Terugroepactie voor Volvo S60 en S80: niet voor Nederland

Potentieel levensgevaarlijke airbag

Volvo S60 en S80

Volvo zet een grote terugroepactie op touw voor de eerste generatie S60 en S80. Nederlandse eigenaren van dergelijke S60's en S80's hebben niets te vrezen, de terugroepactie heeft namelijk geen betrekking op in Nederland geleverde auto's.

Volvo roept wereldwijd honderdduizenden Volvo's S60 en S80 van de eerste generatie terug. Volgens het Amerikaanse veiligheidsinstituut NHTSA zou het opblaasmechanisme van van de bestuurdersairbag in die modellen na jarenlange blootstelling aan hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid potentieel voor een levensgevaarlijke situatie kunnen zorgen. Het mechanisme zou kunnen ontploffen, met het op hoge snelheid vrijkomen van scherpe metalen delen tot gevolg.

Volvo's S80 van de modeljaren 2001 tot 2006 en S60 van de modeljaren 2001 tot 2009 zouden bij de terugroepactie zijn betrokken. Nederlandse S60- en S80-rijders kunnen met een gerust hart door blijven rijden. Uit navraag bij de Nederlandse importeur blijkt dat de terugroepactie geen betrekking heeft op in Nederland geleverde modellen.

Enkele jaren geleden raakte de Japanse autofabrikant van onderdelen Takata in opspraak doordat het jarenlang miljoenen airbags met potentieel een soortgelijk probleem heeft geleverd, met zestien dodelijke slachtoffers tot gevolg. Bij de terugroepactie van Volvo zijn geen onderdelen van Takata betrokken. Uit documenten van NHTSA blijkt dat het opblaasmechanisme van het Duitse ZF Friedrichshafen afkomstig is en dat Autoliv de leverancier van de plofzakken is.

Lezersreacties (9) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.