Skoda Enyaq Coupé doet jasje open
Toch wel een praktisch voordeel
Het is geen geheim dat Skoda werkt aan een Skoda Enyaq Coupé. Of die platgeslagen versie van de elektrische Skoda Enyaq iV de naam ‘coupé’ verdient valt te betwijfelen, maar er kleeft waarschijnlijk wel degelijk een voordeel aan deze koetswerkvorm.
De Skoda Enyaq iV is er nog maar net, maar de tweede koetswerkvariant is al onderweg. De Enyaq Coupé (werktitel, trouwens) kan worden gezien als de productieversie van de Vision iV uit 2019. De platgeslagen Enyaq werd al eerder gespot, maar doet nu de helft van zijn camouflagejas uit. Daardoor is goed te zien dat de voorzijde exact overeenkomt met de reeds gepresenteerde Enyaq. De testauto’s dragen de wat agressievere voorbumper van de Founders Edition, die ongetwijfeld ook optioneel leverbaar worden voor de reguliere uitvoeringen.
Uiteraard blijft de achterzijde, waar het nieuws te vinden is, nog wel stevig ingepakt. Vanaf de B-stijl zet de daklijn van de Enyaq de daling in, om te eindigen bij een grote liftback-achterklep. De achterruit ligt erg vlak, maar krijgt wel alsnog een wisser mee. Qua indeling komt de kont overeen met die van de gewone Enyaq. Zo lijken de horizontale achterlichtunits de operatie te overleven, al worden ze wellicht met elkaar verbonden door een modieuze ledstrip. De kentekenplaat mag zijn plekje direct onder de achterklep houden.
Eigenlijk is het best opmerkelijk dat juist de Skoda een elektrische SUV met een aflopende daklijn krijgt. Deze koetswerkvorm lijkt voor geen meter bij het praktisch ingestelde, nuchtere merk uit de Volkswagen-stal te passen, maar toch is dit de weg die de Tsjechen willen gaan. Zo’n Enyaq Coupé lijkt net als zijn soortgenoten een auto die je puur en alleen koopt omdat je ‘m mooier vindt dan het gewone model. Belangrijke nadelen zijn ruimteverlies en een ongetwijfeld hoger prijskaartje. In het geval van een elektrische auto wordt een voordeel van deze koetswerkvorm echter extra duidelijk: zo’n auto is doorgaans gestroomlijnder. Een Audi E-tron Sportback is daardoor iets efficiënter en komt dus iets verder op een volle accu dan een standaard E-tron. Tesla's hebben niet voor niets stuk voor stuk een druppelvormige koets ...