Renaults ‘Roadbox’ – De Vluchtstrook

De overeenkomst tussen een Dawn en een Mégane

Renault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero Cowler
Renault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero CowlerRenault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero Cowler

We denken op deze site graag terug aan de tijd waarin de betaalbare cabriolet de normaalste zaak van de wereld was. Renaults eerste open Mégane is daarvan een uitstekend voorbeeld, maar wist je dat je ‘m in enkele minuten kunt omtoveren in een heuse roadster?

Wat is de overeenkomst tussen een Rolls-Royce Dawn en de eerste Renault Mégane Cabriolet? Goed, flauweriken: het zijn allebei auto’s. En ja, scherpzinnigen: het zijn allebei cabrio’s. We bedoelen echter iets specifiekers: beide auto’s bieden de mogelijkheid om de achterbank af te dekken met een wulps gelijnd paneel. Rolls-Royce noemt het de ‘Aero Cowling’ en vraagt maar liefst € 26.369 voor de afdekplaat, die gewoon over de nog altijd aanwezige bank wordt geplaatst. Het resultaat: een (volgens Rolls) sportievere uitstraling en een afgesloten ‘opbergvak’, onder en ín de afdekplaat.

Renault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero Cowler

Voor die 26 mille kun je ook alle Renaults Mégane Cabriolet van de eerste generatie kopen. Nee, echt: alle open Méganes van voor 2002 die op onze site te koop staan, kosten bij elkaar op het moment van schrijven € 25.571. Daar zitten minstens twee exemplaren bij met het accessoire waar het vandaag om gaat: de Roadbox.

Renault Roadbox Rolls Royce Dawn Aero Cowler

De Roadbox heet zo, omdat het een box is en hij van de Mégane een Roadster maakt. Althans, dat is wat Renault zelf denkt, getuige de brochure die we in onze archieven vonden. Anders dan bij Rolls-Royce is het geen afdekplaat voor over de bank, maar een combinatie van afdekplaat en toegangsluik die de bank vervangt. Het onderstaande filmpje laat mooi zien hoe dat in zijn werk gaat: de bank laat zich letterlijk in een paar handomdraaien verwijderen om plaats te maken voor het hip gevormde, deels meegespoten opbergvak. De 'double bubble' op het achterdek past wonderwel bij de Mégane, die van nature al twee van zulke bulten achter de achterste hoofdsteunen heeft.

Voor zover wij weten, kreeg dit concept behalve bij Rolls-Royce nooit navolging. Eigenlijk best gek, want het offert de door cabriorijders toch al hoogst zelden gebruikte achterbank op voor een opbergvak waar je wel degelijk wat aan hebt. Renault beloofde destijds maar liefst 182 liter extra ruimte, wat bij een reguliere bagageruimte van 281 liter toch een enorme verbetering betekent. Ook slim: het rolluik voor de ‘Roadbox’, direct achter de voorstoelen, sluit en opent gewoon met de centrale vergrendeling. Kom daar maar eens om bij een Dawn!

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (7) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum