, zuinige driecilinder turbomotor
- +Unieke opties: virtual cockpit, file-assistent
- -Driecilinder beperkt soms het premium gevoel
- -Blijft één van de duurste auto’s in het segment
Had je deze auto's al gezien?

Audi A3 Sportback 2.0 TFSI Quattro Pro Line Plus (Panoramadak VirtualCockpit Sportinterieur/Massage ACC B&O 19InchLMV PrivacyGlass)
- 2019
- 99.292 km

Audi A3 Sportback 2.0 TFSI S3 quattro 310pk Pro Line Plus | Leder | Elek. sportstoelen | B&O audio | 100% (Dealer) onderhouden label
- 2017
- 119.200 km

Audi A3 Sportback 2.0 TFSI quattro 310pk Pro Line Plus | Leder | Elek. sportstoelen | B&O audio | 100% (Dealer) onderhouden label
- 2017
- 119.200 km
Lees ook
Audi A3 8V - Occasion aankoopadvies
Waarom de Denza Z9 GT geen Porsche-concurrent is
Test: Mitsubishi Outlander PHEV – Te laat op het PHEV-feestje?
Test: Opel Grandland 1.6 Turbo Plug-in Hybrid - Is deeltijdstekkeren een goed idee?
Test: Hyundai Ioniq 9 - op elke zitrij zit je ruim, groter dan Kia EV9 en zeer comfortabel
Lezersreacties (76) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.