Toyota ziet verkopen afnemen

Schade door coronacrisis blijft beperkt

Toyota Lexus Hybrids

Toyota heeft in het fiscale jaar tot en met 31 maart een winst geboekt van 2,07 biljoen yen (17,86 miljard euro), zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. De effecten van de coronacrisis blijven grotendeels buiten de boeken. Voor het volgende gebroken boekjaar waarschuwt het Japanse merk echter voor een forse winst- en verkoopdaling.

Aangezien in grote delen van de wereld de effecten van de coronacrisis nu pas duidelijk worden, waarschuwt Toyota dat de winst over boekjaar 2021 naar verwachting met 79,5 procent zal dalen.

De omzet uit de verkoop van auto's, die in het lopende boekjaar met bijna 2 miljoen exemplaren zal inzakken, daalt mogelijk met 19,8 procent. De winst over het huidige boekjaar betekent een stijging van 10,3 procent ten opzicht van een jaar eerder. De omzet daalde al wel, namelijk met 1 procent tot 29,9 biljoen yen.

De autoverkopen laten een wisselend beeld zien, aangezien het coronavirus in Azië begon en pas later de kop opstak in Europa en de Verenigde Staten. In Azië ging de verkoop dan ook met 79.624 exemplaren naar beneden tot 1,6 miljoen stuks, terwijl het aantal registraties in Europa steeg met 34.477 stuks tot 1,02 miljoen exemplaren.

Uiteindelijk kon de verkoopstijging in Europa, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Australië de daling elders niet compenseren. Toyota hield de schade desondanks beperkt, want onder aan de streep viel de verkoop met een totaal van 8,95 miljoen voertuigen slechts 18.372 exemplaren lager uit.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.