Wagenpark Randstad blijkt veel 'groener' dan in Groningen: onderzoek
Elektrificatie niet overal even snel
De ‘vergroening’ van het Nederlandse wagenpark gaat gestaag, maar in de ene regio gaat het harder dan in de andere. Zo blijkt dat Randstedelingen vaker in een geëlektrificeerde auto rijden dan mensen in andere regio’s van Nederland.
Lease-aanbieder Autokan.nl heeft haar hoofdkantoor in Groningen en besloot vanuit die hoge en droge positie eens te kijken hoe het ervoor staat met de duurzame mobiliteit in verschillende Nederlandse regio’s. Nederland werd daarom onderverdeeld in de clusters ‘Groningen, Friesland en Drenthe’, ‘Gelderland, Overijssel en Flevoland’, ‘Zeeland, Limburg en Noord-Brabant’ en ‘de Randstad’. Wij slaan dat graag plat tot respectievelijk noord, oost, zuid en west, want dat praat net wat makkelijker. Wat blijkt? In de Randstad kiest 64 procent van de ondervraagden voor een (helaas niet nader omschreven) duurzaam alternatief om van A naar B te komen, in het oosten is dat maar 36 procent. In zuiden blijft het aandeel steken op 40 procent en in het noorden rijdt met 52 procent iets meer dan de helft van de ondervraagden er duurzaam bij.
Onder duurzame alternatieven lijkt Autokan ook zaken als autodelen en openbaar vervoer te rekenen. Die vormen van mobiliteit zijn in het westen vaak beter beschikbaar en dus is het niet zo gek dat er in die regio ook meer gebruik van wordt gemaakt. Wel opmerkelijk is dat het autobezit per huishouden in de Randstad volgens dit onderzoek ook hoger ligt, daar waar je wellicht anders zou verwachten. 53 procent van de ondervraagden in het westen geeft aan meer dan één auto te bezitten, tegen 39 procent in het noorden, 40 in het oosten en 46 in het zuiden. Kijken we naar de aandrijfvormen van die auto’s, dan zijn auto’s in het westen vaak moderner en ‘groener’: in het westen is 27 procent van de auto’s hybride of elektrisch, in het noorden maar 14 procent. Auto’s in die regio zijn in 62 procent van de gevallen bovendien ouder dan 5 jaar, terwijl dat percentage in de Randstad op 41 procent blijft steken.
Licht hilarisch is de vraag in hoeverre men bereid is om de grens over te rijden voor een lagere brandstofprijs. Die bereidheid blijkt buiten de randstad een stuk hoger, maar dat heeft ongetwijfeld vooral te maken met het feit dat daar geen landsgrens in de buurt is. Overigens ondervroeg Autokan in totaal duizend personen.