Zo komt je oude Nissan Leaf een stuk verder
Sleutelen aan EV’s

Wie zoekt naar een gebruikte EV loopt er al gauw tegenaan dat de actieradius te wensen overlaat. Er is redding. Bij Muxsan aan de Teslaweg (echt waar!) in Delft is het niet alleen mogelijk de accu te laten vervangen door een sterker exemplaar, maar ook een extra batterij te laten plaatsen. We namen een kijkje bij het garagebedrijf van de toekomst. Aan elektrische auto’s valt genoeg te sleutelen.
In het bedrijf van Emile Nijssen (33), Muxsan, hoor je niet de klassieke garagegeluiden en zijn er geen vieze handen. Hier bouwen ze accu’s en werken ze aan elektrische auto’s. Sinds halverwege 2018 is Nijssen gestart met het uitleveren van Nissans waarbij hij de actieradius verhoogt door de bestaande accu te vervangen door exemplaren die tot 62 kWh kunnen leveren. “Met de hulp van een beetje softwaremagie maken we die werkend voor de Nissan.” Voor wie dat nog niet genoeg is, bestaat de mogelijkheid om in de bodem van de kofferbak een extra accu te plaatsen die maximaal 50 kWh levert. “Dan is er maximaal in totaal een capaciteit van 100 kWh.
Een Nissan NV200 bestelauto heeft dan een actieradius van 450 kilometer. Een Leaf gaat dan zelfs over de zeshonderd kilometer. We kunnen die aanpassing uitvoeren op alle Leafs, want technisch zitten alle generaties hetzelfde in elkaar. Maar in de praktijk maken mensen het niet zo bont en kiezen ze voor een actieradius die tussen de 350 en 400 kilometer ligt. Meer heb je in de praktijk niet nodig. We adviseren mensen ook vaak om het daarbij te laten. Anders is het zonde geld.” De kosten voor zo’n operatie starten bij zo’n € 4.000. “Het maximale wat je bij ons kunt uitgeven is € 26.000.”
In het begin gebruikte Muxsan refurbished accu’s. “Die waren dan bijvoorbeeld afkomstig uit EV’s die bij terugroepacties een geheel nieuw accupakket kregen. Dan was er iets misgegaan bij de productie. Een toeleverancier beoordeelde die accu’s, repareerde de exemplaren die nog te redden waren en de rest ging weg. Inmiddels zijn we een jaar verder waarin we hebben gezocht naar hogere energiedichtheid en een betere capaciteit. Op die manier hebben we onze eigen accu ontwikkeld en gereviseerde accu’s zijn dus niet meer nodig.”
Duurzaamheidsgedachte
Inmiddels loopt het bedrijf lekker. In 2019 werden er nog vijftien auto’s omgebouwd. In 2020 waren dat er al honderd. De accu’s die Muxsan zelf heeft ontwikkeld en bouwt, worden inmiddels ook geleverd aan twee installateurs in Groot-Brittannië en een in Ierland. “De eerste klanten kwamen voor een ombouw omdat ze hun auto niet wilden wegdoen. Ze vonden de Leaf een fijne auto en wisten niet wat ze in huis haalden als ze een nieuwe EV zouden kopen. Verder zag je ook een duurzaamheidsgedachte: ze wilden hun auto niet zomaar afdanken en er een nieuwe voor in de plaats zetten. Bij onze moderne klanten heerst dat idealisme wat minder.” Dat Emile met Nissan-techniek is begonnen is geen toeval. “Ik had zelf een Leaf, dan is het logisch dat je daarmee begint. Maar inmiddels kijken we ook naar andere auto’s. Binnenkort starten we met een Renault Kangoo en een Mitsubishi Outlander om te zien wat daarmee mogelijk is.” Wat Nissan vindt van de praktijken van Muxsan? “Officieel hebben we geen reactie van ze ontvangen. Ik doe daar dus geen uitspraken over”, klinkt het mysterieus.
Emile neemt ons mee voor een rondje door het bedrijf. Geen gereedschapskarren en grote bruggen, maar vooral veel onderdelen voor accu’s. “Ik heb in het verleden al een aantal bedrijven gehad. Maar op een zeker moment moet je daarbij compromissen gaan sluiten. Muxsan heb ik helemaal opgebouwd volgens mijn eigen voorkeuren. Er zit een sterke duurzaamheidsgedachte achter en ik ben gesteld op goede werknemersvoorwaarden en diversiteit.”
