AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Zestig jaar Toyota Land Cruiser
45
Bij Toyota is men begonnen met het ophangen van de slingers en is het eerste vaatje bier al aangeslagen: de Land Cruiser viert zijn zestigste verjaardag.
Bij Toyota wordt dit jaar gevierd dat in 1951 de BJ werd gepresenteerd. Dat was een militair voertuig op basis van een vrachtautootje. Al gauw maakte die auto naam omdat hij onder meer op 2.500 meter hoogte op de Mount Fuji reed. Daar was nog niet eerder een auto geweest. Daarop is de auto besteld door de Japanse politie en ging het succes verder. In 1954 werd de naam van de auto gewijzigd in Land Cruiser en die naam bestaat tot op de dag van vandaag.
In de jaren '50 en '60 zette Toyota door met de export van de Land Cruiser. Omdat de Amerikaanse en Europese markt al door andere merken van dit soort auto's werd voorzien (Jeep, Land Rover) weken de Japanners uit baar het Middenoosten, het verre oosten en Zuid-Amerika. Daar maakte de Land Cruiser een onuitwisbare indruk.
In de jaren '60 sloot de Land Cruiser zich aan bij de Amerikaanse trend om luxueuzere terreinauto's te bouwen. Dat leverde in 1966 in de 50-serie de eerste Land Cruiser Station Wagon op. In 1980 werd die auto als 60-serie verder doorontwikkeld en dat leverde een model op dat het ultieme compromis was tussen een werkpaard en een luxe auto. Jammer dat in die tijd het begrip SUV nog niet bestond.
Intussen er van 1960 tot 1984 het werkpaard die 40-serie is gedoopt. Als die zijn levenscyclus heeft doorlopen wordt hij opgevolgd door de 70-serie. Die wordt tot op de dag van vandaag geproduceerd, maar wordt niet meer in Nederland geleverd. Wij doen het met de Land Cruiser 150, die het werkpaard van de reeks moet zijn en te koop is met zescilinder benzine- en dieselmotor. De Land Cruiser V8, ofwel de 200-serie, geldt als de topper van de reeks en is dan ook alleen leverbaar met de 4,5-liter diesel V8.
Beide zijn het Toyota's waar voor de verandering eens geen verhalen horen over gunstige bijtelling en minimale verbruiken. Ze worden juist geplaagd door slurptaksen en diepdonkerrode brandstoflabels. De verkopen zijn vorig jaar dan ook blijven hangen op 97 stuks die zijn verdeeld over de 90 en de 200.