Peugeot 208 XY 1.6 VTi (2014)

Peugeot 208 XY 1.6 VTi (2014)

Uitvoering208 XY 1.6 VTi
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014

Prachtige auto

• 970 km

Heb deze week onze nieuwe 208XY afgeleverd gekregen.
Voor het eerst dat ik een auto heb gekocht, meer op emotie dan wat anders. Was eigenlijk direct verkocht toen ik deze in de showroom zag staan. Prachtig design en ook een zeer fraai interieur en fijne kuipstoelen. Voor deze auto is eigenlijk een speciale kleur paars ontwikkelt. Wel mooi, maar aangezien we deze alleen op een plaatje konden bekijken, het toch niet aangedurfd. Alle andere kleuren stonden of mij of mijn echtgenote niet aan, dus besloten om maar weer, net als onze vorige auto, een Witte "Blanc Banquise" te bestellen.
En daar hebben we zeker geen spijt van, wij vinden hem prachtig.

Hoe bevalt de eerste 1000 km ? Hij rijdt heerlijk, stuurt goed, ondanks de vele negatieve kritieken van de auto journalisten, geen enkel probleem met het kleine stuurtje en de daarboven geplaatste meters, kwestie van je stuur en stoel goed afstellen. Sterker nog ik vind het veel prettiger rijden dan het (normale) concept.
De 1.6VTI motor heeft meer dan voldoende vermogen om vlot met het verkeer mee te komen, ook bij 120km/h in de vijf heeft gasgeven nog steeds een prettige acceleratie tot gevolg. In de stad is hij erg stil.
Enige 3 minpunten tot nu toe, wat ik van de eerste 2 overigens van te voren wist, had dit nl ook al tijdens de proefrit ervaren in een Allure uitvoering
1e Motor maakt bij 120Km best veel toeren, 3500 rpm tegen mijn vorige Renault Clio 1.2 TCE slechts 2800 rpm. Maar het geluidsniveau blijft binnen de perken. Maar vind het toch een beetje jammer dat Mijnheer Peugeot geen 6 versnellingsbak heeft ingebouwd net als bij de 150pk THP versie.
2e De versnellingspook heeft erg grote slagen en voelt aan of er speling op zit. Maar is ook een kwestie van wennen, en schijnt typisch een Peugeot ding te zijn.
3e De 205-45-17 banden slaan best wel op korte richels geeft op dit soort wegdek een ietwat minder comfortabel gevoel.

Het hele interieur met name de stoelen, dashboard, touchscreen, panoramadak, de fraaie LED binnenverlichting, en het optionele parkassist, geeft een gevoel van in een hele luxe auto te rijden.

Het verbruik, volgens de gebruikerstesten en reviews zou hij zuiniger moeten zijn dan mijn vorige Clio, vond dit eigenlijk wat vreemd, de Clio verbruikte 7,2 liter op 100 km gemiddeld, 3 jaar lang iedere tankbeurt bijgehouden hier op autoweek. Heb nu 2 x getankt zit nu op 7,3 l op de 100km, waarvan zo'n 500 km snelweg, en vermoedelijk was ook de tank bij aflevering niet helemaal vol aangezien de eerste halve tank op een verbruik van 7,6 l zat. Ik verwacht dat hij na wat meer kilometers beslist zuiniger gaat lopen. Maar mocht dit ook op 7,2 uitkomen ben ik zeker ook tevreden. Ik ben overigens een behoorlijk pittige rijder.
De beoordeling betrouwbaarheid en gebruikskosten kan ik nu uiteraard niets objectiefs van zeggen.
Later meer

Nog steeds tevreden

Inmiddels wat kilometers verder, en nog steeds zeer tevreden.
Auto rijdt fijn, is comfortabel, zeker als je provinciaal en stadsverkeer rijdt, de eerder genoemde nadelen, veel toeren vanaf 120km en hakerig schakelen blijft natuurlijk en zal ik dan ook niets meer over zeggen.
Het navigatie systeem vind ik duidelijk minder briljant, het kan niet tippen aan Garmin en TomTom vwb gebruiksvriendelijkheid. Heeft een verwarrende menustructuur.
Ook kun je niet vanuit het Iphone telefoonboek naar een adres navigeren, terwijl het adres wel zichtbaar is op het scherm, en het ook in het instructieboekje wordt vermeld. Dus heel het adres opnieuw intypen, want navigeren naar postcode en huisnr kan ook niet, onbegrijpelijk
Ook zijn de kaarten zwaar verouderd zijn van 2012, op de website www.peugeot.navigation.com zijn nieuwe kaarten te koop voor €149.00 maar de dealer, lees Peugeot, levert deze (nog) niet. Mijn verkoper heeft toegezegd dit te gaan oplossen zodra Peugeot ze kan leveren.

De verbruiksmonitor is wat optimistisch, 6,9 liter/100 km werkelijk 7,2 liter

Kwam er achter dat de parkeerverlichting niet werkte, bleek af fabriek niet te zijn geactiveerd in de software, door dealer netjes opgelost
Verder helemaal geen klachten.

Nog steeds zeer tevreden

Eigenlijk wordt het eentonig, nog steeds zeer tevreden, vind hem nog steeds prachtig, en op alle punten geen wijzigingen te melden.
Verbruik is wel wat gedaald, 7.06 l op 100 km of 1 op 14,2 km, netjes voor een 1.6 met mijn rijstijl, verbruik loopt boven de 120 wel sterk op. Zijn echte cijfers boordcomputer is iets te optimistisch nl.
Inmiddels wel een gratis Navigatie update van de dealer gehad.
Maar blijft een onmogelijk systeem vergeleken met de grote navigatie merken.

Weinig te melden gewoon een hele mooie en fijne au

Rij nu op 16" LM winterwielen, komt het comfort wat ten goede s logisch natuurlijk.
Maar voor wat betreft de Looks is 17" zoveel mooier
Voor de rest zeer tevreden, nog geen defecten gehad.
Binnenkort de eerste beurt.
In het voorjaar zet ik er een verticaal afneembare Urbeni trekhaak onder, onbekend Spaans merk, maar deze mag 80 kg kogeldruk ipv 53 kg. Ivm 2 ebikes en fietsdrager
Volgens de dealer ook toegestaan.

Nog steeds probleemloze auto

In 2017 is deze mooie 208 overgegaan naar mijn zoon die er nu nog steeds naar volle tevredenheid mee rijdt. De enige reparaties die hij er tot nu toe mee gehad heeft.
Defecte airco pomp, remschijven voor versleten en de speciale sierstrip tussen voorruit en panoramadak bladdert de blanke lak vanaf, deze is in 2017 voor garantie vervangen en vertoont nu weer hetzelfde probleem. Motor gebruikt wel iets of wat olie, maar niet verontrustend, ongeveer een halve liter op 2500 km, schijnt kenmerkend te zijn voor deze 1.6.

PRIVATE LEASE Peugeot 208