Tienpuntenplan Bovag voor de autobranche

Autoverkopen moeten uit het slop

Bovag-logo
De Bovag heeft een tienpuntenplan in het leven geroepen om de kelderende autoverkopen er weer bovenop te helpen. De organisatie hoopt dat het kabinet de voorstellen meeneemt in de crisisaanpak die het voorbereidt. "De problemen zijn acuut en het einde is nog niet in zicht."
De tien punten van de Bovag zijn bedoeld als tijdelijke maatregelen die snel effect hebben. Een slooppremie kan bijvoorbeeld al in het voorjaar worden ingevoerd. In de Nederlandse autobranche is al voor tientallen bedrijven faillissement aangevraagd en de ontslagen lopen in de honderden.
Het eerste punt van de branche-organisatie is een slooppremie voor oude auto's en bestelwagens. Zo moeten consumenten gemakkelijker een nieuw een schoner exemplaar kunnen kopen. Ook wordt de lucht in de steden schoner en krijgt de handel een stimulans.
De BPM op basis van CO2-uitstoot moet op de helling. Vanaf 2010 wordt die autobelasting namelijk niet meer op basis van de cataloguswaarde maar op basis van de uitstoot berekend. Volgens de Bovag zet die regel de markt op z'n kop terwijl het nauwelijks milieu-effect heeft. "Dat kan de branche er nu niet bij hebben."
De rente-aftrek op consumptief krediet moet weer terugkeren. Zo wordt het gunstiger een lening af te sluiten voor een nieuwe auto. "Ondanks dat consumenten dit jaar meer te besteden hebben, houden ze de hand op de knip," vindt de Bovag.
De dieselboete moet worden opgeheven. Het maakt die auto's aantrekkelijker voor de consument. De Bovag denkt bovendien dat dit een gunstig effect op het milieu heeft, omdat de organisatie vindt dat diesels schoner zijn dan benzine-auto's.
Herinvoering van investeringsaftrek moet autobedrijven stimuleren om aan de weg te timmeren; dat is goed voor de economie.
Voor mensen die op straat staan, moet de parttime WW weer worden ingevoerd. Zo kunnen bedrijven hun werknemers een tijdelijk deel van hun uren in de WW laten doorbrengen. Zo blijven de werknemers aan het bedrijf verbonden en kunnen ze na de crisis weer als vanouds aan de slag.
Verder hoopt de Bovag dat door het vrijgeven van het spaarloon de consumenten een stevige bestedingsimpuls krijgen.
Ook de fietshandel mag rekenen op aandacht van de Bovag, Het belastingvrije bedrag op een bedrijfsfiets moet omhoog van 749 naar 2.000 euro. Zo kunnen forensen emissievrij naar hun werk en krijgt de fietshandel een impuls.
Verder bepleit de Bovag een laag BTW-tarief voor de werkplaatsen voor autobedrijven. In andere EU-landen geldt al een laag tarief voor dergelijke 'arbeidsintensieve diensten' en ook in de Nederlandse fietswinkels is het al ingevoerd.
Tot slot wil de Bovag knelpunten in het wegennet vlugger oplossen. Zo kan het geld weer rollen en het verkeer weer op gang komen.

Lezersreacties (39)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.