Tweede Kamer verbiedt terugdraaien kilometerteller
De Tweede Kamer stemde gisteren unaniem in met een voorstel om het terugdraaien van kilometertellers vanaf 1 januari 2014 te verbieden. Met de maatregel wil de overheid het percentage auto's met teruggedraaide kilometerstand verder terugdringen. Op dit moment wordt dat percentage in ons land ingeschat op ongeveer vijf procent, wat zorgt voor een kostenpost van ongeveer 250 miljoen euro voor consumenten en bedrijven. Bovag meldt dat het percentage auto's met foute kilometerstand in Duitsland zo'n 30 procent bedraagt – pas dus op bij het aanschaffen van een importauto.
Momenteel is het weliswaar zo dat het onder valse voorwendselen verkopen van een auto met een teruggedraaide tellerstand strafbaar is, maar alleen als bewezen kan worden dat de koper moedwillig is misleid. Hierdoor is het erg moeilijk om het hard te maken en wordt het vervolgen van fraudeurs een tijdrovende bezigheid.
Naast het verbieden van het terugdraaien van de kilometerteller, heeft de overheid ook besloten dat op meer momenten de kilometerstand moet worden geregistreerd. Ook dat zorgt voor minder fraude. Met de nieuwe regels moet niet alleen bij de APK, maar ook bij elke transactie boven de 150 euro de kilometerstand in de boeken worden gezet.
De Stichting Nationale Autopas (NAP), opgericht in 1991 en thans bestuurd door Bovag, Rai Vereniging en VNA is erg verheugd met de maatregelen en spreekt van een 'doorbraak in de strijd tegen tellerfraude'. De NAP-database wordt volgens afspraak overgedragen aan de RDW. De overheid is verantwoordelijk voor het handhaven van de nieuwe regels. Dat gebeurt door het Landelijk Instituut Voertuigcriminaliteit, samen met justitie, de RDW en de branche.