'Zonder miljardeninvestering wordt elektrisch rijden een mislukking'

Het mes snijdt aan twee kanten

Dacia Spring vs. Volkswagen e-Golf

De komende jaren zal het aantal elektrische auto's in Nederland alleen maar toenemen, maar zonder flinke investeringen van het kabinet draait het volledig elektrificeren van het Nederlandse wagenpark uit op een fiasco. Dat zijn niet onze woorden, maar die van Frits van Bruggen, voorzitter van RAI-vereniging namens de Mobiliteitsalliantie onlangs. Ook sectorspecialist Machiel van Bode van ING zegt het essentieel te vinden dat de Nederlandse overheid investeert in elektrisch rijden en met name in de laadinfrastructuur.

Volgens Van Bruggen moet het kabinet minstens €9 miljard beschikbaar stellen voor de elektrificatie van het Nederlandse wagenpark. Anders 'zal rijden in een stekkerauto voor Jan Modaal een mislukking worden", zo zegt de voorzitter van Rai-vereniging namens de Mobiliteitsalliantie. Ook Machiel Bode, Sector Specialist Transport, Logistics & Mobility van ING zegt van mening te zijn dat er flink geïnvesteerd moet worden in elektrische mobiliteit.

Bode zegt dat elektrische auto's voor Jan Modaal die veel kilometers maakt nog altijd relatief duur zijn. De afgelopen jaren is die situatie niet verbeterd, aangezien EV's niet goedkoper zijn geworden en de laadtarieven gestegen. Daar komt bij dat de invoering van mrb voor elektrische auto's de EV voor de modaalverdiener financieel niet aantrekkelijker maakt. Daarbij constateert Bode dat het aanbod aan gebruikte elektrische auto's onvoldoende is.

Bode onderschrijft de mening van de RAI-voorzitter dat de overheid moet investeren in de laadinfrastructuur. Op meer strategische locaties 'en voor de deur' oplaadpunten aanbieden, "zorgt bij gebruikers voor een betrouwbare laadervaring, vermindert de angst voor beperkte reikwijdte en vergroot het vertrouwen in elektrisch rijden. Dit zal de vraag naar elektrische voertuigen vergroten en de marktgroei versnellen", aldus Bode. Anderzijds levert investeren in de laadinfrastructuur volgens Bode banen in de laadtechnologiesector op en bevordert het innovatie. "Voor beide aandachtspunten ligt een duidelijke rol voor de overheid."

Lezersreacties (383)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.