Waarom de Citroën C5 geen zachte landing maakte
Als Break beter tot zijn recht
In 2001 verruilde Citroën de messcherpe lijnen van de Xantia en XM voor de weinig fijnzinnige bollingen van hun gezamenlijke opvolger, de C5. Een auto die, zijn ingenieuze nieuwe veersysteem ten spijt, bepaald geen zachte landing maakte.
Citroëns zijn gewoonlijk geen hapklare brokken. Gelukkig maar, want auto’s die bij iedereen in de smaak moeten vallen waren en zijn er al genoeg. In de jaren 90 ging het wat dit betreft een beetje de verkeerde kant op met Citroën. Onder aanvoering van PSA-topman Jacques Calvet dreigde het merk een slap aftreksel van Peugeot te worden. Maar er was hoop, in de vorm van de Xsara Picasso, die in zijn eentje bewees dat Citroën op eigen kracht toch best een heerlijk verfrissend model kon bouwen. Juist toen die goede sfeer er lekker in zat, verscheen op de autosalon van Parijs van 2000 het geheel nieuwe topmodel C5, opvolger van zowel de elegante Xantia als de bekroonde XM. Maar wat een wonder van design had moeten zijn, werd beoordeeld als een lelijk eendje, dat er geen blijk van gaf binnen afzienbare tijd in een mooie zwaan te zullen veranderen.
Teleurstelling Salon van Parijs 2000
De pers berichtte in mineur: de nieuwe Citroën was de grote teleurstelling van Parijs. Het leek alsof er in bedompte zaaltjes veel te lang over het model was vergaderd, door teams die zich elk op een eigen gedeelte van de auto hadden toegelegd, waarna hij zonder onderling overleg in elkaar was gezet. Met zijn vorstelijk geproportioneerde neuspartij, de verdrietige blik in de ogen, de onnatuurlijk hoge rug en het stompe staartstuk vertoonde het op persfoto’s in flets grijs gehulde model helaas wat al te veel gelijkenissen met een aangespoeld zeezoogdier. Ja, Citroëns mogen beslist anders dan anders zijn, maar dat nooit op een manier waarbij je liever je blik afwendt. En geneigd bent hulp te halen. Gelukkig was er ook goed nieuws. Het interieur was royaal, het dashboard door de betrachte symmetrie heel evenwichtig en qua rijden kwam de C5 als een rechtgeaarde Citroën aan de hoogste verwachtingen tegemoet.
Toen later de veel harmonieuzer gelijnde en daardoor aantrekkelijke C5 Break verscheen, viel alles op zijn plaats. Was dat misschien het originele ontwerp, waarvan de gekke hatchback te haastig was afgeleid?
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Klokje Rond: Citroën C5 2.0 HDi

Citroën C5 2.0 HDi aut. Ligne Prestige (2003)

Peugeot 407 - Volvo S40 - Opel Vectra - Mazda 6 - Ford Mondeo - Renault Laguna - Citroën C5 - Test

Citroen C5 2.0 16V Ligne Prestige (2001)

Praktijkverbruik: is de Audi A1 (2010 – 2018) een zuinige keuze?

Classics - Deze Volkswagen Polo G40 kent bijna niemand
Lezersreacties (234) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.