Volkswagen-top sluit deal met rechter in dieselzaak

Vervolging ontlopen

Volkswagen Wolfsburg fabriek HQ hoofdkantoor logo

Twee topbestuurders van Volkswagen hebben woensdag een deal gesloten in een Duitse rechtszaak over de sjoemeldieselaffaire, waarmee de twee vervolging voorkomen.

Topman Herbert Diess en president-commissaris Hans Dieter Pötsch betalen allebei 4,5 miljoen euro. Door een schikking te treffen, ontlopen de topmensen een vervolging voor het manipuleren van aandelenkoersen door een Amerikaans onderzoek naar de sjoemelsoftware van Volkswagen te laat te melden aan investeerders. De automaker gaf vijf jaar geleden toe gebruik te hebben gemaakt van de zogeheten sjoemelsoftware, die ervoor zorgde dat de uitstoot van dieselauto's lager uitviel in tests dan daadwerkelijk het geval was.

De twee topbestuurders hoeven de rekening overigens niet zelf te betalen. Volkswagen heeft laten weten het bonnetje op te pakken, omdat de twee volgens de Duitse fabrikant geen bedrijfsregels hebben overtreden. De zaak tegen Martin Winterkorn, die ten tijde van het dieselschandaal topman was van Volkswagen, loopt nog. Winterkorn wordt onder meer beschuldigd van fraude en marktmanipulatie.

PRIVATE LEASE Volkswagen