Russen krijgen na Moskvitch mogelijk ook Pobeda en Volga terug

Oude namen

GAZ Volga

De Russische auto-industrie moet zichzelf haast opnieuw uitvinden nu de banden met het Westen goeddeels zijn afgesneden. Na Moskvitch lijken nu daarom ook de bekende 'merken' Pobeda en Volga terug te keren.

Door de Westerse sancties en het terugtrekken van onder meer voormalig AvtoVaz-eigenaar Renault Group moet de Russische auto-industrie op zoek naar nieuwe manieren om auto's te bouwen. Vorige maand bleek dat Rusland al een idee heeft voor de nu genationaliseerde fabriek in Moskou, waar Renault Russia eerder de scepter zwaaide. Daar willen de Russen auto's bouwen onder de afgestofte merknaam Moskvitch. Moskvitch is het niet de enige oude naam die terugkeert, zo blijkt nu. In gesprek met het Russische medium RBC verklaart de minister van Industrie en Handel, Denis Manturov, dat ook Pobeda en Volga kunnen terugkeren.

GAZ M20 Pobeda

De Pobeda was een door GAZ gebouwd model dat vlak na de Tweede Wereldoorlog op de markt kwam. Een voor zijn tijd behoorlijk modern vormgegeven model, met duidelijke ontwerptechnische overeenkomsten met bijvoorbeeld de Volvo PV444 en diverse Amerikaanse auto's. De Pobeda hield het (in Rusland) tot eind jaren 50 vol, waarna GAZ de in de volksmond als Volga bekende M21 op de markt bracht. Overigens werd de Pobeda in Polen nog tot begin jaren 70 gebouwd als FSO Waszawa.

GAZ 31029 Volga

Net als Pobeda zou ook opvolger Volga een bekende naam worden in Rusland. Van midden jaren 50 tot 2010 kregen tal van middenklassers de Volga-naam en niet zelden deden ze qua styling enigszins denken aan modellen uit het Westen. Op de hoofdfoto zie je de GAZ 24 Volga, die wel wat Opel-trekjes heeft. Veel Volga's zijn als taxi ingezet en in het hedendaagse Rusland kun je nog altijd struikelen over Volga's. Dat terwijl alweer 12 jaar geleden - na slechts een paar jaar productie - de stekker werd getrokken uit de laatste Volga, de Siber. Dat was een onder licentie geproduceerde Chrysler Sebring, die als Volga onder meer een iets aangepast neusje kreeg.

Volga Siber

Het is nog niet bekend hoe Pobeda en Volga anno 2022 herrijzen. Nu er vanuit het Westen geen of weinig onderdelen meer kunnen komen, kijken de Russen mogelijk naar China. Wie weet verschijnen er dan op den duur gerebadgede Chinese creaties met de voor de Russen zeer bekende namen erop.

Lezersreacties (137)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.