De buren van Muxsan houden zich bezig met het ombouwen van klassieke auto’s tot EV’s. Als het nodig is, wordt daar een brug geleend om te sleutelen. Als we binnenlopen wordt er gewerkt aan een Rolls-Royce Silver Shadow. De zes-driekwart liter V8 ligt op de vloer. Emile Heeft er niet veel mee. “Het toonbeeld van inefficiënte”, noemt hij de historische krachtbron. Hij haalt er nog net zijn neus niet voor op. Maar radicaal tegen de verbrandingsmotor is hij ook weer niet. “Ik begrijp best dat sommige mensen een klassieker willen rijden uit sentimentele overwegingen; dan koop je bijvoorbeeld net zo’n DKW als je vader had. Maar wat me wel verbaast is dat de autoliefhebber nog steeds een auto met een verbrandingsmotor koopt. Alles op het gebied van prestaties en esthetiek gebeurt op het moment alleen nog bij EV’s.”
Als iemand weinig rijdt in een wat oudere auto, is het maar de vraag of die vuiler uit de bus komt dan een elektrische auto, vindt Emile Nijssen. “Dat heeft ook te maken met waar de stroom voor de EV vandaan komt. Als die wordt opgewekt met een kolencentrale, ligt het omslagpunt weer verder weg. Maar voor de reguliere forens is een elektrische auto natuurlijk het meest efficiënt; en de plug in-hybride maakt ook nog een goede kans.”
‘Het zou natuurlijk prachtig zijn als we kunnen uitgroeien tot een onderneming die alle glimmende nieuwe snufjes in een oude auto kan zetten zodat je eigenlijk nooit meer een nieuwe nodig hebt’
Lange termijn
Het garagebedrijf zoals we dat nu kennen, zal volgens Emile in zwaar weer komen. “Een elektrische auto heeft wel mechanische slijtdelen die af en toe moeten worden vervangen, maar garages leven van periodiek onderhoud en revisies. Die zullen voor het grootste deel gaan verdwijnen. Ik denk zomaar dat het onderhoud aan een reguliere auto een stuk duurder zal worden op termijn zodat garagebedrijven het hoofd boven water kunnen houden. En denk eens aan de tankstations: als die tien tot twintig procent van de klandizie verliezen, valt de winst al weg. Sommige garagehouders voelen de bui al hangen en komen hier informeren of ze reseller van onze spullen mogen worden.”
De toekomst van Muxsan ligt volgens Emile Nijssen in het doorgroeien, het aanbieden van aanpassingen voor verschillende auto’s, technieken voor het inrichten van batterijen en laadsystemen. “Ik zou het niet erg vinden als dit bedrijf tijdelijk is. Het zou natuurlijk prachtig zijn als we kunnen uitgroeien tot een onderneming die alle glimmende nieuwe snufjes in een oude auto kan zetten zodat je eigenlijk nooit meer een nieuwe nodig hebt. Maar als blijkt dat Nederlanders toch vooral geïnteresseerd zijn in nieuwe auto’s, waar het wel een beetje op lijkt, dan heeft dit bedrijf op de lange termijn geen bestaansrecht. Het lijkt nu een goed idee om ons te richten op landen waar ze een beetje op ons achterlopen. Een land als Slovenië loopt een jaar of vijf achter op Nederland als het gaat om elektrisch rijden. Dat zou voor ons een leuke markt zijn.”
PRIVATE LEASE Nissan Leaf
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Dit kost je reis naar Nice aan tol

'Laadpaaltekort dreigt door aanpak van gemeenten'

Dit kost je reis naar Florence en Brindisi aan tol

Elektrische Honda e:Ny1 kost bijna halve ton

Aston Martin Vanquish met middenmotor geschrapt

Nissan X-Trail is de beste caravantrekker
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (93) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.