Renault Master Van H2-Tech met brandstofcel komt volgend jaar
Een van de drie
Medio dit jaar gaf Renault's HYVIA de eerste informatie vrij over de Master H2-Tech. Vandaag geeft Renault meer informatie vrij over een specifieke carrosserievariant daarvan, de Renault Master Van H2-Tech die volgend jaar op de markt komt.
Hyvia is een samenwerkingsverband tussen Renault en Plug Power, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in waterstof en de toepassing ervan. Hyvia kondigde eerder dit jaar de komst aan van diverse varianten van de Master met een brandstofcel aan boord. Er zou niet alleen een Master Chassis Cab als 'H2-Tech' komen, maar ook een Master Citybus H2-Tech en een Master Van H2-Tech. Die Master Van-variant is de gesloten bestelversie van de Master en het is die carrosserievariant van de bedrijfswagen waarvan Renault nu de waterstofversie belicht en schetst.
Renault meldt dat de Master Van H2-Tech volgend jaar op de markt komt. Afhankelijk van de gekozen versie biedt die tot 12 kubieke meter aan laadruimte. De Master Van H2-Tech krijgt een 33 kWh grote accu die je via een stekker kunt opladen. Daarbij heeft de Master Van H2-Tech vier samen 6 kilo grote waterstoftanks aan boord die zo te zien in het verhoogde dak een plek krijgen. Renault belooft een actieradius van tot 500 kilometer, maar zegt nog niet hoe sterk de elektromotor is.
De Fransen zijn apetrots op het feit dat niet alleen de Master in Frankrijk wordt gebouwd, maar dat ook het grootste deel van de aandrijflijn van de waterstofversies uit hun thuisland komt. Zo rolt de Master Van in Batilly van de band, wordt de elektromotor gebouwd in Cléon, komen de waterstoftanks van de Franse toeleverancier Faurecia en worden de brandstofcellen geassembleerd in Flins.

Renault Master
Hyvia komt ook met eigen waterstoftankstations, kleine tankpunten die het bedrijf wil verkopen, maar die ook gehuurd en geleaset kunnen worden. Ook deze stations bouwt Renault in Flins. Zoals gezegd blijft het niet bij de Renault Master Van H2-Tech. Er komt ook een Chassis Cab-versie met een laadvolume van 19 kubieke meter en een Citybus-variant die geschikt is voor personenvervoer. De Chassis Cab moet een actieradius van 250 kilometer kunnen halen, de Citybus, die plek biedt aan tot vijftien passagiers, moet zo'n 300 kilometer ver kunnen komen.