'Zakelijke rijder ruilt EV steeds vaker in voor brandstofauto'

Nog maar kwart kiest elektrisch

BMW 330i Tesla Model 3

Elektrische auto's raken wat uit de gratie bij zakelijke rijders. Steeds vaker wordt een EV aan het einde van de leaseperiode opgevolgd door een auto met verbrandingsmotor. Dat concludeert de Vereniging van Nederland Autoleasemaatschappijen (VNA).

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Volgens VNA was in de eerste helft van vorig jaar bijna een derde (32 procent) van de nieuwe private leaseauto's nog volledig elektrisch. In de tweede helft van het jaar zakte dit naar 24 procent. Uit onderzoek van VNA komt naar voren dat maar 31 procent van de leaserijders bij een volgende auto voor een elektrisch exemplaar verwacht te kiezen. Ook is ruim tweederde van de leaserijders niet van plan te switchen naar een 'te dure' elektrische auto.

Ook particulieren lijken af te haken, omdat een aantal voordeelregelingen voor elektrische auto's komt te vervallen. Zo verdwijnt in 2026 de vrijstllin van mrb, waardoor de maandelijkse kosten mogelijk fors omhoog gaan. "De onzekerheid rond private lease van nieuwe en gebruikte elektrische auto's neemt toe. Mensen weten niet waar ze qua kosten aan toe zijn. Komt er nog compensatie op de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's of niet?" Het bijtellingsvoordeel is de afgelopen jaren bovendien teruggeschroefd en vanaf 2026 vervalt deze geheel voor een nieuwe zakelijke elektrische (lease)auto. "Gezien de prijsverschillen tussen elektrische auto's en brandstofauto's zal het dan financieel minder aantrekkelijk zijn om elektrisch te kiezen", concludeert de vereniging.

Lezersreacties (458)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.