Terugroepactie VW verworpen

Toezichthouder vindt maatregel ontoereikend

Terugroepactie VW verworpen
De toezichthouder in de Amerikaanse staat Californië heeft het plan van Volkswagen verworpen om een deel van de auto's met sjoemelsoftware in de Verenigde Staten terug te roepen. Eerder werd een miljardenschikking overeengekomen voor ongeveer 482.000 andere auto's, met een 2.0-liter motor.

Het Duitse autobedrijf stelde voor 85.000 duurdere modellen van Volkswagen, Audi en Porsche die zijn uitgerust met een grotere 3.0-liter motor, terug te roepen naar de garage, om ze te aan te passen aan de eisen. De toezichthouder, CARB, noemt de terugroepactie echter ,,ontoereikend'' en hoopt in gesprek met Volkswagen tot een betere oplossing te komen.

Het concern gaf in september vorig jaar toe software te hebben geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto's in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik. Wereldwijd rijden miljoenen van zulke auto's rond.

Eind juni sloot de Duitse automaker in de VS een deal met toezichthouders over een oplossing voor gedupeerde autobezitters. De schikking kost ruim 15 miljard euro. Voor bezitters van de meeste modellen geldt dat ze hun auto terug kunnen verkopen aan de fabrikant.

De Europese Commissie dringt aan op een soortgelijke deal in Europa, maar Volkswagen heeft al aangegeven daar niets voor te voelen. Volgens de top van het bedrijf gelden in de Europese Unie minder strenge regels. Bovendien zou een deal van die omvang het bedrijf in de problemen brengen.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (59) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.