Zonne-auto van Sono Motors heeft geboortegrond

Sono Sion komt uit Finland

Sono Sion

Het lang financieel geplaagde Sono Motors lijkt een zonnige toekomst tegemoet te gaan. In letterlijke zin. De start-up heeft in Valmet Automotive namelijk een partner gevonden die zijn zonne-auto gaat produceren.

Start-up Sono Motors heeft al jaren grootse plannen om de Sion op de markt te brengen. De Sion is een relatief eenvoudige elektrische auto die een deel van zijn benodigde energie uit zonnecellen haalt. Sono Motors was aanvankelijk voornemens om de Sion in de voormalige Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan te produceren. Dat feestje gaat niet door, maar de Sion gaat toch een zonnige toekomst tegemoet. Sono Motors haakt Valmet Automotive aan voor de productie van de Sion.

Sono Motors en Valmet Automotive gaan voor in elk geval zeven jaar een samenwerking aan. Valmet Automotive gaat de Sono Sion vanaf de tweede helft van 2023 produceren in het in Finland gelegen Uusikaupunki. Daar produceerde Valmet vroeger onder meer de Lada Samara, Porsche Boxster en Cayman, diverse modellen van Saab (95, 96, 90, 900 en 9000 en 9-3) en zelfs de Fisker Kama. Uiteindelijk moeten er jaarlijks 43.000 exemplaren van de Sion de Finse fabriekspoorten verlaten.

De Sono Sion krijgt een 54 kWh accu, waarmee de EV zo'n 305 kilometer moet kunnen afleggen. De 456 zonnecellen die in het dak zijn geïntegreerd, moeten onder ideale omstandigheden tot 245 kilometer per week (gemiddeld: 112 kilometer) bij kunnen laden. De Sion heeft zogenoemde V2L-techniek aan boord en kan - met maximaal 11 kW - ook elektrische apparaten en zelfs elektrische auto's bijladen.

Lezersreacties (58) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.