Toyota FJ Cruiser gaat in productie

Toyota FJ Cruiser
Toyota FJ CruiserToyota FJ CruiserToyota FJ CruiserToyota FJ CruiserToyota FJ Cruiser
Toyota onthult in Chicago de nieuwe FJ Cruiser. Vorig jaar zagen we de concept car van de nieuwe SUV al in Detroit. Nu is het de beurt aan de productieversie.

Toyota onthult in Chicago de nieuwe FJ Cruiser. Twee jaar geleden zagen we de concept car van de nieuwe SUV al in Detroit. Nu is het dus de beurt aan de productieversie.

Bij de onthulling, in januari 2003, kreeg Toyota heel wat positieve reacties op de FJ Cruiser concept. De SUV is ontworpen door Toyota's Calty Design Center in Californie en bedoeld als een betaalbare terreinauto.

We zagen toen heel wat styling details die waren ingegeven door de legendarische Landcruiser FJ 40 uit 1960 en die zijn gelukkig gebleven. Zoals de ronde koplampen, de brede grille en de luchtinlaten. Don Esmond, Toyota's senior vice president zei dat in de FJ Cruiser echte off-roadcapaciteiten zijn gecombineerd met vermogen en een leuk voorkomen voor een aangename prijs, zodat hij bereikbaar is voor jongere kopers.
De FJ Cruiser heeft een l/b/h van 4,51/1,90/1,80 m. De wielbasis meet 2,69 en de auto heeft een bodemspeling van 24 cm. De FJ heeft een gedeelde achterklep, waarvan het raam omhoog klapt en de onderkant naar beneden.
De concept car had een 250 pk sterke 3,4-liter V6 met een supercharger van TRD (Toyota Racing Development), maar de productieversie doet daar niet veel aan af. Hij is uitgerust met een 4-liter V6 met 245 pk en 382 Nm koppel. De motor werkt samen met een vijftraps automatische tranmissie in zowel de 4x2- als de 4x4-uitvoeringen. Een handgeschakelde zesbak is beschikbaar voor de 4x4-versies.
De FJ Cruiser staat op het aangepaste platform van de 4Runner en heeft 17-inch stalen wielen en vier schijfremmen. Net als alle Toyota SUVs is ook de FJ Cruiser uitgerust met het Star Satefy System met VSC stabiliteitscontrole, tractie controle en ABS met EBD en remassistent. Alle 4x2-versie worden standaard voorzien van een automatisch limited slip differentieel (ALSD).
Het interieur is eenvoudig gehouden, functioneel maar met speelse vormen. De achterbank kan plat worden opgevouwen voor mee laadruimte.
Het instrumentenpaneel wordt uitgevoerd inde de kleur van de carrosserie. Standaard komt de nieuwe Toyota SUV met airco en AM/FM-CDspeler. De FJ Cruiser zal begin 2006 bij de Amerikaanse Toyota-dealers arriveren. Over plannen voor de introductie van de FJ Cruiser in Europa is nog niets bekend.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.