Vanaf 1 april lagere hypotheek door private-leaseauto

Van 65 naar 100 procent

Hyundai i10, Peugeot 108, Mitsubishi Space Star, Kia Picanto

Slecht nieuws voor mensen die een private-leaseauto én een koophuis willen: vanaf 1 april wordt het volledige maandbedrag voor de leaseauto meegerekend bij het berekenen van de maximale hypotheek. Dat bedrag komt daardoor logischerwijs een stuk lager uit.

Tot nu toe wordt het leasebedrag bij de hypotheekberekening opgesplitst in twee componenten: een financiële component van 65 procent en een servicecomponent van 35 procent. Kosten die altijd bij autobezit horen, zoals verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties, vallen onder die servicecomponent. Dat deel wordt tot nu toe niet meegerekend bij het berekenen van de maximale hypotheek, maar vanaf 1 april zal dat wel het geval zijn. Dan telt dus 100 procent van het totale leasebedrag als schuld.

Dat kan flink doortikken. Uit een rekenvoorbeeld van Independer blijkt dat wie zonder leaseauto een hypotheek van 233.500 euro kan krijgen met een private-leaseauto onder de ‘oude’ regels nog 170.620 euro aan hypotheek overhoudt. Vanaf 1 april is dat nog minder: 136.700 euro.

De nieuwe maatregel geldt voor iedere nieuwe of gewijzigde hypotheek, dus ook bij bijvoorbeeld een bouwdepot of het oversluiten van een hypotheek. Uiteraard geldt het wel alleen voor private-leasecontracten, niet voor zakelijke lease.

Het is nu nog belangrijker dan ooit om de beste prijs te krijgen voor je private-leasecontract. Vergelijken is gelukkig heel gemakkelijk, op de AutoWeek Private Leasevergelijker

Lezersreacties (205) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.