Volvo: meer omzet, minder winst

Positief over 2023

Volvo XC40 Facelift Friday

Volvo heeft in 2022 minder auto's verkocht, maar heeft wél meer omzet gedraaid. Dat betekent niet dat ook de winst is toegenomen, die nam in 2022 juist af ten opzichte van 2021.

Volvo verkocht vorig jaar wereldwijd 615.100 auto's, zo'n 12 procent minder dan een jaar eerder. Toch is het merk niet ontevreden. Ondanks dat het in 2022 minder nieuwe personenauto's aan de man bracht dan een jaar eerder, stegen de inkomsten in boekjaar 2022 ten opzichte van 2021 met 17 procent. De omzet betrof omgerekend zo'n 29 miljard euro.

Gestegen omzet betekent niet dat ook de winst is toegenomen. Dat is dan ook niet het geval. De winst van Volvo Cars daalde de winst voor aftrek van rente en belastingen met 15,7 procent ten opzichte van die in 2021. Dat komt volgens Volvo onder meer door problemen in de leveringsketen en de hoge kosten voor transport en grondstoffen. Volvo wil dit jaar de winstmarges vergroten. Daar heeft het een 'uitgebreid plan voor kosten- en efficiëntieoptimalisatie' voor. Wat dat in de praktijk betekent, zal later moeten blijken. Volvo verwacht dat 2023 ook een uitdagend jaar wordt, maar hoopt dat de bevoorradingstekorten uit China tot het verleden behoren en dat het aanbod van halfgeleiders zich blijft verbeteren. Ook verwacht Volvo dat de prijs van voor accu's benodigd lithium rond het eind van het jaar zal dalen.

Volvo trekt dit jaar het doek van de EX30, een nieuwe compacte elektrische SUV die nog een stapje onder de XC40 komt te staan. Die auto zal de verkoopcijfers mogelijk doen aantrekken. Onderaan de streep zet Volvo voor 2023 in op dubbele groeicijfers.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.