VriMiBolide: Chevrolet Corvette ZR1

Chevrolet Corvette C4 ZR1
Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C4 ZR1Chevrolet Corvette C3 ZR-1
Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om jullie daarbij te helpen presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen los moet maken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week: de Ferrari-bedreigende Chevrolet Corvette ZR1!

Wie bij Chevrolet aanklopt voor een Corvette, krijgt een gespierde Amerikaan mee die al generaties lang perfect invulling geeft aan het begrip 'onbehouwen rijplezier'. Met de huidige, zevende generatie heeft Chevrolet iets van het lompe karakter af weten te slijpen, maar nog altijd hoef je voor een mooi gebalanceerd weggedrag niet aan te bellen bij de Corvette-specialist. Problematisch? Welnee. De 'Vettes zijn altijd stukken betaalbaarder geweest dan hun meer exotische rivalen en boden voor dat geld scheepsladingen doorgedraaide paarden en bakken burnoutplezier. Met de eerste ZR1 - die vanaf 1990 z'n banden liet roken - kwamen de Amerikanen zelfs verrassend scherp uit de hoek.

Feitelijk gezien was de C4 Corvette ZR-1 uit 1990 niet de eerste ZR1. Al in 1970 presenteerde Chevrolet een ZR1 performance pack voor de derde generatie Corvette (foto 11). Het duurde echter zo'n twintig jaar voordat autoland en de daar gevestigde supercargarde druppeltjes angstzweet van het voorhoofd weg begonnen te vegen.

De ZR1 die in zich in 1990 aandiende, was samen met het destijds aan GM gelieerde Lotus Engineering ontwikkeld. Uit deze samenwerking kwam een 5,7-liter metende LT5 V8 gerold, die de Corvette van 375 pk voorzag. De grote spelers in supercarland werden hardhandig wakker gebruld. Met het aantal pk's dat de V8 eruit stampte, was het blok één van de krachtigste V8's ter wereld (als we de dubbelgeblazen, 478 pk sterke V8 van de F40 even vergeten). De supercar kwam op papier namelijk gevaarlijk dicht in de buurt bij de Ferrari Testarossa, een Italiaan die met een vermogen van 380 pk slechts 5 paarden krachtiger was, maar daar wel een 4,8-liter V12 voor nodig had. Om dat goed te maken, kreeg de ZR1 er van Lotus in 1993 nog even 30 pk bij.

Vanbuiten wist Chevrolet de ZR1 van diens 'laffe broertjes' te onderscheiden door hem een veel bredere jas aan te trekken. Z'n bilpartij werd afgerond en de ronde achterlichtunits maakten plaats voor hoekiger exemplaren. Hetzelfde vierkant-ronde sausje werd over de uitlaatpijpen gegoten.

Om de concurrentie nog meer angst in te boezemen, werd aan Lotus gevraagd of ook het onderstel afgesteld kon worden. Het totaalplaatje was verbluffend, en de Porsches van deze wereld hielden er ongetwijfeld slapeloze nachten aan over. Een sprintje naar de 96 km/h (60 mph) wist de 'Vette in slechts 4,4 seconden af te raffelen. Z'n topsnelheid lag 'boven de 290 km/h'.

In 1991 besloot Chevrolet overigens om de bolle kont van de ZR-1 ook naar de reguliere C4's te verhuizen, waardoor laatstgenoemde wat aan exclusiviteit moest inleveren. In 1995 viel het doek voor de C4 ZR1; in totaal hebben 6.939 exemplaren het levenslicht gezien. De Corvette C5 moest het zonder ZR1 doen, maar kreeg in plaats daarvan de heerlijke Z06 als smaakmaker, na lange tijd de eerste Corvette die wat prestaties betreft bij de ZR1 in de buurt kwam.

De vorige generatie Corvette kreeg er gelukkig wél weer eentje. Chevrolet heeft daarmee een wel-nietbeleid ingesteld, want het lijkt er namelijk zeer sterk op dat de huidige Corvette Stingray het weer zonder moet gaan stellen.

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (35)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.