Universiteit: uitlaatgastest was goedgekeurd

Verder onderzoek volgt

AutoWeek 14 magazine uitstoot sjoemel dieselgate r
De proeven met uitlaatgassen die Volkswagen heeft laten uitvoeren op 25 mensen, was goedgekeurd door het ethisch comité van de medische faculteit van de universiteit van Aken. Dat meldt de zender NDR op gezag van de leider van het betrokken instituut.

Eerder werd al bekend dat Volkswagen ook op apen proeven met uitlaatgassen liet doen. Het onderzoek werd uitgevoerd en gefinancierd door een onderzoeksgroep die betaald werd door Volkswagen, maar ook door BMW, Daimler en Bosch. Daimler en BMW zeggen niets te hebben geweten van het onderzoek en distantiëren zich ervan.

Ook de Duitse autoriteiten veroordelen de onderzoeksmethoden. "Deze testen op apen en zelfs op mensen zijn ethisch niet te rechtvaardigen", zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert. "Dit roept kritische vragen op over degenen die erachter zitten."

Volgens het rapport onderzocht Volkswagen in 2014 hoe gezonde mensen reageerden op de inademing van stikstofdioxide. Stikstofdioxide is het vervuilende element in de uitlaatgassen dat de autofabrikant in onderzoeken heeft gemanipuleerd om de wettelijke limieten voor dieselvoertuigen te halen. In werkelijkheid werden die limieten vaak overschreden.

Volkswagen meldt dat het onderzoek een grote vergissing is geweest. De ondernemingsraad van het autobedrijf roept op tot een gedetailleerd onderzoek naar de zaak.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (72) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.