Redactie Raadt Aan: zeer speciaal Japans

Maken van een Q30 maar een doorsneeauto

Nissan Sunny GTI-R Redactie Raadt Aan
Nissan Sunny GTI-R Redactie Raadt AanNissan Sunny GTI-R Redactie Raadt AanMitsubishi Lancer Evo VI Redactie Raadt AanMitsubishi Lancer Evo VI Redactie Raadt AanMitsubishi Lancer Evo VI Redactie Raadt AanSubaru Impreza 2.0D Redactie Raadt AanSubaru Impreza 2.0D Redactie Raadt AanSubaru Impreza 2.0D Redactie Raadt Aan
Deze editie van de Redactie Raadt Aan gaan we op zoek naar zeer speciale C-segmenters van Japanse makelij.

Deze week was het grootste autonieuws toch wel de onthulling van de Q30, een hatchback waarmee Infiniti het premium C-segment wil bestormen.

Het is echter bepaald niet zo dat de Infiniti Q30 de eerste bijzondere C-segmenter van een Japans merk is. Wij laten bij deze editie van de Redactie Raadt Aan zien dat je voor minder dan 20 mille al een écht bijzondere Japanse auto op de kop kunt tikken. De enige eis is dat het een compacte middenklasser (C-segmenter) is, voor de rest is alles toegestaan.

Michiel Willebrands
Merk en model:Nissan Sunny GTI-R
Bouwjaar: 1992
Kilometerstand: 139.000
Vraagprijs: 13.490 euro
Vermogen: 220 pk
Verbruik: 10,6 l/100 km
Mrb: 137-156 euro per kwartaal
Wat is het: De versie waarmee Nissan de schattige typenaam Sunny een duister en agressief randje gaf. Als GTI-R transformeerde het brave seniorenhatchbackje in een rallykanon voor op straat, met een vermogen van een – zeker voor die tijd - zeer indrukwekkende 220 pk, afkomstig uit een 2,0-liter zestienklepper met turbo. Omdat het de homologatieversie van de Groep A-auto was waarmee Nissan meedeed in het wereldkampioenschap rally (het WRC), werd die power verdeeld over alle vier de wielen. En omdat het oog ook wat wil, kreeg de Sunny een indrukwekkend spoilerpakket aangemeten en herrees op de motorkap een serieuze 'power dome', een luchthapper om de intercooler van extra zuurstof te voorzien. Nul tot honderd in 6,4 seconden is ook vandaag de dag nog een prestatie van formaat, kun je nagaan hoe dat 23 jaar geleden was!
Waarom deze: Omdat ik zo'n GTI-R altijd een ontzettend stoer ding heb gevonden en ze inmiddels schaars beginnen te worden. Daarom ben ik naar Duitsland uitgeweken voor dit zwarte exemplaar. Hij heeft een acceptabele kilometerstand en ziet er verder prima uit – afgaande op de helaas nogal beroerd genomen foto's.
Minpuntjes: De afkorting 'RHD' bevalt me minder. Het is wel een goed excuus om met je super-Sunny naar Engeland te karren om daar een paar dagen over plattelandsweggetjes te scheuren. En – correct me if I'm wrong – volgens mij heeft dit exemplaar niet de originele wielen. En die rioolbuis aan de achterkant mag wel een maatje kleiner.

Alexander Inia
Merk en model:
Mitsubishi Lancer Evo VI RS2
Bouwjaar: 2000
Kilometerstand: 130.545 km
Vraagprijs: 18.950 euro
Vermogen: 320 pk
Verbruik: geen opgave
Mrb: 159-181 euro per kwartaal
Wat is het: Mitsubishi's op de openbare weg verdwaalde rallykanon, de Lancer Evo. Alles bij deze auto ademt prestatiepotentieel, maar hij is toch echt straatlegaal. Door het tuningspotentieel was-ie destijds in allerlei vermogensvarianten te krijgen. Dit exemplaar mobiliseert 320 pk.
Waarom deze: Vergeet de Impreza's: als je Porsche- en Ferrari-bezitters rond de eeuwwiselling écht slapeloze nachten wilde bezorgen, ging je voor de briljante Lancer Evo. Een precisiewapen van jewelste en veel sneller dan dit wordt het niet op B-wegen, vooral niet met slecht weer. Met het race-erfgoed zit het ook wel snor: in 1999 haalde Tommi Mäkinen z'n vierde WRC-titel op rij met een Lancer Evo VI. Dit exemplaar is bovendien linksgestuurd, waar veel exemplaren Engelse of Japanse importauto's zijn met het stuur aan de verkeerde kant.
Minpuntjes: Tja, comfortabel is anders en van dat interieur word je nu niet heel blij van. Niet dat zoiets nou zo relevant is bij een precisiewapen als deze Evo, maar ietsje meer aandacht had er toch wel aan besteed kunnen worden. Ik denk dat weinig enthousiaste huisvaders- en moeders de aankoop van zo'n rallykanon aan hun niet-autominnende wederhelft kunnen verkopen.

Lars Krijgsman
Merk en model:
Subaru Impreza 2.0D Sport
Bouwjaar: november 2010
Kilometerstand: 107.983 km
Vraagprijs: 12.950 euro
Vermogen: 150 pk
Verbruik: 5,8/100 km
Mrb: 358-383 euro per kwartaal
Wat is het: Een Subaru Impreza, maar dan eens zonder WRX of STI-toevoegingen. In dit geval vinden we een bescheiden D'tje achter z'n naam, een letter die overigens behoorlijk wat betekent. Onder de kap namelijk de eerste diesel-boxermotor ter wereld (op wat stokoude prototypes van Tatra na dan). Bovendien ligt-ie in de neus van de Impreza die opeens - althans in Europa - alleen nog maar als hatchback te krijgen was. Dubbel bijzonder, maar wie zal het opmerken?
Waarom deze: Het 150 pk sterke dieselblok hakt er op los als een beul met een blikje Red Bull achter de kiezen. Aan koppel geen gebrek: 350 Nm tussen 1.800 en 2.400 tpm. Daarbij roffelt het blok op hoge toeren ook nog eens heerlijk; als een echte boxer. Subaru heeft het blok overigens helemaal zelf ontwikkeld, en als iets ons wat betrouwbaarheid gerust kan stellen, is het wel dát gegeven. Hij zit als Sport goed in de (sportief ogende) spullen. Fraaie wielen, cruisecontrol, xenon en ga zo maar door. Het ontbreekt je aan niets. Over z'n kilometerstand van zo'n beetje een ton kan ik hetzelfde eeuwige cliché opduiken dat tot het einde der tijden over Volvo's wordt geroepen: 'die is net ingereden'.
Minpuntjes: Je buurman vraagt zich wellicht af waarom je geen STI hebt gekocht. Verder kan z'n verpakking wel een kleurtje gebruiken (blauw of rood). Wat afwerking betreft is Subaru niet echt de absolute nummer één te noemen, maar het spul blijft wel heel terwijl de fundering van je huis het allang begeven heeft.

Lezersreacties (70)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.