Woon-werkafstand groeit in Nederland
Woon-werkverkeer
Nederlanders leggen steeds grotere afstanden af tussen huis en werk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Vooral woon-werkverkeer tussen Brabant, Gelderland en de Randstad doet een flinke duit in het zakje.
Als je onder andere naar de huizenprijzen kijkt, kun je je enigszins voorstellen dat mensen die in de Randstad werken steeds liever ver daarbuiten blijven wonen. Dat blijkt in ieder geval ook uit het woon-werkverkeer. 33 procent van de werkenden reist naar een andere plaats voor hun werk. Dat was in 1995 nog 27 procent. Geen grote groei, maar toch. Vooral vanuit Utrecht en Den Haag wordt er onder andere meer gependeld naar andere plaatsen in de Randstad. Ook mensen die in Noord-Brabant en Gelderland wonen, reizen steeds verder voor hun werk. Vanuit Gelderse plaatsen als Nijmegen, Arnhem en Ede reist een steeds groter deel van de werkende bevolking richting de Randstad.
Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral hoogopgeleide mannen veel kilometers afleggen om op hun werk te komen. Vrouwen en lageropgeleiden werken gemiddeld dichterbij huis. Ook parttimers hoeven gemiddeld minder ver te rijden om op hun werk te komen. Volgens het PBL blijven die verhoudingen vrijwel gelijk. Overigens valt de gemiddelde afstand tussen huis en werk in Nederland nog relatief mee; 19 kilometer. Sinds 1995 groeide de gemiddelde afstand tussen huis en werk 4,4 kilometer.