'Top VW stopte dieselschandaal in doofpot'

'Diepgewortelde zakelijke arrogantie'

Volkswagen logo (foto ANP)
Topbestuurders van Volkswagen, onder wie oud-topman Martin Winterkorn, hebben het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren jarenlang in de doofpot gestopt. Dat stelt de openbaar aanklager van de Amerikaanse staat New York in een dinsdag aangekondigde rechtszaak tegen het Duitse autobedrijf.

Volgens openbaar aanklager Eric Schneiderman werd al sinds 1999 gesjoemeld met uitstoottesten van dieselmotoren om die schoner te laten lijken dan ze zijn. Nadat het schandaal in september vorig jaar aan het licht kwam, probeerden topbestuurders, onder wie Winterkorn, de zaak op allerlei manieren nog te verdoezelen. Volgens de aanklacht waren tientallen werknemers van Volkswagen betrokken bij de fraude.

Schneiderman spreekt van een ,,diepgewortelde zakelijke arrogantie bij Volkswagen, gecombineerd met een bewuste minachting voor de wet, de bescherming van de publieke gezondheid en het milieu''. Het bedrijf heeft de milieuwetten overtreden, aldus de aanklacht.

De staat New York eist nu honderden miljoenen aan schadevergoeding van Volkswagen. Ook de staten Maryland en Massachusetts hebben rechtszaken aangespannen tegen het autoconcern. De Duitse justitie is vorige maand een onderzoek begonnen naar Winterkorn.

Wereldwijd zijn ruim 11 miljoen auto's van Volkswagen uitgerust met software om de uitstoot te manipuleren. De autofabrikant uit Wolfsburg heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro vrijgemaakt voor boetes, rechtszaken en kosten voor het terugroepen van auto's. Onlangs werd een schikking van meer dan 15 miljard dollar getroffen in de Verenigde Staten om gedupeerde klanten te compenseren.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Arval
Volkswagen Polo 1.0 TSI 95pk Life (5D/5H)
€ 389
 
DirectLease
Volkswagen Taigo 1.0 TSI 95pk Life (5D/5H)
€ 435
 
Leaseplan
Volkswagen T-Cross 1.0 TSI 95pk Life (5D/5H)
€ 474
 
DirectLease
Volkswagen T-Roc 1.0 TSI 110pk Life 75 Edition (5D/6H)
€ 505
 

Lezersreacties (129) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.